domowa - 5588 przepisów (strona:266/373)

Jeżyny i jabłka pod kruszonką według Sophie Dahl 172

ruch poszły moje ukochane jeżyny. Przepis dodaję do akcji: ale oczywiście nie będzie brany pod uwagę w konkursie :) Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy

Miksturownik
Kalafiorek dla malucha i książka: "Kuchnia dla dzieci" 242

bardzo pomocna. Można w niej znaleźć przepisy dla niemowlaków i dla dzieci do trzeciego roku życia, dietę bezglutenową; jest także "Ściąga praktycznej kucharki", a w niej np. przepis na domowy makaron, biszkopt czy tortille. Jestem z niej zadowolona. Wypróbowałam kilka przepisów, a to jeden z nich: Obiadek z kalafiora: Składniki na 2 porcje po ok. 200 ml: 1/2 pietruszki

Miksturownik
Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa!!! 156

gasi pragnienia jak domowa lemoniada.  Gorąco jest więc nie będę Was zanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa. Składniki: 2 cytryny; 1 pomarańcza; kilka gałązek mięty; 4 - 5 łyżek miodu; 1 l wody; lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy

Miksturownik
Akcja Jeżyny edycja II. I rocznica blogowania. 170

Wpis musi zawierać PRZEPIS, którego głównym składnikiem będą jeżyny. (Regulamin poniżej.) A dla przypomnienia mój przepis na: Jeżyny pod kruszonką: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych

Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 273

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można

Miksturownik
Karpatka 359

Patrząc na powyższe nie mogłam postąpić inaczej jak tylko przygotować karpatkę.  Pierwszy raz ją robiłam. I muszę przyznać, że mi wyszła :) Przepis znalazłam na Domowe wypieki , jedyną zmianą jakiej dokonałam to to ilość masła w kremie. Zmniejszyłam ją do 200 g. Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody

Miksturownik
Lemoniada z różą. 194

Żar z nieba się leje. W domu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego.  Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu.  Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki

Miksturownik
Shake lodowy bananowo- truskawkowy 374

Domowy przepis na shake to szybka i prosta recepta na idealne orzeźwienie. Dla wielu z nas shake to jeden z ulubionych, wakacyjnych napojów. Połączenie lodów, bananów i truskawek to jest to co lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pampuchy, czyli kluski na parze... 188

słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;) - 750g mąki pszennej - 4 jajka

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik "złota rosa" 144

odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;)  Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego cukru waniliowego i dosypałam cukru ;) Składniki na spód:  - 200 g ciasteczek czekoladowych (najlepiej takich, które łatwo i dobrze się pokruszą) - 100 g masła (pół kostki) Składniki na masę serową

Kraina Tysiąca Smaków
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 159

uwagi przed każdym przepisem. W książce znajdziecie potrawy klasyczne i te bardziej wyszukane, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Również składniki są raczej ogólnodostępne. Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello

Kraina Tysiąca Smaków
Warsztaty kulinarne i obiad u Roberta Sowy :) 120

streszczam, co jedliśmy :)  Na zdjęciu powyżej polędwiczka - mój absolutny hit! Potrawa idealna. Jeśli dobrze zapamiętałam  została przygotowana metodą sous vide, niestety raczej nie do odtworzenia w warunkach domowych.  Hit numer 2 to jagnięcina. Przepis pojawi się wkrótce na blogu :) Przy każdej potrawie było słychać pełne zachwytu "ochy i achy" :)  Równie pyszne były: Następnego dnia przygotowywaliśmy podobne

Kraina Tysiąca Smaków
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 157

zimnego masła - 30 g cukru pudru (około 2 łyżki lub 1/4 szklanki) - 1 - 2 łyżki gęstej śmietany - dowolny dżem lub konfitura (najlepiej w kolorze czerwonym) - cukier zwykły, trzcinowy lub domowy waniliowy do posypania Przygotowanie:  1. Masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy jajko, łyżkę śmietany i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić dodajemy

Kraina Tysiąca Smaków
Zrazy (zawijasy) wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką w sosie własnym 232

kawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny  - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania