mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja wędlinka. Pierwsza kanapka z mielonką już zjedzona ;) Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką szynkowara , dzięki uprzejmości Tradismak . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu w swojej kuchni :) Składniki: * około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) * 2 łyżeczki
Zrób to smacznietakiej mocy ! Polecam zabawę w domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno
Ogrodnik w podróżydomowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc
Kolorowy PrzepisownikMięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno
PatiGotujeMiałam pieczarki i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie u Ilonki ..polecam..pysznie było..
Moje domowe kucharzeniejeżeli chorizo zamienimy na szynkę lub ulubioną kiełbasę. Szybkie, łatwe i podane z tostami – przepyszne! Scroll down for recipe in English Jajka zapiekane z chorizo (2 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty ) 4 duże jajka
karmelowyczosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi. 4. Woreczek skręcamy i zamykamy szynkowar. 5. Wstawiamy do garnka z zimna wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze(...)wyjmujemy. 6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin. 7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę. 8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :) Smacznego! Madzia Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy: - szynkowar: KLIK - woreczki foliowe do szynkowara: KLIK
Marder&Marder Manufacturerobię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek z kwaśną gęstą śmietaną, posypany cukrem. Do tego kawałek domowego chleba z masłem
Posadzone i zjedzonePrzepis .Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku.Było bardzo dobre więc postanowiłem zrobić.Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było
Karo in the KitchenSezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo
Kuchnia domowa Aniswój domowy sposób. Cieniutkie ciasto i dużo świeżych warzyw. Takie cudo aż grzech nazywać fast foodem , tym bardziej jeśli włożymy w pizzę nasz czas, serce, dobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe
Mój Smak na Życieweki. Wszyscy znamy smak domowych przetworów. Proces pasteryzacji DEGUSTINO przeprowadzany jest w najnowocześniejszym urządzeniu, dostarczonym przez światowego lidera w tej dziedzinie. Idea pasteryzacji pozostała niezmienna od czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją).Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa
Moje domowe kucharzenieLubicie zapiekanki? My tak ale nie wiem dlaczego nie często je robię. Ostatnio skusiłam się na popularną w internetach zapiekankę gyros. Zrobiłam ją trochę po swojemu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię zwłaszcza na domowym przyjęciu sylwestrowym. Na pewno szukacie pysznych i łatwych do zrobienia sałatek, wybrałam więc kilka sałatek, które świetnie pasują na imprezę i nie tylko. Prosto, smacznie i na każdą kieszeń. Mam nadzieję, że coś wybierzecie. Sałatka kalafiorowa z indykiem Sałatka sushi Guacamole Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem Sałatka hawajska z szynką Sałatka grecka Sałatka ryżowa
Kuchcik gotujemnóstwem dodatków. Taka domowa pizza jest prosta do przygotowania a jak smakuje! Polecam na kolację lub obiad. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml ciepłej wody oraz: 2-3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 125 g mozzarelli 1/4 czerwonej papryki 1 parówka z szynki pół cebuli 1 łyżka
słodkie i nie tylko historie kulinarneDomowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem. Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej
Ze smakiem bez glutenudobre i domowe :) A ta jest po prostu rewelacyjna! Można też znaleźć ją w internecie pod nazwą"wędlina z pończoszki", a to dlatego że po procesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy
DefinicjaSmaku