kiełbasy jest dosyć długi i czasochłonny. Idealną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy będzie równie smaczna domowa kiełbasa w słoiku , którą możemy przygotować w nieco szybszy i łatwiejszy sposób. Kiełbasa w słoiku z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników domowych wyrobów. Poniżej zaprezentujemy Wam smaczny przepis na domową kiełbasę w słoiku , którą możecie przygotować w bardzo łatwy sposób. W naszym domu gości(...)Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu. GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS Składniki: 2 kg zmielonego fileta z indyka 2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1 kg zmielone łopatki wieprzowej 50 g soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie liści laurowy żelatyna woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Słoiki
Przepiski.plSzukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre
Na moim talerzuKoreczki z tortilli to tani pomysł na przekąskę. Tortille można nadziać czymkolwiek, co akurat mamy w lodówce. Najważniejszy jest kremowy składnik, który wszystko poskleja- do tego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na
Rozpustne gotowanieSzukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre
NA MOIM TALERZUktórym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety(...)najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę(...)wędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoosuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę(...)wędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane(...)ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko strawna ) Pokrojone składniki mieszamy z majonezem , doprawiamy solą, pieprzem . Smacznego
Pysznosci Babci BasiBananowa kasza manna z domowym dżemem truskawkowym i bananemCzasami wystarczy jeden krok. Czasami nie wiele trzeba by coś zmienić. Czasami wystarczy tylko docenić to co mamy. Wystarczy po prostu się uśmiechnąć. Wczorajsze plany trochę uległy zmianie i byłam tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę(...)pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamsPrzed Światowym Dniem Pizzy chciałam zaprezentować Wam przepis na domową pizzę. Wiem, wiem… pizza to dużo kalorii, ale ta jest w wersji fit. Dodatkowo przygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Zainteresowana/y? – Zapraszam do przeczytania artykułu i wzięcia udziału w konkursie(...)czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę
KuchniaWeDwoje.plPizza to danie, które od czasu do czasu gości w moim domu. Oczywiście jest to zawsze pizza domowa, zrobiona przeze mnie własnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5szkl. mleka 1,5szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pizzy rozpoczęłam od zrobienia
Waniliowe Improwizacjedodatków zastępujących mięso. Inspirację znalazłam u Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię, jak zwykle – z moimi zmianami. Składniki: - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki)- 500g tłustego surowego boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru(...)przekładamy do miski, chwilę wyrabiamy. Jelita moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Przy użyciu końcówki lejka napełniamy jelita masą mięsną. Ponieważ ja jeszcze nie mam wprawy w wyrobach domowych wędlin, po napełnieniu części jelita wiązałam mocną nicią kiełbaski, dlatego mają różną długość. Gotowe kiełbasy wieszamy w ciepłym (temp. 20-22° C) i suchym miejscu na 2 dni. Następnie przenosimy
mojewypiekiinietylkotrzymamy 3 dni na blacie. Zacznie pachnieć kwaśno. Po tym czasie przenosimy do lodówki albo jeszcze lepiej do zimnego pomieszczenia, jak nie chcemy, żeby nam ser żółty i szynka dawały zapachem rozkładającej się wiewiórki, która nażarła się kapusty i pękła. Przez pierwszy tydzień dociskam kapustę łyżką, żeby odgazować i żeby sok puściła. Kimchi najlepsze jest po miesiącu. *Papryka gochugaru jest(...)waszych upodobań. Można ją kupić w internecie, w sklepach typu „Kuchnie Świata” lub sklepach ze zdrową żywnością. Ta papryka nadaje się nie tylko do kimchi. Używam jej do zrobienia domowego oleju chilli, do marynat, czy do przyprawiania dressingów i dipów. Post Kimchi pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenŁopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak(...)Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry 3 łyżki oleju Przygotowanie Wszystkie przyprawy
e-PrzepisyKulinarnerobiło się kanapki dla gości. Zwyczaj ten jakoś wyszedł z mody, ale nie u nas. Jako, że w czerwcu i lipcu mamy masę okoliczności do świętowania, to na nasze domowe imprezy zawsze przygotowujemy kolorowe mini kanapki, które są smaczne i do tego cieszą oko, są kolorowe i wyglądają bardzo apetycznie, są też poręczne bo na 2-3 kęsy. Kanapki imprezowe(...)warzyw, sałat, czy ziół. Kanapki można posmarować masłem, majonezem, czy dowolnym serkiem kanapkowym ! Są co prawda trochę pracochłonne, ale jest i cała masa, więc nikt nie będzie głodny na domowej imprezie. Polecam imprezowe kanapki zrobić wcześniej, ułożyć je na paterze lub desce, zawinąć w folię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisem na pizzę wywołał niemałe zamieszanie. A to dlatego, że Obrońcy Prawdziwej Włoskiej Pizzy nie potrafili przejśc obok niego obojętnie. Bo to nie była prawdziwa włoska pizza. To była domowa pizza, podobna do tych z polskiej pizzerii za rogiem, z górą składników, którą jada się z sosem czosnkowym. I ja tam słowem nie wspomniałam o żadnym Włochu, Kochani Obrońcy Włoskiej(...)pizze) Ciasto : - 300 g mąki typ 00 (przy tak cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem
Cook&LoveDobra Kiełbasa. Chociaż tym razem mieliśmy wizję i stwierdziliśmy, że sami dobierzemy przyprawy. Ale jeśli jesteście leniuszkami i wam się nie chce to z powodzeniem możecie użyć mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy. A ze wszystkimi mieszankami/przyprawami możecie zapoznać się TUTAJ . Ale dobra, my tu gadu gadu, a przepis na pasztet sam się nie napisze. Więc niezwłocznie przechodzę do meritum(...)jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Słoninę kroimy
Marder&Marder Manufacturekiedy ja ją robiłam, to wiedzą tylko Ci, którzy śledzą mój profil na fejsie. Ciagle tam wisi na SG, bo zwyczajnie na to zasługuje. Domowa wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając(...)mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami 1 gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy
Gosia gotuje