Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce
Między kuchnią a pokojemjajek, co związane jest z dostępnością różnorodnych składników, których kiedyś w polskiej kuchni brakowało: awokado, kawioru, łososia itp.. Ale również te zawsze dostępne i tanie składniki typu: buraczki, szynka, warzywa, wiosenne nowalijki, oraz zioła powodują, że farsz do jajek dodaje jajkom smaku i uroku, a jajka faszerowane stają się ozdobą wielkanocnego stołu. W naszym domu jajka faszerowane to potrawa(...)pieczarkami Jajka faszerowane nowalijkami Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Jajka z majonezem, pastą łososiową i kawiorem z wodorostów Faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg boczku /8 mm -1,5 kg szynki /szarpak -1 szt. tylna golonka większa bez skóry /2,5 mm -jelita
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bułki z jajkami, zapiekane w piekarniku. -- -- -- -- -- Do wydrążonych bułek wkładamy plastry szynki i wbijamy jajka. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10-12 min. / 200 st. C Serwujemy
chleba naszegoMięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce
Między kuchnią a pokojemCześć Dzisiaj będzie przepis jeszcze nie wypróbowany. Ale szynka już się rozmraża, więc na weekend szyneczka powinna być już gotowa. Przepis te znalazłam w nowym numerze
blog.moje-pasje.infociasto na pizzę (Można zrobić cały przepis i z połowy ciasta upiec pizzę) 100 g sosu pomidorowego do pizzy (Najlepiej domowego, przepis TU ) 250 g mozzarelli 50 g sera długo dojrzewającego (np. parmezanu) 100 g salami 50 g szynki 100 g dowolnych ulubionych dodatków do pizzy np. pieczarki, papryka, oliwi (opcjonalnie, ja nie dawałem) Jak zrobić zwijane bułeczki
Kuchnia ŁukaszaParty Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią
Chilli Czosnek i Oliwablogu znajdziecie także przepis na biała kiełbasę z dodatkiem wołowiny ( tutaj ). Inspiracja Wędliny domowe Domowa biała kiełbasa wieprzowa Czas przygotowania: 2 dni Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy Składniki: 3,5 kg szynki wieprzowej 1 kg podgardla 0,75 kg boczku 90 g soli kamiennej niejodowanej 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego 10 g majeranku
Kulinarne przygody GatityFot. Krzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5
Przepisy i porady kulinarnetroszeczku w mojej sałatce jest z każdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki
Czerwona Porzeczkaprzepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą
Magiczne Życie Martyzarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety(...)Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc
Moje Kuchenne Rewelacjektóra idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć
magiczna kuchnia Kasi