Chyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie będę
Z butelką mleczka w tleJako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z
PatiGotujegłównie dlatego, że często jedzą kanapki z lejącym się zółtkiem jaja, do czego konieczny jest nóż i widelec, to w bistro również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet(...)pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi pate , słynną jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść jeszcze ciepłe zawinięte w woskowany papier. Chrupiące palmiery, croissanty, brioche, zawijasy
Słodki Kompromisspodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos 8. Mini pizze z bakłażana FIT 1. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 2. Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku(...)Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska – a’la tacos (również w wersji wegańskiej) 3. Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 4. Domowe masło czosnkowe z ziołami 5. Chrupki z ciecierzycy – pieczona ciecierzyca 6. Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 7. Przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 8. Chipsy z liści
Be Fit Be StrongSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr 8 -szynka 1 kl 5 kg / szarpak -karkówka 5 kg / 13 mm -boczek (bardziej tłusty) 3 kg / 10 mm -podgardle 2
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI -2 kg szynki -1 boczku bez skóry -1 kg karkówki -2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gałka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis 1.na początek dowolne mięsko u nas szynkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką pojawiły się wczoraj na kolację i .. zniknęły. Figi pieczone z serem
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól
w mojej kuchniDziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką . Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest
Słodkie okruszkioleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kilka łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) kawałek czerwonej papryki 1 ogórek konserwowy kilka plastrów szynki ok. 200g żółtego sera gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki(...)tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera
Waniliowe Improwizacjeszklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5 litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część
Mania Gotowania