domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego(...)Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna
Motylkowa KuchniaCześć Nie lubię marnowania jedzenia. Kiedy coś się popsuje, trzeba to wyrzucić, ale zawsze staram się wykombinować co zrobić z tym co zostaje. Z jakiś tydzień temu dostaliśmy w dobrej cenie 2 l wiejskiego mleka. A że mleko nie było trzymane w lodówce, całość została rozlana do kubków i odstawiona na zsiadłe. W tygodniu mieliśmy pyszny obiad. :) Zostały jednak(...)minionym tygodniu wypróbowałam także jeden z przepisów opublikowanych wcześniej. Tym razem był to sernik na jogurcie greckim. Ciasto wyszło dość dobre, ale w smaku było dalekie od tradycyjnego sernika. Nie wszystkim jednak smakowało. Przepis na taki sernik znajdziecie tutaj . Otworzyłam także słoik z ogórkami po kanadyjsku . Ogórki są bardzo smaczne i na pewno w tym roku zrobię więcej
blog.moje-pasje.infobabkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych. Składniki : 500 g serka ricotta
vaniliowoczekoladowaSmakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe, maziste. Upieczenie idealnie kremowego sernika jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Podstawą jest dobry twaróg, koniecznie tłusty, bez niego serniki nie będzie kremowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki na 2 godziny przed(...) aż wystygnie. Następnie wstawiam sernik na całą noc do lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne! Składniki: Spód: 400 g herbatników 3 łyżki kakao 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku 330 ml śmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania budyniu
Smakowity Blog Kulinarnyjestem autorką tego przepisu. Widywałam go od dawien dawna na mojewypieki.com Początkowo nieco mnie przerażał, ale postanowiłam zaryzykować. To była dobra - nie! - to była fantastyczna decyzja! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Odstawiamy do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania. Schłodzony sernik smarujemy białą polewa. Całość oprószamy dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuminut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. The post Sernik kajmakowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięekstazie po raz drugi. Kurde! No albo ja, albo ten cholerny sernik. Postanowiłam zrobić po swojemu. Wyszło fajne, dobre i nadające się do powtórzenia, jednak niezastępujące smaku prawdziwego sernika. Z sernikiem ma tylko wspólne słowo. Przed Państwem: Sernik z kaszy jaglanej Przepis jest na tortownicę 23 cm ale można ułożyć to w dowolnym naczyniu bądź foremce. Na spód(...)potrzebujemy: dwie szklanki dobrej jakości daktyli bez pestek 6-7 łyżek mąki migdałowej (zmielonych na drobno migdałów) 1,5 szklanki zaparzonej kawy 1 laske wanilii szczyptę soli Na masę: 300 g kaszy jaglanej sok z jednej pomarańczy skórkę otartą z jednej pomarańczy laskę wanilii 160 g orzechów nerkowca (namoczonych przez 12h) Na polewę: 2 szklanki pulpy z mango (lub dowolne
ladykitchensłodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem
Kuchcik gotujesuper food, który wpisuje się na pierwsze miejsce wśród kasz i plasuje bardzo wysoko w rankingu ogólnoświatowym najzdrowszych produktów w ogóle. Czy sernik smakuje jak sernik? Ha, to jest dobre pytanie, bo jak się wie, że w środku nie ma sera, tylko kasza, to człowiek wyczuwa jakiś myk. Jednak gdy poczęstujemy nim gości, pochwalą nas za intensywny
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczenie jest skomplikowane tak ostatnio bardzo je polubiłam i coraz częściej je piekę. Nawet sama eksperymentuję z różnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem
Ze smakiem i z pasjąDzień dobry!Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją. Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).Zapraszam!Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpapierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu - 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 400 ml mleczka kokosowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jaj, żółtka osobno(...)minut w tem. 175 C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami aż do zupełnego wystudzenia. Jeśli mogę udzielić Wam dobrej rady to po wystudzeniu wyciągamy sernik z tortownicy, przekładamy na kratkę kuchenną i odstawiamy na kilka godzin, sernik "osiądzie-odparuje" i smakuje wtedy naprawdę wyjątkowo, u mnie jest to prawie niemożliwe, bo moje
Apetyczna babeczka, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła
Przysmaki KarolkiDzień dobry! Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami
Pora coś zjeśćmocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek chałwy, której nie można odmówić słodyczy, kakao jednak dobrze równoważy jej smak. Do przygotowania sernika potrzebujecie własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy). Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik chałwowo-kakaowy Składniki(...)dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy) 5 jajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej chałwa do dekoracji wierzchu sernika Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową
Smakołyki Bereniki