Sos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Poniżej znajdziecie przepis na
Kulinarne Przebojedaniem są moje ukochane placki z cukinii. Często zajadam się nimi w sezonie wiosenno-letnim, wtedy najlepiej smakują. Jako dodatek przygotowuję świeżą rukolę z pomidorami lub polewam placki dipem jogurto-czosnkowym. W cieplejsze dni nie mam zbyt wielkiej ochoty na dania mięsne. Dlatego warzywne placki na bazie cukinii w pełni zaspokajają mój apetyt w porze obiadu lub kolacji. Polecam
kulinarnyJaJa najbardziej lubię prawdziwy sos czosnkowy, bez różnych dodatków z torebek lub polepszaczy smaku. Nadaje się do wszystkiego: mięs, sałatek i innych potraw :) Potrzebujemy: 3 duże
Kolejny blog o gotowaniuprzechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu wykorzystałam kiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy , do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami , na który przepis przedstawię(...)inne pomysły na wykorzystanie kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają
Chilli Czosnek i Oliwaheight: 1em;" /> . Wykonanie tej potrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa(...)godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem Smacznego ! Post Kubańskie cygara z wieprzowiny pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypotrzeby komponowania posiłków z obniżoną ilością węglowodanów a zwiększoną ilością białka i warzyw. Papryka ekspresowo poszła na niedzielny obiad a talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam(...)przygotowanych wcześniej papryk – z lekką górką. Blachę podlać ½ szkl wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Zapiekać bez przykrycia. Podanie uzupełniłam jedynie o dip czosnkowo-chrzanowy . Niczego więcej nie było potrzeba. Smacznego
Ze smakiem bez glutenublaszce w odstępach tak, żeby się nie posklejały ( u mnie z 2 batatów wychodzą dwie blaszki frytek). Pieczemy nasze frytki ok. 25 minut . Podawać solo lub z ulubionym dipem np. majonezowo – czosnkowym. Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsię nią. Ostrożnie układaj na mocno rozgrzanym oleju i smaż, aż zbędą złociste i chrupiące z obu stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub na zimno z dipem serowym czy czosnkowym Smacznego ! Artykuł Frytki z kurczaka w prażonej cebulce pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykażdy z nas ma chwile słabości, kiedy lubi pochrupać sobie nachosy lub chipsy 😉😋 Takie domowe nachosy są pyszną przekąską szczególnie kiedy podamy je z domowym ketchupem, sosem czosnkowym czy innym dipem.... Super pasuje tutaj także hummus 😍 Także jeśli szykuje Wam się w najbliższym czasie spotkanie ze znajomymi - polecam do pochrupania! Składniki: 2-3 płaty tortilli słodka papryka ostra
Walijskie Pichcenieśrodka tak aby powstał trójkąt. 4 Każdy trójkąt naleśnikowy, obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy kilka minut z obu stron na złoty kolor. Można podać z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy). Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Benderiki z kurczakiem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytemp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniLżejsza wersja frytek znanych na mieście. Moje pieczone frytki z batatów, lekkie, nie chrupiące podaję z domowymi dipami, najczęściej świeżym czosnkowym na jogurcie, sosem tzatziki lub ostrym pomidorowym. Domowa i zdrowa pieczona przekąska gotowa, podaję ją od razu, znika szybko! Składniki: 2 duże bataty sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Bataty obieram, kroję w słupki. Skrapiam olejem i przyprawiam. Wstawiam
Zasmakuj Kuchnimalutkie kotleciki/ nuggetsiki ( najlepiej zwilżyć dłonie ). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z dipem ziołowym lub czosnkowym
Kuchnia Pauletteskawałki kurczaka w panierce z płatków owsianych i mąki kukurydzianej. Do tego soczyste w środku. Wspaniałe danie lub przekąska na Sylwestra Wbrew pozorom szybka przystawka. Do tego kilka dipów, np. pomidorowy, czosnkowy, ajwar i przekąska (na zimno lub na ciepło) gotowa! Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko garść płatków owsianych 2-3 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka słodka olej
Zasmakuj Kuchniziołami i pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla zwykłych frytek. Mają więcej wartości odżywczych i piękny pomarańczowy kolor, a sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub jako dodatek do dania głównego. Składniki: kilka batatów oliwa świeży rozmaryn lub tymianek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Świeży rozmaryn posiekać. Bataty umyć
wyzwania kuchenne