supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy ) . Mniam! ? ? To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych
Kulinarne S.O.S.Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie we frytownicy rozgrzanej do 170 stopni przez około 4,5-5 minut). Do nuggetsów możemy podać jeden z proponowanych poniżej dipów: Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy
Smaki Na Talerzuwałka (nie za drobno jednak). Posypujemy niewielką ilością pieprzu, mieszamy. Mięso obtoczone ciastem panierujemy w przygotowanych płatkach kukurydzianych, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z dipami. Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy
Smaki Na Talerzuupiec samemu według poniższego przepisu) Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Dip czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (400g) 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżka soli Pieprz
Smakowy RajDalsza część imprezowych przekąsek. :) Serdecznie zapraszam Składniki: szynki sery pomidory koktailowe papryka grilowana oliwki nadziewane paluchy philadelphia łosoś roket dip czosnkowy Wykonanie paluchów:) Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac palucha od nieposmarowanej części, Serek ma być"klejem" na końcu. Dip : 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku - przeciśniety przez praskę pieprz
Smaki Edytysoku z cytryny Dip ziołowy: duża łyżka serka typu Bieluch zioła, np. szczypiorek, mięta, bazylia, pietruszka (ilość zależna od preferencji) szczypta soli ziołowej szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny Dip czosnkowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 duży ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) szczypta soli ziołowej szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonych ziół, np. dalmatyńskich itp. Dip miodowo-musztardowy: duża łyżka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńkotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym dipem. Smacznego :) 1 porcja - 339 kcal: - białka - 37 g - tłuszcze - 13 g - węglowodany - 29 g - błonnik - 4,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne Rewelacjekebab: 1 podwójny filet z kurczaka Ok. 3 łyżki oliwy ¾ łyżeczki gyrosu ¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 sałata np. lodowa 2 pomidory 2 średnie czerwone cebule * ewentualnie zielony ogórek Dip czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (400g) 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżka soli Pieprz *Dodatkowo można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, oraz pieprz Cayenne jeśli wolicie pikantniejszy
Smakowy Rajpieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie
Codziennik Kuchennyzrobienia – wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Pasuje do przekąsek na zimno oraz dań ciepłych, zarówno smażonych , pieczonych, jak i tych z grilla. Sprawdź też… ** Sos czosnkowy (dip) ** Sos curry (dip) ** Sos tzatziki ** Sos musztardowy (dip) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ewentualnie keczupu) łyżka majonezu płaska łyżeczka słodkiej
Kulinarne S.O.S.zrobienia – wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Pasuje do przekąsek na zimno oraz dań ciepłych, zarówno smażonych , pieczonych, jak i tych z grilla. Sprawdź też… ** Sos czosnkowy (dip) ** Sos curry (dip) ** Sos tzatziki ** Sos musztardowy (dip) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ewentualnie keczupu) łyżka majonezu płaska łyżeczka słodkiej
Kulinarny S.O.S.dzieci i dorosłych :) Wpis o kluskach oraz łączeniu kurkumy z pieprzem tutaj. 4. Placki ziemniaczane - bez jajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza(...)duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję, że znaleźliście na tej liście coś, czego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtrudno się oprzeć! Na moją rodzinę podziałało, a byli uprzedzeni do tego warzywa. 1 bakłażan (średni) 2 jajka mąka bułka tarta 3 łyżki sezamu sól pieprz Dip czosnkowy: 4-5 łyżek śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia suszony rozmaryn (opcjonalnie) Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry (ze skórką). Następnie oprószyć(...)Jajka dokładnie rozmieszać z niewielką ilości soli. Osuszone plastry kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej połączonej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować dip. Śmietanę wymieszać z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym) i doprawić solą z pieprzem. Usmażone krążki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i ciepłe podawać z dipem. Opcjonalnie
Di gotujeDip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną. Składniki podstawowe: 1 duży jogurt naturalny(...)Składniki dodatkowe: natka pietruszki i/ lub szczypiorek Pieprz Cayenne (jeśli lubicie ostrzejszą wersję) Dip przyrządzamy nieco wcześniej, gdyż musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem.Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy
Smakowy Rajświeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej
Wyprawy kulinarnełyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie(...)rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy oliwą z oliwek delikatnie. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Chaczapuri podajemy z ulubionym dipem i pomidorkami. Przyprawiamy solą i pieprzem delikatnie przed podaniem
Kuchnia w oparachbiałego kalafiora padło na kartonik czarnego ryżu. Stał zapomniany w szafce kuchennej, aż do dzisiejszego dnia. Sałatkę uzupełniają kiszone pomidorki koktajlowe i seler naciowy. Sałatkę podałam z jogurtowym sosem czosnkowym. Samo zdrowie, a jakie to było smaczne! Składniki na 2 duże porcje: 125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki) 1/2 ugotowanego kalafiora al dente 10 pomidorków koktajlowych 2-3 łodygi selera(...)pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić pomidorki koktajlowe czosnek zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem wyłożyć na talerze ryż, kalafior, seler naciowy i pomidorki. Podawać z dipem czosnkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!