akurat bardzo fajne. Sama ostatnio zaczęłam coraz większą uwagę przywiązywać do maksymalnego wykorzystania wszystkiego co znajduję się w lodówce (trochę więcej możecie o tym poczytać w ostatnim wpisie – dietetyczny krem z batatów ). Dlatego będę Was tutaj zarzucać pomysłami na kreatywne i smaczne wykorzystywanie tak zwanych resztek, ale też pokazywać jak można niestandardowo wykorzystać popularne produkty. Mam nadzieję(...)papryki i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki wyłóż po łyżce ciasta, tak wypełniło 1/4 foremki. Do każdej formy włóż jajko ,,na stojąco”. A następnie wyłóż 2 łyżki ciasta, tak aby przykryło jajko, ale też nie wychodziło z formy. Muffinki piecz
365 dni dookoła kuchniPuszysty, delikatny, słodki sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie. Bez dodatku cukru (ja używałam ksylitolu). Zamiast okrągłej blaszki możemy użyć dużej prostokątnej, jednak sernik będzie
CzarnawisienkaNaleśniki . . . Jedno z najszybszych do wykonania posiłków :) Naleśniki z mąki pszennej nie są najlepszym wyborem kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów, ale
Alutka-GotujeOstatnio staramy się dość zdrowo jeść. Może nie jakoś tak wybitnie zdrowo i dietetycznie, ale nieco bardziej niż do tej pory. Brzuchy się nam wielkie porobiły i trzeba coś z tym zrobić :) Problemem jest to, że zwykle to co jest zdrowe nie jest zbyt smaczne. Dlatego właśnie staramy się ten stereotyp złamać i mamy dla was naprawdę pyszny(...)koperkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć
Marder&Marder ManufactureOlaboga ale jestem zmęczona! upał! praca, praca, praca! gdyby tak można było prosić o piątek popołudniu? placki na szybko i prosto, już wczoraj miałam na
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTak to dziś! ostatni dzień 2012 roku! nieeee chcę! wcale mnie to nie cieszy! sylwester, imprezy, z góry przyjęte założenie, że trzeba
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia
Truskawkowa FiestaSeler to wspaniałe warzywo pełne minerałów i witamin. Możemy wykorzystać i nač i korzeń.D ziś użyłam korzenia do zrobienia przepysznych , o orzechowym smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w
Truskawkowa FiestaDziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki: -biszkopt jasny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka(...)Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut, Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie
Z Majeczką w kuchniTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo proste, wilgotne i sycące muffinki bez mąki, cukru i mleka. Muffinki zrobiłam z mielonych w blenderze płatków owsianych - można je zmiksować do konsystencji mąki albo
Healthy food explorerzapas mąki i jajek. W początkowej wersji miały to być faworki dla osób, które muszą unikać laktozy, glutenu i jajek. Jednak w fazie koncepcyjnej przeistoczyły się w wersje lekko dietetyczną. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, zaś smażenie w głębokim oleju na pieczenie w piekarniku i tak powstały Pieczone faworki – najlepszy sposób na czwartkowe smutki Odmiana dla tradycyjnych, karnawałowych faworków(...)soli + cukier puder Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj jajka, masło, sok wyciśnięty z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier. Całość dokładnie zagnieć, tak, aby otrzymać zwartą masę. Gotowe ciasto obwiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5cm. Za pomocą radełka
365 dni dookoła kuchniMoje kochanie jest już w drodze i będzie wieczorem, za to dla mnie rozpoczął się cały dzień w kuchni. Dopiero teraz zrobiłam sobie małą przerwę na
Be Fit Be StrongWczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj pyszne i zdrowe naleśniki :) Chętnie poszukuje zdrowych zamienników tradycyjnych składników. Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać konieczności wprowadzania drastycznych rewolucji w życiu. Wystarczy zastanowić się jak
Zdrowo kolorowo lifestylowo