Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam
Truskawkowa FiestaJuż jutro wraz z moim mężczyzną wyjeżdżamy na krótkie wakacje do Władysławowa. Nie mogę się doczekać! Tak dawno nigdzie razem nie byliśmy.. Ten semestr dał
Be Fit Be StrongOstatnio zaprzyjaźniłam się z kaszą gryczaną niepaloną i coś czuję, że to nie jest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest
Cynamonowe szczęścieZalegam z recenzjami!! nie jestem za dobrą blogerką;/ a tym bardziej recenzentką! nie lubię pisać, opisywać, oceniać! Ale zebrałam się w sobie i dziś dodaję dwie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej
Truskawkowa FiestaWczoraj wieczorem pochłonęło mnie jedno z moich ulubionych zajęć, czyli przeglądanie przepisów w internecie, bardzo dawno tego nie robiłam! znalazłam przepis na chłodnik, który jest właśnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćktóre starają się zrzucić nadprogramowe kilogramy, dlatego postanowiłam je trochę odchudzić. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Osoby, które obowiązują restrykcje dietetyczne powinny się zdecydować na pieczoną wersję pączków. PIECZONE PĄCZKI Składniki na 12 pączków: 80 ml ciepłego mleka 300g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito 40g drożdży 50g cukru(...)przesianą przez drobne sitko, cukier, masło, jajka i sól. Wyrobić dokładnie – można użyć robota planetarnego (jeśli ktoś ma), albo haków w normalnym mikserze z misą, można tez ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją
Dietologwazową nalewamy ciasto na patelnię teflonową i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest(...)smakują odsmażone, ciepłe i chrupiące. Ale naleśniki równie dobrze smakują na słono czy ostro, ze spinakiem i zapieczonym serdem, kurczakiem i pieczarkami, mieszanką warzyw, jeśli chcemy zjeść sycący, ale dietetyczny posiłek, a nawet z parówką! To co do nich dodamy, zależy tylko od nas, od naszych upodobań kulinarnych, gustów i wyobraźni. Bo gotowanie na tym polega, by łączyć rzeczy
Taste Of My DaySkładniki na 12 babeczek: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 słodzików (stewia) 1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi
CzarnawisienkaSezon na jagody dopiero się rozpoczyna, a ja w weekend razem z tatą wybrałam się na jagodowe łowy. Powiedziałam, że od razu zrobię pierogi i słowa
Truskawkowa FiestaPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa(...)skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć lekko odciśniętą, startą cukinię. Na sam koniec wsypać mąkę. Wymieszać. Ciasto na placuszki będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formułując placuszki. Piec około 25 minut w 195ºC
UgotowaćPierogi z ziemniakami na Ukrainie i w Rosji to wareniki, czyli odpowiednik naszych polskich pierogów. Wareniki mogą mieć mieć nadzienie słodkie i wytrawne, ale zawsze jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 1 sztuka "L", sól ziołowa 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka tortowa ile potrzeba, koperek 1 pęczek, woda 4
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, olej
W Mojej Kuchni LubięSer wensleydale pochodzi z Wensleydale w północnym Yorkshire natomiast obecnie produkowany jest na terenie całej Anglii. Jego produkcję zapoczątkowali francuscy mnisi z rejonu Roquefort, którzy osiedli
wysmienity