gotujemy na wolnym ogniu około 4 minuty, mieszając. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Do przygotowanych pucharków układamy truskawki, ugotowane płatki i znów truskawki. Podajemy. Smacznie, zdrowo i dietetycznie. Smacznego 3. Zdrowy miks owocowy Składniki: 1/2 szklanki zaparzonej herbaty Fit&Slim firmy Teekanne 7 truskawek 1 mała garść jarmużu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 średniej wielkości banana Przygotowanie(...)jarmuż. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz 1/2 szklanki zaparzonej, chłodnej herbaty. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do dwóch małych lub jednej dużej szklanki. Podajemy dowolnie ozdobione. Smacznego 4. Fit sałatka z ziołowym kurczakiem w herbacianym dresingu To jedna z tych sałatek, które poza walorami smakowymi i zdrowotnymi mają jeszcze jedna zaletę – są proste w wykonaniu. Składniki: 1 pierś
Słodkie okruszkijako głównym składnikiem. Przepis podprowadziłam Ciotce Dance :P Oczywiście za przyzwoleniem wypróbowania we własnej kuchni :) Jeśli mimo wszystko ktoś nadal podejrzliwie do selera podchodzi, niech odrzuci wątpliwości! W tej sałatce jest niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo - łodygi świeżego i konserwowy ze słoika ;) W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , smak selera nie wybija się zbytnio, a całość(...)ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie sol i pieprz - do smaku Wszystkie składniki po kolei dodawać do większej miski, po ich odpowiednim spreparowaniu. Łodygi selera umyć
Grunt to przepis!Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często
Słodkie PrzyjemnościCoś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na wersję light z kiełkami. Jak zawsze przygotowuje się ją szybko i łatwo. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić swoje śniadanie lub
Słodkie okruszkiWitajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do
Kuchnia PROzdrowotnadietetycznego punktu widzenia warzywo to poza zawartością witamin i minerałów jest zalecane ze względu na niską kaloryczność. W 100 gramach zawiera jedynie 38 kalorii. Jest też źródłem błonnika pokarmowego, który przyśpiesza perystaltykę jelit, reguluje przeminę materii dzięki czemu oczyszcza organizm, wspomaga trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Niestety osoby cierpiące na cukrzycę powinny ograniczyć jego spożycie ze względu(...)dzień najczęściej spo ż ywamy buraki w postaci barszczu czy jako dodatek do mię s. Ja pragnę zaproponować b uraka jako jeden ze składników sałat ki . Sałatka z b uraka składniki: 1 duży b urak miks sałat - ilość według upodobań i potrzeb orzechy laskowe lub włoskie dresing: 1 ły żka musztardy francuskiej 1 ły żka oliwy z oliwek
Przysmaki KarolkiPatison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe(...)faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe patisony - ziele angielskie
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny i lekki sos tzatziki będzie świetny np. do grilla. Choć w serii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą
Kraina Tysiąca SmakówTym razem polecam przygotować na fit śniadanie – dip z twarogu i rzodkiewki z warzywami. Dodatkowo w dipie został wykorzystany szczypiorek i jogurt, oraz świeże warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDietetyczny, zdrowy i smaczny obiad. Uwielbiam ryby, tuńczyka jadam bardzo rzadko, bo trudno go dostać a cena też jest zazwyczaj nieprzystępna. Ale udało mi się znaleźć filety z tuńczyka w Biedronce za przyzwoitą cenę. Dział ryby w tym sklepie jest poza tym zawsze bardzo dobrze wyposażony, choć nie ukrywam, że zależy od lokalizacji danego sklepu. Mam to szczęście(...)sklep koło mnie jest oblegany przez klientów i dostawy są codziennie. Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety
SMYKWKUCHNIZdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami i listkami szpinaku z odrobiną tymianku, wiążemy sznurkiem wędliniarskim i wkładamy na 15 minut do marynaty zrobionej z przeciśniętych ząbków czosnku, soku z cytryny i oliwy z suszonych pomidorów. Pierś gotujemy około 15 minut(...)parze przy pomocy specjalnego sita do gotowania na parze lub zwykłego metalowego durszlaka. Domowa wędlina z piersi kurczaka jest świetna na kanapki, grzanki lub jako obiad z ulubioną sałatką. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 10 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżego szpinaku 6 gałązek świeżego tymianku (same listki – około 1 łyżki) 2 – 3 łyżki
Moja DelicjaBakłażan przygotowany po chińsku zyskuje nowy wymiar – jest miękki i delikatny w teksturze, nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Smaku i wigoru dodają mu pasta chili, ocet
Karo in the Kitchenbardzo dawna i jakoś nigdy go za bardzo nie lubiłam, przez co nie jadłam prawie wcale. Wiadomo, jako dziecko na pewno zjadałam jego minimalne ilości, właśnie np. w takiej sałatce, czy z jajkiem na kanapce, ale na tym był koniec. Jest to produkt, w którym nie widzę nic dobrego. Ale nie napiszę, że nie byłam zainteresowana wersją ekologiczną tego produktu(...)sobie, a smak, jak dla mnie bardzo nie dobry. A odnośnie produktów ekologicznych. Pamiętajcie, że to co ekologiczne nie znaczy, że jest mega zdrowe czy jak dużo osób myśli dietetyczne! Spójrzcie na wartość odżywczą poniższego majonezu - jest większa niż nie jednego normalnego majonezu, dostępnego w supermarketach. Podsumowując , swoją ciekawość zaspokoiłam i umocniłam zdanie, że żaden majonez nie jest
Zdrowie na języku :PKuchnia turecka to nie tylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin
Smakowity Blog KulinarnyFilet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej(...)rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów
Kuchnia Bazyliiminut! Prawda, że efektownie wygląda? Ja jestem oczarowana… Jasne, trzeba być fanem awokado, żeby pokusić się na takie śniadanko. Żeby śniadanie nie było zbyt zdrowe i dietetyczne postanowiłam całość posypać okruchami bekonowych chipsów. Dla mnie bomba! Składniki: Awokado 2 jaja 2 cieniutkie plastry surowego boczku 2 kromki tostów francuskich Rukola i pomidorki koktajlowe Awokado przekroić(...)stopni na 15-20 minut. Teraz przyrządzamy tosty z tego przepisu: Francuskie tosty Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę. Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha! Artykuł Jajko zapiekane
Rusty Forkpełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki(...)posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić na palnik i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości szparag
Smaczne Zdrowesię te lunchboxy, wiecie? :) Dziś kolejna wariacja sałatkowa, choć, jak pokazałam Wam na zdjęciu powyżej, wcale nie musi trafić akurat do lunchboxa, równie dobrze sprawdzi się jako lekki, dietetyczny obiad jak i pożywna kolacja w domu :) Z jednej pojedynczej piersi z kurczaka swobodnie zrobicie dwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej(...)gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy w domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo
Kulinarne zapędy Kokosa