Każdego roku w okresie karnawału staram się przygotowywać coś innego dla swoich najbliższych. Mając na uwadze, że oponki smakują mi ogromnie, postanowiłam iść w tym
Kuchnia w czekoladzieCiasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie
Smakowite DaniaJuż bardziej czekoladowo być nie może ;) Lava cake to jeden z moich ulubionych deserów. Trudność w jego wykonaniu polega na tym, że należy trafić w punkt z czasem pieczenia. Tu decydują sekundy! Trzeba dobrze poznać swój piekarnik i próbować. Raz wychodzi lepiej, a raz gorzej. My cieszyliśmy się smakiem wprost z kokilek. Jednak najczęściej deser podawany jest ze świeżymi owocami
zadanie-gotowanieŚwięta minęły, a po nich pozostały tylko zdjęcia. I choinka, która u nas ciągle jeszcze błyszczy setkami światełek. Prędko jej nie schowam, bo jak już wspominałam
Kuchnia w czekoladzieCzytając skład większości sklepowych ciastek można się złapać za głowę. Dlatego najlepiej zrobić je samemu. Moja córka uwielbia ciasteczka, czekoladę i masło orzechowe, więc powstała wersja
Ola la LCHFTort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą(...)tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSpotkałam się z nim już wieki temu i ciągle obiecywałam sobie, że zrobię je sama w domu. Nie wiem ile dokładnie mi z tym zeszło, ale
Kuchnia w czekoladzieMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis najeszcze w grudniu, traktuję je jako rozstanie ze złymi pozostałościami z 2017 roku. Nie mam jeszcze siły ani ochoty na długie siedzenie w kuchni, dlatego zapraszam Was na pyszny deser. Przepis dostałam od mojej Gwiazdeczki już jakiś czas temu, ale trochę o nim zapomniałam. Aż do teraz. Zrobiłam. I co? No polecam oczywiście, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil, smak jest(...)Masę przełożyć do pucharków, zostawiając trochę miejsca na górze. 4. Na masę wyłożyć frużelinę owocową, ja użyłam wiśniowej. W sezonie można zastąpić frużelinę zmiksowanymi owocami jagodowymi. 5. Porcje deseru wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
W mojej kuchniJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny
Wanilia i Kardamonutracie wagi. Błonnik wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku co powinno zwiększyć uczucie sytości i spowalniać wchłanianie się pokarmu. Dzisiejsza propozycja do pudding chia mango. Deser przygotowujemy dzień wcześniej, najlepiej żeby leżakował w lodówce całą noc. Składniki: 7 łyżek nasion chia 400 ml mleka kokosowego, owsianego, sojowego lub krowiego mus z mango Do pucharków wlewamy mleko(...)dosłownie. Nasionka chia bardzo szybko zaczynają pęcznieć. Po tym czasie wstawiamy naczynia do lodówki. Odstawiamy przynajmniej na 4 godziny jak podaje internet;) Ale zalecam przygotowanie wieczorem i pozostawienie deseru na noc w lodówce. Wtedy osiągamy konsystencje puddingu. Mus z mango przygotowujemy dnia następnego i wykładamy na pudding. SMACZENGO ! Artykuł Chia mango pudding pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkPrzełom roku to czasem statystyk, podsumowań i planów na przyszłość. Wiele działo się w tym ostatnim roku w moim życiu, prywatnie oraz na blogu. Poznałam nowe
dolcevitainmykitchenPyszny włoski czyli tiramisu dzisiaj w wersji z malinami! Kto ma ochotę rozpocząć tak słodko Nowy Rok? Tiramisu z malinami zimą to możliwe?? Jasne!! ponieważ do deseru możecie wykorzystać mrożonych owoców dostępnych w większych sklepach lub w naszych zamrażarkach Składniki/3 porcje: Składniki /4 porcje: – ok. 300 g biszkoptów (podłużnych) – 250 g mascarpone – 150g malin (świeże
I LOVE LIFEGdyby ktoś zapytał kogo kocham, nie miałabym wątpliwości. Gdyby ktoś zapytał co kocham, pewnie musiałabym się troszkę zastanowić, ale gdyby ktoś zapytał co kocham jeść... Rafaello
Kuchnia w czekoladzie