Okres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu
Kuchnia ŁukaszaZima za pasem, a ja zapraszam na pyszny mus truskawkowy z bananem, bitą śmietaną i bezikami. To taki wspaniały deser o tej porze roku, na przypomnienie sobie smaków Wiosny i Lata. Składniki: 0,5 śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowo-bananowy: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 banany 2 łyżki cukru pudru(...)każdego mus truskawkowo-bananowy. Na nim ułożyć śmietanę. Zastygniętą galaretkę roztrzepać widelcem i dodać do całości. Na koniec ułożyć beziki, rodzynki i wszystko posypać startą czekoladą. Deser można zajadać zaraz po przygotowaniu Smacznego
Gosia gotujeżadnych zastanowień mogę napisać, że jest to mój najpyszniejszy deser wegański zrobiony z kaszy jaglanej . Kaszę jaglaną wykorzystuję najczęściej do przygotowywania słodkich dań. Sprawdza się idealnie, dlatego też na moim blogu można znaleźć mnóstwo słodkich receptur z jej udziałem, kremów i budyniów. Jednak ten dzisiejszy to prawdziwe mistrzostwo świata! Przepyszny! " Niebo w buzi "! Gęsta i bardzo kremowa masa. Smaki(...)składnikami. Miksuj do momentu uzyskania możliwie najgładszej konsystencji. Masa powinna być kremowa i bez grudek. Gotowe kremy przełóż do wybranych naczyń i udekoruj dodatkami. Przechowuj w lodówce. Deser z czasem lekko gęstnieje
Zdrowie na języku :PUwielbiam ten koktajl i przyznam, że należy do moich faworytów. Idealnie syci oraz doskonale sprawdzi się jako zdrowy oraz ekspreeesowy deser. Jest taki wyrazisty, mocno figowy, jak dla mnie odpowiednio słodki z delikatnym posmakiem banana... Koniecznie spróbujcie! 250g jogurtu naturalnego (*) 1/2 banana 4 figi (**) Figi zalać zimną wodą i odstawić na kilka-kilkanaście minut. Następnie jogurt, kawałki banana oraz namoczone(...)figi należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce. (*) Jeśli wolicie koktajl w formie deseru - użyjcie gęstszego jogurtu. Jogurt możecie zastąpić też np. kefirem, maślanką bądź wymieszać z mlekiem. (**) Słodkość koktajlu można dostosować pod swój gust i zależy ona od rodzaju oraz ilości fig. Przeważnie używam zwykłych fig lecz ostatnio spróbowałam
Di gotujePopełniłam ostatnio kolejne ciasto bez pieczenia. Takie na szybko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Nawet nie czekałam zbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi.
Kuchnia w czekoladzieJak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze
PysiaGotuje.plCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja.
Niezły MłynekDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka rozpusta Przypadną do gustu każdemu wielbicielowi mas krówkowych. Możecie formować większe lub mniejsze „kartofelki”. A dlaczego kartofelki? Bo tak skojarzyły się za pierwszym razem moim znajomym. Wówczas była to naprawdę ekspresowa wersja(...)dłoniach większe bądź mniejsze kulki „kartofelki” (mniej lub bardziej kształtne). Co jakiś czas warto przemyć ręce, wysuszyć i formować dalej. Każdego kartofelka obtaczamy w wiórkach kokosowych. Nasz deser schładzamy w lodówce (około 1-2 godzin) lub w wersji ekspresowej kilka minut w zamrażalniku. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 50 g cukru trzcinowego Diamant 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietany 30 % 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy(...)masę. Należy ją pogotować około 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy resztę żelatyny i mieszamy aż się rozpuści. Masę chłodzimy. Zimną rozlewamy do pucharków i chłodzimy aż dobrze deser zastygnie. Dekoracja - cukier i wodę przekładamy na małą patelnię. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier i pozwalamy aby po kilku minutach powstał karmel. Zakręcamy gaz, kiedy karmel zacznie stygnąć robimy
Kulinarne Fantazje Marioli6 do 60 min Łatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki
PysiaGotuje.plKolorowe ptasie mleczko to niewymagający wiele pracy i mało skomplikowany deser, który każdemu wyjdzie i do tego jest bardzo pyszny. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne warstwy wylewać w odpowiednim czasie, ale jest to jedyna niedogodność przy przygotowaniu. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) 2 paczki herbatników(...)powtarzamy z trzecią warstwą. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Kiedy polewa będzie zimna, a trzecia warstwa na deserze dobrze zastygnie, wylewamy polewę na ptasie mleczko. [caption id="attachment_7071" align="aligncenter" width="706"] Kolorowe ptasie mleczko[/caption] Artykuł Kolorowe ptasie mleczko pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePamiętacie sernik Oreo i ciasteczka Oreo ? Dzisiaj przyszedł czas na deser! Także z Oreo... i to podwójnie, bo wykorzystałam zarówno ciastka, jak i czekoladę. Prawdziwe szaleństwo, prawda? Faktycznie, prawie w ogóle nie dzielę się z Wami przepisami na potrawy bardziej kaloryczne, te z większą ilością cukru i tłuszczu. Ale jak pewnie wiecie, najważniejsza jest zdrowa głowa. Ciastki(...)słoiczku. Niesamowicie pyszne! Moja mama i brat sobie zachwalali, a jedyne co im przeszkadzało to zdecydowanie zbyt mała ilość tego niewinnego deserku. Składniki: na ok. 4 średniej wielkości desery opakowanie ciastek Double Oreo (170 g) czekolada Milka Oreo 7-8 łyżek drobnych płatków (jaglane lub ryżowe) łyżka kremowego serka śmietankowego odrobina mleka 3-4 łyżki cukru pudru Cztery
Kuchnia EllieZnakomite i rozpływające się w ustach naleśniki z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknikają
Smakowite Daniapuddingu z tapioki wykorzystałam sok z czarnego bzu , który nadaje znakomity smak dla deseru. Świetna alternatywa dla nie zdrowych przekąsek, które smakują identycznie, ale są o wiele zdrowsze! Składniki: 3,5 łyżki perełek z tapioki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki s oku z czarnego bzu 1 łyżka eryrytolu lub ksylitolu Sposób przygotowania: Perełki z tapioki zalewamy wodą i odstawiamy(...)godzinę. po upływie czasu dolewamy sok i dodajemy erytrytol lub ksylitol, gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Deser najlepiej smakuje na zimno. Smacznego
Truskawkowa Fiestapotrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i pasjonatów gotowania, a także ciekawostki kulturalne z zakresu sztuki stołu oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. A dzisiaj przedstawiam Wam deser autorstwa Joanny Drzazgi, pasjonatki kuchni francuskiej i autorki książki Pysznie dla rodziny i przyjaciół . Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min Składniki: ● 400 g schłodzonego serka mascarpone ● 4 łyżki(...)połowy wysokości. Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna granatu. Całość możesz udekorować cieniutkim paseczkiem skórki z limonki. Krem można przechowywać przez kilka godzin w lodówce, ale już udekorowany deser podawaj natychmiast, żeby owoce się nie obsuszyły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska