W tym roku staram się odnaleźć idealne ciasteczka, które nadadzą się na zastępstwo dla pierniczków, które w moim domu raz, że nie mają fanów, a dwa
Życie zamknięte w smakuTrzymam w domu przynajmniej sześć rodzajów mąki. Wciąż eksperymentuję. Próbuję zrozumieć ich odmienność. Powoli dociera do mnie, jak z poszczególnymi rodzajami się obchodzić. Bo to nie
Życie zamknięte w smakuNa urodziny M. zażyczył sobie tort, który robił na swoją osiemnastkę. To podobno łódzki specjał. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Jego tort zasłynął co prawda
Życie zamknięte w smakuW sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i
Życie zamknięte w smakuNie wiem, jak u Was, ale u mnie ostatnio pogoda zwariowała. Raz pada deszcz, raz śnieg, raz grad. Jednego dnia unosi się w powietrzu zapach wczesnej
Życie zamknięte w smakuOdkrywam szafran. Łączę go ze wszystkim. Ma w sobie coś niezwykłego. Zaczynam chyba rozumieć jego fenomen. A co Wy sądzicie o szafranie? Lubicie? Używacie? A może
Życie zamknięte w smakuDosłownie czekoladowy zawrót głowy! W dodatku delikatny, aksamitny, wprost rozpływa się w ustach. Szkoda, że już zginął w żołądkach znajomych :) (i moim, rzecz jasna :D) (function
Życie zamknięte w smakuWyjątkowo nie posiadam zdjęć z etapu produkcji. Szczerze? Pojęcia nie mam, dlaczego. Najpewniej zbyt wiele rzeczy robiłam jednocześnie i fotografowanie wyleciało mi z głowy. (function(i
Życie zamknięte w smakuMam taką tradycję, że każdego roku robię inną wersję mazurka. Były mazurki na waflu i na spodzie kruchym i na półkruchym i pełne bakalii... i - naprawdę
Życie zamknięte w smakuCały ostatni tydzień spędziłam w rozjazdach, a weekend na Festiwalu Fantastyki Pyrkon w Poznaniu. Zabawa była przednia, chociaż jako gżdacz miałam cały ogrom pracy. Jeżeli zaś
Życie zamknięte w smakuPromocja książki trwa. Informacje docierają do tak wielu osób, że czasami jestem zaskoczona, gdy ktoś pyta mnie o "Skazanych". Świat jest jednak malutki. (function(i,s
Życie zamknięte w smakuOstatnio zastanawiam się jak pogodzić wszystkie obowiązki. Te nowe i stare. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się rozegrać sprawę tak, że będę częściej raczyła Was
Życie zamknięte w smakuTo nie ja jestem autorką tego przepisu. Widywałam go od dawien dawna na mojewypieki.com Początkowo nieco mnie przerażał, ale postanowiłam zaryzykować. To była dobra - nie
Życie zamknięte w smakuNa blogu pojawił się już kiedyś croquembouche, chociaż zdecydowanie mniej okazały. Może dlatego, że tym razem miałam w domu jedynie 30 stopni, a nie 40 i
Życie zamknięte w smakuSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez
Smaki Ewy