chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki pełne tiramisu... Tak chłodny serek mascarpone w niejednym włoskim deserze króluje. Chcę mascarpone, chcę sernika, chcę... Zaglądam do lodówki, to sprawia mi przyjemność i kalkuluję co mam. No niby mam wszystko... No ...nie mam podstawowego składnika- to jest tych całych
Z Kuchni Do Kuchnipyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams
Mała Cukierenkalnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów. Uprażone ziarenka były bardzo chrupiące i doskonale współgrały z kremową zupą. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz
Tradycyjna kuchnia KasiZaraz uciekam do rodziny, a was zostawiam z kilkoma propozycjami na obiad i czymś na deser, udanej niedzieli ^^ I jeszcze jedno pytanie do was, znacie jakieś miejsca w Krakowie, gdzie sprzedają dobre(najlepsze) precle? :) Sernik z mascarpone i białą czekoladą, na spodzie z herbatników z owocami Jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam, przepraszam, za nieskromność
More food, love and dreamsUwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! Składniki: (na jedną buteleczkę) po 250ml
Cakes By Kejtzapach. Proponuję ją pić w towarzystwie wody mineralnej i lodu. Świetnie się sprawdzi w upalne dni, idealnie zgasi Wasze pragnienia. Zimą natomiast można wykorzystać nalewkę do wypieków i deserów. Zdjęcia gotowej nalewki wkleję , gdy nalewka odstoi swoje. Została mi buteleczka z zeszłego roku, niestety kolor, nie jest już tak intensywny. Zatem do dzieła. Składniki: solidny pęczek świeżej mięty (około
na moim stole...Witajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato
Symfonia SmakówIdealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa
Domowa Cookierenka Agipyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams
Mała Cukierenkadwie odmiany migdałów słodkie (wykorzystywane w kuchni) oraz gorzkie (stosowane do produkcji esencji, wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można
Ciastka - domowe słodkościTymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ W BIESZCZADY!!!!!!!! Was zapraszam na dzisiejsze niedzisiejsze posty
Dzieje kuchennej WiewióryUpały dają się we znaki. Jeść się nie chce tak jak zawsze 😉 a jak już się człowiek zabiera do jedzenia, to zaczyna myśleć o lodach, zimnych
slodkokwasnaplDzisiaj bardzo krótko. Upały nie sprzyjają długim siedzeniom przed komputerem. W kuchni także. Dlatego serwuję lekkie i szybkie obiady. Jak te placuszki, które akurat były na deser :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie
My simple kitchenLody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody. Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!