stała się ona monotonna i nudna. Klasyczne kanapki możemy zastąpić kolorowymi mini tortillami albo smakowitymi racuszkami, placuszkami lub faszerowanymi naleśniczkami. Jeśli chcemy dać dziecku coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, mogą to być np rogaliki, mini babeczki albo batoniki. Ważne aby przygotowywać takie posiłki, jakie dziecko lubi i chętnie zjada. Oczywiście nie możemy zapomnieć(...)chrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy
Blog z ApetytemSzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1
Ania i Marcin gotująświetny deser dla dużych i małych. Nawet jeśli upieczecie dużą blachę, to znikają błyskawicznie. Ślimaczki są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser. Idealne beziki Tajemnicą idealnych bezików są proporcje. Bez względu na to ile macie białek, w prosty sposób można oszacować ilość potrzebnego cukru. Jeśli lubicie, gdy beziki są chrupiące z zewnątrz(...)owocowe. Choć w zrobienie strudla musicie zainwestować trochę czasu to możecie włączyć w przygotowania swoje dzieci. Gotowy strudel możecie podawać zarówno na ciepło (np. z lodami) jak i na zimno
Dieta bez mlekaSzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4
Kuchnia MagdaLenySzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4
Kuchnia MagdaLenyDziś na blogu otwarcie jesiennego sezonu. Przy stole niezwykle słonecznie, słodko, ciepło i śliwkowo...w powietrzu unosi się kojący zapach wanilii i babie lato. Z kamionkowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis naTak jak pisałam w poprzednim poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza pora roku i choć tu, na Wyspach
Codzienne GotowanieTen przepis był dla mnie idealny, spadł mi z nieba :) . Akurat w lodówce miałam otwartą puszkę kajmaku, otwarty pojemniczek serka mascarpone i małą śmietankę kremówkę. Smak
Mania WypiekaniaUwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków(...)minut aż woda się wchłonie. Ugotowaną miksujemy z mlekiem jaglanym, konfiturą i płatkami róży. Nakładamy do miseczek/słoiczków i dekorujemy owocami oraz resztą dodatków. Smakuje świetnie na ciepło i zimno, smacznego :) Artykuł Różany budyń jaglany z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogowoców morza jak ikra taszy czy raczyńce. Gdzie tylko jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa z oliwek, jeśli mają dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno. Zamiast balsamico czy octu winnego można przecież użyć octu jabłkowego. Ciekawy jest też manifest Nowej Kuchni Nordyckiej, w którym kucharze (w tym autor tej książki) deklarowali wierność takim wartościom(...)sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami, Wszystkie smaki Skandynawii Autor: Claus Meyer Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2016 Artykuł “Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiataneRed Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było
W kuchni Karmel-itkiKochani w mojej kuchni zaczną się wkradać potrawy bez glutenu, a to tylko dlatego, że ostatnio robiłam sobie badania i coś poszło nie tak. Okazuje się
Niezły MłynekO takim śniadaniu marzyłam od kilku dni. Dostałam przepyszne jabłka, prosto ze wsi i już wiedziałam co z nich zrobię! Przygotowałam jabłka, które zapiekłam pod kruszonką
Moja smaczna kuchniaWyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla maluchów. składniki na 4 porcje 4 duże jabłka 150 g dżemu wiśniowego 50 g orzechów włoskich przepis Jabłka myjemy, ścinamy wierzchnią część a następnie wydrążamy z gniazd nasiennych tak aby spód pozostał(...)następnie układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekamy około 20-25 minut, podajemy na gorąco lub na zimno. Artykuł Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWspaniały dodatek do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika(...)minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcharakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać(...)zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się
Kulinarne przygody Gatity