Dzisiaj - jak już sam tytuł wskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy przyjechałam do Danii, z przyjemnością kosztowałam nowych smaków. Jednym z nich była lukrecja, która... Zdecydowanie nie przypadła mi do gustu. Podejmowałam wiele prób, za każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzefiliżanki kawy i kieliszki czerwonego wina. W tej bieli i śniegowej zadymce najbardziej ekscytujące i cudownie magiczne jest poczucie bezpieczeństwa. Ona tam, ja tu. Ona biała i zimna, ja kolorowa i ciepła. Za to ciepło najbardziej zimie dziękuję. Skutecznie sadza mnie w miękkim fotelu, pozwala bezkarnie grzać się przy kominku i patrzeć do woli na jej białe(...)porcje/ Z tapioką poznałam się jakiś czas temu i była to miłość od pierwszej łyżeczki. Kuleczki tapioki najbardziej smakują mi gotowane w mleku kokosowym. Lubię, gdy deser jest dość gęsty i znacznie bardziej smakuje mi dobrze schłodzony, choć wiem, że wersja na ciepło ma też wielu wielbicieli. W tym przepisie wykorzystałam mniejsze perełki tapioki, więc efekt transparentnych kulek, jakimi
KUCHARNIAnadal podgrzewać, aż całość nieco zgęstnieje. Napój: Mleko podgrzać w garnuszku, dodać cynamon, kardamon i wlać nieco karmelu. Wymieszać, tak aby całość się dobrze połączyła. Podawać na ciepło lub zimno (najlepsza jest wersja schłodzona z lodówki). Inna opcja: Do podgrzanego mleka dodać cynamon, kardamon, nieco karmelu i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i wsypać kawę. Do ostudzonego napoju wlać(...)można zaryzykować i zamiast mleka połączyć ze sobą cydr, cynamon, kardamon i karmel. Jeżeli zostanie Wam karmel, to można go wykorzystać jako polewę do lodów lub do dowolnego deseru
Passions hobbies lifeBardzo dobre, aromatyczne i łatwe pierniczki. Nie są z gatunku tych twardych, na których można połamać sobie zęby, po trzech dniach są jeszcze lepsze i
Pani na deserŚliwek ciąg dalszy, a to jeszcze nie koniec ;) Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki
Życie zaczyna się w kuchniKurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy
Kuchnia w czekoladzieKilka miesięcy temu kupiłam formę na magdalenki. Jakoś nie było sposobności, żeby je zrobić, ale kupiłam wodę z kwiatu pomarańczy, wiec znalazł się powód. Woda nie
AZgotuj!Składniki: 200 ml mleka 6 łyżeczek kaszy manny cukier do smaku frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, dodać kaszę i energicznie wymieszać
Kuchnia domowa AniJest siódma rano.Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy.Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon,rozgląda się niepewnie
W kuchni Karmel-itkiCiasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie
Zdrowie i pysznie na talerzuKokosowa pianka z truskawkami 2016-06-02 09:31:14 Ilość porcji: 12 Słońce z każdym dniem co raz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się
Wędrówki po kuchnipuszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować, nie ma sensu ich miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne(...)pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. MASA DO ROLADY Z MALINAMI: - 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30% - 1/4 pudełeczka malin - świeża mięta dla złamania smaku - opcjonalnie płaska łyżeczka żelatyny instant do deserów Maliny umyj i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Bitą śmietanę mocno schłodź w lodówce (jeśli kupiłaś nie z lodówki, to śmietankę włóż na 40 minut do zamrażalnika). Ubij na sztywno
SMYKWKUCHNIProsty,a jakże zdrowy i smaczny domowy deser. Kisiel z paczki,dla mnie to już przeszłość. Kiedy mam ochotę na kisiel robię go właśnie ze soku,kompotu lub po prostu ze zmiksowanych owoców. na dwie porcje: 4 dojrzałe kiwi 1,5 szklanki wody 1 łyżkę cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej Kiwi obrać i zmiksować na gładki mus,dodać(...)pozostałej wodzie i wlać do gotującego się musu. Energicznie mieszając ugotować kisiel. Gorący przelać do pucharków,ozdobić kleksem bitej śmietany i plasterkami kiwi. Spożywać wedle uznania na ciepło lub zimno. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elki