Przed nami jesień a ja proponuje Wam deser w iście tropikalnym stylu :) mamy tu mango, mleczko i płatki kokosowe. Idealna propozycja na śniadanie, pudding przygotowujemy wieczorem, rano pozostaje jedynie ułożyć warstwy a jak się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok i ułożyć całość musu z mango na warstwie z chia bez tworzenia kilku warstw :) Super zdrowe śniadanie gotowe :) Składniki
Moja Galeria Smakuformie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie sprawdzi się tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę zrobić alternatywną wersję. ;) Żelatynę w wersji wegańskiej można(...)mleka + 200 ml kawy, a ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki. *Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane
Food Squareszczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jeszcze co to ani z czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ mają
Blendmanpozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można przygotować wcześniej w kokilkach i przełożyć na talerzyk lub jeden półmisek tuż przed podaniem, a sos podać w tradycyjnej sosjerce, jest mocno energetyczny ale nie ciężki, doda
Luźna KuchniaMega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków
Kulinarny Pamiętnikdziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką
Moja Galeria SmakuCiasteczka kokosowe Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej
SMYKWKUCHNIZrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka
W kuchni Karmel-itkideser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków(...)kokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa: 180 g masła osolonego 50 ml mleka 3 łyżki kakao 200 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo
Niezły Młynek...szpinakowo-kokosowe! czyli szpinaku ciąg dalszy :)) Miesiąc temu zetknęłam się z przepisem, który - głównie dzięki zdjęciom - zaintrygował mnie tak bardzo, że MUSIAŁAM go wypróbować. Efekt był
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBombki choinkowe to małe kokosowe kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe
Złote przepisyDzisiaj kochani czytelnicy, znowu sięgam do kuchni chińskiej i przygotowuje bardzo popularnym deser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami. Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy
SMYKWKUCHNIPrzyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej fasoli i bananie. Uwaga! Sekretem tego deseru jest to, by nie wyjawiać nikomu jego składu... No, może już po zjedzeniu... Wtedy, życzę wam miłej zabawy przy podziwianiu zdziwionych min domowników! Składniki (na jedną porcję): -połowa puszki czerwonej fasoli -łyżka ricotty (możecie użyć jogurtu greckiego lub mleka kokosowego) -łyżka kakao -jeden banan -stewia lub inny słodzik Wykonanie
Gawron w rosoleLetni deser na ciepło - jagody z jabłkami zapieczone pod kokosową kruszonką Składniki: 300 g jagód 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wyłuskać ziarna z laski wanilii. Do naczynia żaroodpornego (moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać. Kruszonka: 50 g cukru 50 wiórek kokosowych
Moja Galeria Smaku