czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się ciągle(...)tyle niska, że i pewnie to niektórym nie sprawiłoby większego problemu. Dziś zaprezentuje Wam coś według wymienionych kryteriów - lekkie, proste ciasto, a właściwie biszkopt z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodałam ją na wszelki wypadek, można go dać trochę mniej, albo zupełnie ominąć - wtedy biszkopt będzie prawdziwym biszkoptem. Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem smakowym lub przekładać
Słodkie Przyjemnościbitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto na dużą blachę: 40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka(...)polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać
Apetyczna babeczkaprzygotowywania paleo ciastek, z czego najbardziej chyba są zadowolone moje dzieci, które jak słyszą, że te słodycze są zdrowe, to chciałyby zjeść wszystko, zupełnie bez opamiętania Czekoladowa lawa, jak zgodnie stwierdziliśmy jest najlepszym deserem , który do tej pory przygotowałem. Pewnie dzięki odrobinie mąki migdałowej, która nadaje mu chrupkiej otoczki oraz obłędnie czekoladowego nadzienia. Podczas robienia zdjęć musiałem moje wampirki(...)sypkie składniki. Wlewamy naszą miksturę do ramekinów, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut w kąpieli wodnej (wstawiamy remekiny na blachę, zalewamy wodą tak, aby sięgała do ich połowy, najlepiej wlać od razu gorącą wodę). Dokładny czas pieczenia zależy od remekinów, trzeba kontrolować to co się dzieje w piekarniku. Idealnie
PaleoLifesię. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się(...)zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnie zastanawiacie się, w czym dzisiejsze pączki są lepsze od tradycyjnych i po co w ogóle tak wydziwiać I dlaczego właściwie jest w nich batat? Już
Powiedz dietom nieWypiekanie na śniadanie to co tygodniowe wydarzenie na które czekam z niecierpliwością [ klik ] Tym razem Gocha wybrała dyniowe scones z bloga Doroty [ klik ] a ja choć
Moje Małe Czarowaniemojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym
moj przepis naserca polecam! Dla tego suma warto przyjść do Malarskiej, ba nawet przyjechać specjalnie do Wrocławia! Danie główne w Menu B: sum z pieca / puree z wędzonych warzyw / sos rakowy / sałatka z czarnej soczewicy i zielonego groszku. Deser Początkowo myślałem, że po daniu głównym jedyne, co by mogło mnie zadowolić do duża micha rakowego sosu, ale jednak domowy pączek jest zawsze(...)skąpany w lekkiej bezowej piance, podanej z galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się z uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza / galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu
Food Squarezawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska w pracy czy lekki podwieczorek. Spróbujcie! Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne(...)jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie Ps. mąkę kokosową możemy zrobić sami mieląc i susząc wiórki kokosowe ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z miodem ok. 10 minut, dolewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą
Ostra na SłodkoKolejna wersja czekoladowych ciasteczek. Tym bardziej bardziej sycąco i zdrowo, bo z dodatkiem różnych nasion. Składniki: 120 g mąki, 100 g margaryny roślinnej, 80 g cukru
Państwo Wojtczuk gotująMonarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło orzechowe to da wersja będzie Ci bardzo smakować. Samo masło jest zapychające(...)natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie
Ugotowane pozamiatanełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek(...)białka. Pieczemy/suszymy w 140 stopniach ok godziny. Trzeba kontrolować, żeby beza się nie przypalała (można przykryć folią aluminiową). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę ok 24 x 33 cm ( u mnie mała prostokątna). Ciasto wstawić jeszcze na 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać widelcem. Piec w 190 stopniach do zezłocenia (15-20 min). Na ostudzone ciasto
Mieszam w GarnkuCiasteczka marchewkowe bez nabiału i jajek, to moja propozycja na Walentynki. Kochani mężczyźni, możecie przygotować taki smakołyk dla swoich kobiet i uwierzcie mi będzie to
Apetyt na ZielonePo sukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co
To co kochamstracił głowę. A ja nie pozostałam za nim w tyle! Zajadaliśmy się, aż miło. Dopóki deser się nie skończył... Spróbujecie...? Gruszki w sosie przygotowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, co wyczarowała! Bezy cynamonowe z gruszkami i sosem karmelowym Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne
Pożeraczka, czyli raz adobrze