Dziś piątek ;) w końcu mogłam się wyspać i poświęcić więcej czasu na śniadanie bez presji że zaraz muszę wychodzić, po standardowych czynnościach takich
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTorcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może
Niezły Młynekwzględu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo - jak ze wszystkim także z ksylitolem nie należy przesadzać, ja nie słodzę napojów więc używam go wyłącznie do wypieków i deserów. Jest bezpieczny jako składnik wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury (w przeciwieństwie np. do aspartamu!). Ja używam ksylitolu ze względów zdrowotnych. Raz na zawszę musiałam usunąć z diety(...)osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik
Ze smakiem i z pasjąZAPIEKANA MINI TARTA W KRUCHYM CIEŚCIE Coś wyjątkowego, smacznego i słodkiego... Dziś przedstawiam przepis na mini tartę z owocami, zapiekaną w kruchym cieście owsianym! Mini
MintTasteKruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno
Wanilia i KardamonDzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMuffiny pączkowe z konfiturą malinową Tak na ostatnią chwilę. Dla was wszystkich, którzy pączków nie możecie usmażyć bo nie macie warunków, nie lubicie, nie macie czasu
RelaxtimeDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pyszną szarlotkę z brzoskwiniami. Na naszym blogu już mamy jedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje, wychodząc z propozycją
mojewypiekiinietylkoTo doskonałe i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie oleju, które świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej. Przygotowanie i upieczenie go zajmie wam jedynie godzinę. 0
Dieta bez mlekamojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z
moj przepis naniestety na sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki(...)dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera
Fitsweet.meniestety na sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki(...)dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera
Fitsweet.meWczoraj na deser dla gości przygotowałam mini-Pavlowe, które nie wyszły wcale takie mini jak zakładałam ;) Przepis na podstawie Pavlovej Doboshi z drobnymi zmianami. Składniki: 4 białka 1-1,5 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny szczypta soli masa: zmiksowane 250 g serka mascarpone i 250 g śmietany kremówki dosłodzone do smaku cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać(...)szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder. Tyle, żeby masa miała gęstą konsystencję jak na zdjęciu. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, pieczemy 30 min z wentylatorem następnie zmniejszamy temperaturę do 80-100 stopni i suszymy przez kolejną godzinę. Bezy przekładamy masą i truskawkami
Cytryna&Co.