się do deserów. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków(...)rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego podany z gotowanym w soku pomarańczowm rabarbarem Author: Cooking
Cooking for Emilysię do deserów. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków(...)rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego podany z gotowanym w soku pomarańczowm rabarbarem Author: Cooking
Cooking for Emilyszybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego(...)końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego
Marta próbujepysznego deseru. Znów przygotowałam placuszki, ale tym razem z otrębami i aromatycznym cynamonem. Dzięki otrębom placuszki są sycące, a cynamon tak wspaniale pachnie, że nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Placuszki są lekko kwaśne, więc można je oprószyć cukrem pudrem. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)otrębów pszennych 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny i delikatnie mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone
Izabelawkuchnipodwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 kostek mlecznej czekolady Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny
Izabelawkuchniczyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką w kuchni..." Bardzo polecam(...)polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków kokosowych DODATKOWO: 20 dag herbatników (typu Petitki) WYKONANIE: Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki. MASA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej
Słodko-Słony Świat Ilonybrodzik dla maluchów, sauna, jacuzzi solankowe, jacuzzi zewnętrzne to atrakcje dostępne dla wszystkich. Pokój zabaw. To tutaj odbywa się większość animacji. Akwarium Zewnętrzny plac zabaw Pieczemy ciasteczka. WYŻYWlENIE . Pobyt w hotelu można wykupić bez wyżywienia, ze śniadaniami lub w wersji HB czyli śniadania+ obiadokolacje. Posiłki podawane są w formie szwedzkiego stołu. Śniadania to duży wybór serków, past, sałatek, płatków(...)kolacje tematyczne. Podczas naszego pobytu zaserwowano nam kolację włoską, polską , grillową, która odbywała się w góralskiej chacie. Było pysznie i różnorodnie. Może trochę brakowało mi większej ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji ala carte. Tu dania to prawdziwe arcydzieła. Pięknie podane i smakujące wyśmienicie, podobnie jak lody i ciasta. Restauracja a'la carte
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszne jak lody, lekkie jak chmurka i pełne truskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej. Składniki: (foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm) 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 500g umytych truskawek bez szypułek mrożone owoce do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy(...)używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z zamrażarki 15 minut
Gotowanie i blogowanieSą pewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w
Smakowity Blog Kulinarnyznajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach, a cukinia jest(...)jajka 2 miarki proszku proteinowego czekoladowego 30 g mielonych pestek dyni (Targroch) 1 duża łyżka kakao 45 g ksylitolu (Targroch) 100 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej (Targroch) 20 g oleju kokosowego (Targroch) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a banana rozgnieć na "paćkę" za pomocą widelca. Olej koksowy powinien być
Zdrowie na języku :PCreme brulee to jeden z tych deserów, który pomimo dużej słodyczy możemy jest non stop Zaproponowana przez Bartka wersja jest o smaku jaśminu więc coś innego niż standardzik Składniki: - 5 żółtek - 1 łyżka herbaty jaśminowej - 350 ml śmietanki 36% - 60 g cukru - 100 ml wody Składniki na 5 porcji. Herbatę zaparzamy w 100 ml wody. Śmietankę gotujemy. Do żółtek dodajemy(...)chwilę ubijamy. Do ubitych żółtek wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy i przelewamy do kokilek. Krem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni i pieczemy ok. 45-60 minut aż krem się zetnie (opcja bez kąpieli wodnej). Po schłodzeniu kremu posypujemy go cukrem i opalamy. Smacznego
Kuchenne WariacjeBrownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz
Karo in the KitchenCzyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i
Roślinna - blog wegańskiKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyW Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka
Poezja smakuRabarbarowy sezon w pełni, więc trzeba korzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z
Rozpustne gotowanieŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a
Wanilia i KardamonPrzepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą
Wanilia i KardamonWitajcie :). Kolejna propozycja na pyszne, szybkie i łatwe ciasto to poduszkowiec. Mocny kakaowy smak w połączeniu z serem twarogowym sprawiają, że każdy kęs rozpływa się w
Gotuj z MąkąPrzepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis
Kolorowy PrzepisownikZa typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest
greenscarfW tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy
Wanilia i KardamonDo upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy
zadanie-gotowanieTort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element
Smaki EwySernik z jogurtów greckich jest wyjątkowo puszysty, niczym ptasie mleczko :) Jest pyszny i z pewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :) Gorąco polecam ;) Składniki na masę
The Sweet DamselSłoneczko się chyba na nas obraziło i od wczoraj leje... Co tu robić? Ja postanowiłam upiec ciasteczka. Włoskie, maślane, waniliowo-kakaowe, kruchutkie, mięciutkie
Rozpustne gotowanie