Dzień dobry! Niedziela bez gofrów się nie liczy, prawda? ;-))) Dlatego zapraszam Was gorąco do wypróbowania tego bardzo smacznego przepisu na śniadaniowe gofry, podane na słodko
SMYKWKUCHNIKolejna propozycja pysznego sernika,do którego lubimy powracać.Polecam na szczególne okazje a z pewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2
Mienta blogDla wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego
Karczma HonoriettyDokładnie zgodne z dietą rozdzielną; nie zawierają jajek ani mleka😋. Dodatkowo zrobione z mąki ryżowej, czyli bezglutenowe😄. Co najważniejsze są bez cukru👍, dzięki czemu
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePowracam po długiej nieobecności z sernikiem,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Znika w zastraszającym tempie. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 10 dag margaryny
Niespełnione zdolności kulinarneProste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest
zadanie-gotowanieMuszę to przyznać, miłością ogromną darzę i nie potrafię odmówić sobie bezy, ciasta z kremem i z owocami, co jest moją zmorą i niestety "przekleństwem" :( Zatem
Taste Of My Dayskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 180 g cukru 2 jajka 180 ml mleka 4 łyżki kakao 150 g masła 1 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaGofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów(...)pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podawać z twarożkiem wymieszanym z kakao i cynamonem lub wanilią. Wartości odżywcze: 243 kcal bez twarożku
Chocolate Muffin Blogzniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód i orzechy zagospodarowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, jak! Orzechowe bezy z figami Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 50 g orzechów laskowych(...)śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec dodać posiekane orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Z masy uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Przed podaniem figi pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem
Tradycyjna kuchnia KasiSkoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok) 65 g rozpuszczonego masła masa: 1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek(...)około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej
Cukier&PuderDziś zapraszam Was na prosty, ale jakże pyszny koktajl, który popularnie zwany jest mango lassi. Jest, to oczywiście uproszczona wersja popularnego lassi. Taki koktajl idealnie sprawdzi
Słodkie okruszkimnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie wyobrażam sobie, by wyjść bez zjedzenia go z domu. Wiem jednak, że dużo osób omija ten posiłek usprawiedliwiając się brakiem czasu. Ten przepis jest wprost stworzony dla nich, bo batony świetnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami, deser, ale również jako zdrowe śniadanie, które można zabrać ze sobą wychodząc z domu(...)rozpuszczenia cukru. Studzimy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Następnie mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 160 ºC Czas - ok. 30 minut, do czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu Po wyjęciu z piekarnika kroimy batony na ok. 14-16 części
Cooking Monsterbrzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż(...)cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości
mojewypiekiinietylko