jeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe(...)upodobań. I co najważniejsze, niezależnie od tego czy zjecie go jako śniadanie czy deser smakuje tak samo pysznie. Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy
Fitsweet.meTylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki(...)masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami. Na koniec wierzch
Bananowe Poletortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Twaróg półtłusty klinek bez laktozy Mlekowita zachowuje(...)lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe na każdą porę dnia i każdą okazję: zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. Polecam
Wanilia i KardamonOd sześciu lat jestem weganką, a przepis na idealny biszkopt opracowałam dopiero kilka miesięcy temu. Poprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były
Jeść, by żyć w zdrowiujeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe(...)upodobań. I co najważniejsze, niezależnie od tego czy zjecie go jako śniadanie czy deser smakuje tak samo pysznie. Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy
Fitsweet.memoże jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie
Kuchnia MagdaLenyTen przepis jest od mojej mamy przyznam się bez bicia 😁 Przechodzi z pokolenia na pokolenie i zostanie jeszcze długo😍 Jest tak pyszny, że muszę
Zdrowie i pysznie na talerzuBeziki... Kiedy zostają białka po ciastach, ciasteczkach możemy zrobić bezy :) Możemy je pokruszyć i wykorzystać do kremu lub zjeść bez niczego ;) Składniki: 5 białek
Pelusiowa Kuchniajest Joanna Tymcio, która jako pierwsza odgadła moje warsztatowe plany i wpisała odpowiedź na FB. Joanno, gratuluję i czekam na dane do wysyłki. Dziś wyjątkowo bez przepisu, choć ze zdjęciami letnich deserów, które przygotowałam do letniego wydania internetowego magazynu Spring Plate . Nowy numer gotowy będzie lada dzień, o czym Was z przyjemnością poinformuję. Mimo kapryśnej pogody życzę(...)taką magię uda nam się stworzyć w Siedlisku. Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać
KUCHARNIAKolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. SKŁADNIKI: (forma 24 x 24 cm) BISZKOPT : 2 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki
RAROSSAWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszny przepis na domowe lody z plastrem miodu. Według mnie są bardzo smaczne i mogłabym je jeść bez końca ;). Zapraszam
Przepisy BabciPonieważ jestem łasuchem to uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na ciasto: -90g masła -60g cukru -2 żółtka -150g mąki -zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: 1 .Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne
Coś z niczegoJak wspomniałem z jednym ze wcześniejszych postów ( właśnie w tym ), sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Chciało by się powiedzieć, że to typowe polskie ciasto, które
Jacob TastesSkładniki:6 białek1 szklanka cukru2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejSzczypta soliDodatki:300 ml śmietanki kremówki 30% + łyżka cukru pudru250 g truskawekPrzepis:Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Białka na
Emcia PichciLato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na
Poezja smakuNóż Ambition Pewnie zastanawiacie się co to są NANAICECREAM ? Już odpowiadam. To najzdrowsze lody świata. Lody, które mogą jeść osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej. Lody
Kuchnia w oparachDieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej
Niezły MłynekDziś przede wszystkich chciałyśmy wszystkim babciom i już z wyprzedzeniem na jutro wszystkim dziadkom życzyć dużo zdrowia, samych radosnych chwil oraz pociechy i zadowolenia ze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzekąska do wina. Sylwestrowy bufet nie może się obyć bez moich ulubionych grzybów. Polecam nadziewane pieczarki , takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest(...)świetnie pasuje do ziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki. Jak w każdym bufecie ważne jest
codojedzeniatylko za sprawą śliwek suszonych. Dodałam także masła orzechowego, które jest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia(...)Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki: 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych 1 garść suszonych śliwek 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik
Moja smaczna kuchniakaszę owsianą, można groch, fasolę, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnka, wlać 800 ml soku (sok można dać jaki się lubi i zagotować, w reszcie(...)mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniedzielnej kawy proponuję pyszne trufelki kawowo- migdałowe bez pieczenia. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki(...)wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej
Tradycyjna kuchnia Kasitarta szarlotkowa Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny. składniki 135 g miękkiego masła 300 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy(...)minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki
Miód i pieprzZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się(...)ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto
Karo in the Kitchenniezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto(...)Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci (z czekoladą). Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Serniczki expresowe Miłego pieczenia i... smakowania
Słodkie okruszkiSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych. Spód: 250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych ok. 100 g masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła(...)półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia. Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz cukier. Podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aby tłuszcz i cukier się
Czerwień i błękitjuż zostanie. Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany(...)godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachTematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami. Wbrew(...)czasu - smak wynagradza wszystko przy każdym kolejnym kęsie... Poezja.Ja tym razem troszkę odeszłam od tematu, i jest to raczej wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować
Pożeraczka, czyli raz adobrze