czego zrobić deser? To raczej nie problem. Galaretka, śmietana i owoce. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny, prosty, efektowny i bardzo elegancki deser - galaretkę z fantazją. Składniki: - 500ml double fresh cream - 1 opakowanie galaretki malinowej - maliny - limonka - 1 łyżka cukru pudru - 285ml wrzącej wody - 215ml zimnej wody - listki mięty Galaretkę kroimy na kawałki, zalewamy 285ml wrzącej wody. Mieszamy(...)rozpuszczenia. Dolewamy 215ml zimnej wody, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli deser chcemy „na szybko”, to kieliszki z galaretką ustawiamy, przechylone w zamrażarce. Można też ustawić je w lodówce, czy innym chłodnym miejscu – w ten sam sposób i zostawić do rana, do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Maliny kroimy w cienkie plasterki i „przyklejamy” na pustej części
mojewypiekiinietylkoPanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream) - 200ml mleka 3,2% - 3 łyżeczki żelatyny - laska wanilii - 3 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 1 owoc granatu - 2 łyżki syropu (dałam z wiśni) - 1/2 łyżeczki(...)laskę, z której wybraliśmy ziarenka). Gdy śmietanka się podgrzeje wyjmujemy laskę wanilii, a do śmietanki wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną. Dokładnie mieszamy. Salaterki przepłukujemy zimną wodą i wlewamy płynny deser. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko
mojewypiekiinietylkoEton mess (mess – bałagan), to deser pochodzenia angielskiego składający się, z mieszaniny truskawek, śmietany i kawałków bezy. O jego powstaniu krążą różne mity, ale nie będziemy się w to zagłębiać. Tradycyjnie do Eton mess wykorzystuje się truskawki, ale inne owoce też mogą być. Jako, że u mnie „sezon” na banany, więc i Eton mess bananowy. Składniki: - bezy (mogą(...)być kupne, ja dałam swoje) - 2 banany - 1 łyżeczka soku z cytryny - 250ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - nasiona granatu do ozdoby i prażone wiórki kokosowe Deser przygotowujemy przed podaniem (inaczej bezy stracą swą chrupkość). Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, ale nie na sztywno. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, skrapiamy łyżeczką soku z cytryny. Bezy
mojewypiekiinietylkoJeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty(...)tiramisu 1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej) kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze) kilka łyżek kakao WYKONANIE: Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z żółtkami i cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę
Słodko-Słony Świat IlonySzpajza to tradycyjny deser jajeczny, dobrze znany na Śląsku oraz na Kaszubach, bez którego kiedyś nie mogła się odbyć żadna większa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej(...)śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne
Smakowity Blog Kulinarnyrady, wyrzucić nie można, bo to grzech niemalże śmiertelny, coś więc trzeba wykombinować. Tylko co...? Myślałam i myślałam, aż w końcu doszłam do wniosku, że chcę deseru szklankowego. Wyjątkowo rzadko takie robię - sama nie wiem, dlaczego. Są przecież szybkie, proste, i w dodatku bardzo efektowne. Dają też ogromne pole do popisu, tym bardziej, że w przezroczystych szklankach wszystkie te warstwy(...)prezentują się znakomicie. W związku z tym, że nie mam zbyt dużego doświadczenia, zajrzałam do książki z serii Szybko i smacznie: Desery . A tam śliczny deserek z serka homogenizowanego, z owsianą kruszonką i malinami. Masa to nie to, o co mi chodziło, malin nie ma, ale ta kruszonka - mmm... Bardzo mi się spodobała. Tym bardziej, że C. ma lekkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEton Mess czyli bałagan w Eton :)) Klasyczny, pyszny angielski deser znany w Anglii od XIXw. Chcecie wiedzieć jak powstała nazwa deseru? Tradycyjnie Eton Mess serwuje się w Eton College (jedna z najstarszych internatowych szkół męskich ) podczas corocznego meczu krykieta. Deser składa się jedynie z trzech składników: truskawek, bezy i bitej śmietany. Historia tego deseru głosi(...)podczas transportu bezowego deseru na piknik w Eton, został on zmiażdżony przez biegającego ... labradora :) Pozbierano co się dało i tak powstał ten słodki, pyszny bałagan :) Oczywiście tradycyjne truskawki możemy zastąpić innymi owocami: borówkami, jeżynami, malinami a nawet kiwi. Nie będzie klasyki, ale ... na pewno będzie równie smacznie. Składniki: trus kawki pokruszone bezy 200ml śmietany kremówki
Walijskie PichcenieKefir jest świetnym produktem mlecznym, który w deserach może doskonale zastąpić jogurt czy śmietankę. Regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, mam swoją ulubioną markę, ten kefir ma przyjemny, orzeźwiający smak. Do tego kefir jest bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Desery na bazie kefiru są mało kaloryczne, lekkie i delikatne od deserów przygotowanych na bazie śmietanki. Kefir jest doskonałą bazą(...)różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać owoc granatu. I co? I jest pyszny deser z galaretkami na kefirze z dodatkiem owocu granatu. Ten deser to właściwie lekka kolorowa, orzeźwiająca pianka. Galaretkę Pink Margarita Wystarczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek(...)wyczyścić do zera. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku Przepis ten przygotowałam specjalnie na wydarzenie o słodkim tytule „Blogerzy słodzą kaszę” i blogowej akcji na blogu u Klaud y n y Hebd y „Kasza jaglana na słodko”. Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest także kiszona kapusta z grzybami, często przyrządzana z dodatkiem jabłek, co nadaje jej delikatnej słodyczy. Pierniki, będące symbolem tej części Polski, pojawiają się również na stole, pełniąc funkcję deseru, który podkreśla świąteczną atmosferę. Warto też wspomnieć o śledziach, które w Wielkopolsce przyrządzane są na wiele różnych sposobów, na przykład w śmietanie lub z cebulką. Tradycyjnie nie brakuje także pierogów(...)świątecznemu wieczorowi. Śląskie Tradycje Wigilijne Śląsk, ze swoją bogatą tradycją kulinarną, oferuje niezwykle różnorodne potrawy wigilijne, które odzwierciedlają wpływy wielu kultur. Na śląskim stole nie może zabraknąć moczki, wyjątkowego deseru przygotowywanego z piernika, bakalii, orzechów oraz kompotu z suszu. Moczka ma gęstą, niemal puddingową konsystencję, która przywołuje wspomnienia dzieciństwa i ciepła rodzinnego domu. Kolejnym daniem, które stanowi integralną część śląskiej
CityTastewęglowodany. Dzięki temu, że diety keto stały się popularne, możemy cieszyć się różnorodnością przepisów dostosowanych do naszych potrzeb. Keto ciasto z mikrofali to doskonały sposób na szybki i smaczny deser, który idealnie wpisuje się w zasady diety. Poniżej przedstawiamy kolejny smakowity przepis, który pozwoli Ci w kilka chwil przygotować coś niezwykle pysznego. Szybki przepis na keto ciasto w kubku Przygotowanie(...)keto ciasta w kubku zajmuje dosłownie 3 minuty. Dlatego, jeśli masz ochotę na szybki deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki potrzebne do keto ciasta Aby przygotować nasze pyszne ciasto, potrzebujesz następujących składników: – 2 łyżki mąki kokosowej – 1 łyżka mąki migdałowej – 1 jajko – 2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka kakao – 1 łyżka erytrytolu
ZGruntuFitMateriał reklamowy na zlecenie marki Danio Przepisy z wykorzystaniem serków homogenizowanych Danio to doskonały sposób na przygotowanie pysznych i łatwych deserów. Oto kilka popularnych przepisów, które można zrealizować z tym produktem. Wypieki z użyciem produktów Danio Domowe ciasta to kulinarna klasyka, która doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas wydarzeń okolicznościowych, takich jak przyjęcia urodzinowe czy święta(...)posypać cukrem pudrem lub udekorować owocami. Proste przepisy z wykorzystaniem serka homogenizowanego Danio Oprócz przepisów na ciasta i serniki, serki homogenizowane Danio świetnie sprawdzają się również w prostych, szybkich deserach. Oto kilka pomysłów: Danio z owocami Jedna z najprostszych i najszybszych przekąsek to połączenie serka homogenizowanego Danio z ulubionymi owocami. Wystarczy warstwowo ułożyć w miseczce lub słoiczku serek, pokrojone owoce
Słodkie okruszkikisiel jest zdrowy? Czy kisiel jest zdrowy? Wielu z nas pamięta smak dzieciństwa, gdy babcia przygotowywała pyszny kisiel. To jedno z tych tradycyjnych polskich deserów, które kojarzą się z ciepłem i domowym smakiem. Ale czy kisiel jest również zdrowy? Czy możemy go spożywać bez obaw o nasze zdrowie? Przyjrzyjmy się bliżej temu popularnemu deserowi. Co to jest kisiel? Kisiel(...)rodzaj deseru o galaretowatej konsystencji, który jest przygotowywany z owoców, soku owocowego, cukru i skrobi. Skrobia, najczęściej używana w postaci mąki ziemniaczanej, nadaje kisielowi jego charakterystyczną konsystencję. Kisiel może być przygotowany z różnych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody czy porzeczki. Wartość odżywcza kisielu Kisiel jest niskokalorycznym deserem, który dostarcza nam pewne wartości odżywcze. Zawiera witaminy, minerały i błonnik
Żyję by jeść