Kochacie czekoladę? To ten deser jest zdecydowanie dla Was. Jest nie tylko pyszny i delikatny, ale również lekki. Idealnie łączy się z malinami, ale można wykorzystać również inne owoce, np. truskawki. Gorąco Wam polecam ten deser. Na 2 desery. SKŁADNIKI 180 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 3 łyżki kakao szczypta mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)ostudzonego kakao dodać miód, jogurt naturalny i dobrze wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę przelać do szklanek deserowych i wstawić do lodówki na dwie godziny (lub do stężenia deseru). Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi stężały i dobrze schłodzony deser. Podawać od razu
Passions hobbies lifegrzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają smakowite. Wszyscy znamy tiramisu na wszelkie możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać tak do końca świata(...)jeszcze jeden dzień dłużej. Polska ciastem stoi (i mocnym alkoholem), Włochy uzupełniają deserami (i słodkimi likierami), a ja połączę te obie narodowości i pokażę Wam, co pysznego z tego wyszło! CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ ( 4 małe porcje ) 4 żółtka jaj (rozmiar L) 50 g cukru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 czubate łyżeczki dobrego, ciemnego kakao
W kuchni Karmel-itkiPudding z tapioki wraz z dodatkiem musu śliwkowo-piernikowego to deser, który najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły i lekko płynny 😃 Delikatna, kokosowa tapioka świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwkowym musem z korzenną nutą. Uwierzcie mi na słowo, że jest to i dealne połączenie smaków! Poniższy deser przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy(...)pozostawić do całkowitego wchłonięcia mleka przez tapiokę. Do pucharków wlać odrobinę musu śliwkowo-piernikowego, na brzegach szklanek "ułożyć" plasterki śliwek. Na to wylać ciepły pudding z tapioki. Wierzch deseru udekorować musem śliwkowym i pokruszonymi/pokrojonymi pierniczkami toruńskimi. Przygotowany deser od razu podawać. Od lewej: składanie deseru i gotowanie tapioki
UgotowaćDeser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i wymyśliłam - krem na bazie białej czekolady i właśnie tegoż serka :). A co pasuje do takiego kremu? Oczywiście truskawki i galaretka :). Ale inne sezonowe owoce ( a także te z puszki ) również świetnie się tu odnajdą(...)naturalnego, ale serek smakowy, np. waniliowy, też można tu śmiało wykorzystać. Z tym, że krem będzie wówczas słodszy, lecz to już kwestia gustu :). Mnie odpowiadał taki nieprzesłodzony, lekko kwaskowy. Deser nawiązuje do klasycznego angielskiego deseru Trifle , ale tylko nawiązuje - to bowiem taka moja wariacja na temat ;). Polecam :). Składniki na 4 spore pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa
Opowieści z piekarnikaTiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)przyznać, że wyszło równie pysznie ( a tak naprawdę jeszcze pyszniej ;) ). Ale ja kocham Tiramisu i mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;) Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :) Składniki na 4 pucharki: 250 g serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto 4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około
Opowieści z piekarnikamnie to jeden z najłatwiejszych deserów jakie robiłam. Dlaczego dopiero teraz przygotowałam Creme Brulee? Sama nie wiem. Jest taki pyszny! Zanim jednak się za niego zabrałam postanowiłam poszperać w internecie, a tam znalazłam dwa rodzaje przepisów, na samej kremówce tak jak ten i z dodatkiem mleka i ten również postanowiłam sprawdzić, ale innym razem ;) Jedna wskazówka jest wspólna, czyli podanie(...)deseru. Krem powinien być mocno schłodzony, a palony cukier ciepły, wiadomo deser chłodzimy w lodówce, a cukier palimy przed podaniem. Jak masz palnik gazowy , to super, świetna zabawa i kilka chwil przygotowania. Jak go nie masz, możesz wstawić foremki z kremem do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka sekund, foremki możesz obłożyć lodem, aby deser zbytnio się nie rozgrzał
Blondynka GotujePrzedstawiam najprostszy i najbardziej smakowity deser naszego dzieciństwa, deser rodem z PRL-u. Jak nie można było zrobić nic skomplikowanego bo w sklepach nic nie było, babcie i mamy robiły nam takie desery. Pyszne desery, widowiskowe i znikały szybko. Taki zamiennik truskawek z bitą śmietaną bo tej czasami także nie było. Deser szybki i pyszny, czekamy tylko aż galaretka stężeje
Moje Małe CzarowanieLekki, orzeźwiający, przepyszny torcik bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach, w czterech smakach to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-) składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki(...)cytrynowe galaretki, studzimy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Tężejącą galaretkę łączymy z serkiem homogenizowanym w takich samych proporcjach jak poprzednio po czym wlewamy na masę agrestową. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężał. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki, po czym układamy na wierzchu ciasta. Ostatnią, truskawkową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając
Smakowite DaniaZapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w przeciwnym razie deser będzie dosyć kwaśny (chociaż zawsze możemy go dosłodzić). Zamiast jogurtu do moreli możemy podać lody. Deser wspaniały na lato i uważam, że w miarę dietetyczny :) polecam… Zapiekane morele z jogurtem(...)Moje morele były dosyć twarde i piekłam je około 30 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. 3. Upieczone morele posypać pistacjami. Na talerzyki nakładać porcję moreli, jogurt grecki i deser polać miodem (twarde morele, mało słodkie po upieczeniu będą kwaśne, proszę więc poleć je większą ilością miodu lub posypać cukrem pudrem). Życzę smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaMyślę, że gdyby ktoś mi powiedział wcześniej, że deser z makaronem może być równie pyszny jak tort, czy ciasto, to chyba bym go wyśmiała. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak przyznać się do swojego błędu. Nie wiem dlaczego nigdy wcześniej nie robiłam deserów z makaronem, ale od kiedy spróbowałam, to często będę właśnie takie robić. Ten deser(...)czekolada, śmietana i truskawki, to połączenie idealne. A jak się okazuje makaron czekoladowy Lubella nadaje się świetnie. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Jeżeli mój tata, który nie jest zwolennikiem deserów i ciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 500 g truskawek 1 banan 250 g serka mascarpone
Passions hobbies lifeCrumble to najprostszy, najszybszy do wykonania i najpyszniejszy deser świata 😊 Jest to deser brytyjskiego pochodzenia, a w tłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod kruszonką. Zarówno w kwestii owoców jak i kruszonki panuje tutaj duża dowolność. Do przyrządzenia deseru możemy użyć właściwie każdego rodzaju owoców: wiśni, śliwek, rabarbaru, agrestu, brzoskwiń czy jabłek. Podobnie możemy modyfikować kruszonkę zastępując cukier(...)puder brązowym cukrem, czy dodając do niej płatków migdałów lub wiórków kokosowych. Deser możemy przyrządzić w dużej misce i nakładać porcje na talerzyki lub w pojedynczych kokilkach. Polecam gorąco! Składniki: na 5 kokilek 3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne bądź słodkie są jabłka) trochę cynamonu cukier waniliowy sok z cytryny
Walijskie PichcenieDeser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie mają chętnych do konsumpcji. Zamiast muffinek możecie wykorzystać kawałki starszego ciasta. Ja w swoim deserze użyłam muffinek z borówkami, które przygotowuje się bez użycia miksera. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/05/d-1-deser-muffinki-smietana-jagody-1170x874.jpg The post Deser z czerstwych muffinek
Moja DelicjaCrunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu. „Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą” jest banalny do przygotowania(...)lubię wieczorem… … na dno małych słoiczków wsypać warstwę mrożonych owoców, polać miodem i schować do lodówki. Rano dodaję warstwę jogurtu, posypuję granolą i mam gotowe śniadanko. Deser w słoiczku można również zabrać do pracy lub szkoły. Wówczas granolę pakujemy osobno i posypujemy przed samym spożyciem (inaczej zmięknie). Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/zdrowy-deser-do-pracy-szkoly-jogurt-granola-jagody-1170x874.jpg The post Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi
Moja DelicjaSkusicie się na podwójnie czekoladowy deser z tapioką ? Dwie warstwy, obie niezwykle kuszące i smaczne. Ciemna warstwa to mocno kakaowy pudding z tapioki, warstwa jasna to ganasz z białej czekolady. Obie warstwy równoważą siebie nawzajem, niczym yig i yang. Czym jest tapioka i jak ją przygotować ? Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki(...)Południowej i Środkowej. Tapioka to produkt skrobiowy, kleisty, absorbujący smaki i zapachy. Na jej bazie przygotowuje się desery, puddingi, leguminy oraz używa do zagęszczania potraw. Tapioka to produkt bezsmakowy, który przyjmuje smak płynu w jakim została ugotowana. Gotować ją można na mleku, mleku kokosowym, napojach roślinnych, sokach oraz wodzie z dodatkami aromatyzującymi ( przyprawy, syropy ). Na blogu pojawił się już przepis
kolorowotorcikowosię spodoba. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i czuć już w nim wiosnę. Do tego dorzucam Wam słomki ptysiowe od Brześć , które zdecydowanie osłodzą wam dzień. Porcja 4 deser Składniki: 0,5 szklanki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki syropu z agawy sok z połowy pomarańczy 1 szklanka zmiksowanych malin ok 14 słomek ptysiowych Brześć Przygotowanie(...)agawy. Słoik zakręć, potrzęś aby dobrze wymieszać i zostaw na noc w lodówce. Słomki przełam na połówki, umieść po równo w szklankach i zalej chia. Następnie zalej deser malinami (jeżeli maliny mają za mało słodyczy możesz dosłodzić je syropem z agawy lub miodem) i udekoruj słomkami oraz miętą. Na pewno Twoi bliscy będą zachwyceniu takim deser :) Smacznego
Niezły Młynek