deser - 61894 przepisów (strona:1944/4127)

KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 203

tylko niektóre z wielu występujących:     przyprawa do dań słodkich:   cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon 3%,goździki,ekstrakt z kurkumy. przyprawa do kawy i deserów: cynamon 62%,cukier kandyzowany,goździki,kardamon,wanilia  ognista mieszanka przypraw: pieprz czarny 30%,sól,chili 25%,kolendra,gorczyca biała,czosnek 6%, ekstrakt z papryki   sól morska z pieprzem

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 196

reumatyzmie.  Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii  i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i  rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 164

znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów.  Antyoksydanty spowalniają procesy

potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 179

wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.   Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny,  tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około

potrawyregionalne
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 264

masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie  kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.   Idealne na niedzielny czy świąteczny deser.   Smacznego!   Inspracje zaczerpnęłam od Kasi

Radość kipiąca uśmiechem.
Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem 141

stworzyłam wspaniałą, lekką kolację. Zapraszam Was na moje lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem. Idealnie nadadzą się na kolację, śniadanie, a nawet obiad czy deser ;) Spróbujcie. Zwłaszcza dziś taka propozycja wydaje się wprost idealna. Świętujmy razem Światowy Dzień Makaronu. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki makaronu kokardki około 100 g makaronu ryżowego muszelki 1 jabłko

Słodkie okruszki
Tosty francuskie z serem 187

winie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera mozarella. Francuzi dzisiaj tą potrawę jedzą jako deser – mleko jest mocno słodzone, grzanki są smażone na maśle i nie podaje się ich na śniadanie, a na zakończenie posiłku. Jajka wbijamy do płaskiego naczynia (ja używam zamykanego, prostokątnego plastikowego pojemnika

Karo in the Kitchen
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 169

Cudowna i naturalna słodycz uwolni się, a zdrowe węglowodany dodadzą Ci energii na resztę dnia. Yummy Pomarańczowy Pyszny, idealnie słodki i delikatnie się ciągnący – oto idealna propozycja na deser. Skórka pomarańczowa i olejek cytrusowy grają tu główną rolę i wnoszą świeży powiew w głęboką, karmelową słodycz daktyli. Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja batoników: przypomina mi nieco batoniki ciągutki z dodatkiem karmelu

Roślinna - blog wegański
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 163

walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama

Cynamonowe szczęście
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 124

przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda  to książka  Najlepsze przepisy na ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Granola z dynią 175

pokroić na mniejsze kawałki, razem z żurawiną dodać do upieczonej i przestudzonej granoli. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoju. Smacznego! A ja tymczasem uciekam do kuchni - trzeba przygotować kolejny dyniowy deser

Pożeraczka, czyli raz adobrze
deser jabłkowy z budyniem 130

Idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ten pyszny deser przygotujemy w pięć minut ze składników, które zawsze mamy w domu. Tanio, szybko i pysznie.  Składniki na 4 miseczki: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3 jabłka cynamon kilka pierniczków lukrowanych 3 łyżki soku malinowego Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Ugotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto piernikowe z mikrofali 124

Idealny deser na wypadek niespodziewanych gości, lub po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut i zrobimy je ze składników, które zawsze mamy w domu. Uwaga: ciasta nie należy piec za długo, bo będzie twarde dla dwóch osób: Składniki: 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser seroewo-piernikowy z owocami 118

przygotowanie tego deseru potrzebujemy tylko pięciu minut. Dlatego świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości. Składniki: 2 kromki piernika lub kilka pierniczków 3 opakowania serka homogenizowanego (użyłam straciatella) 1 banan 3/4 szklanki malin kilka winogron Banana pokroić w plasterki.Piernik pokruszyć i część wyłożyć na dno trzech wysokich szklanek. Na to położyć po łyżce serka. Następnie ułożyć część owoców, zasypać piernikiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
słowacki pudding z gorącymi malinami 172

budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia