tylko niektóre z wielu występujących: przyprawa do dań słodkich: cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon 3%,goździki,ekstrakt z kurkumy. przyprawa do kawy i deserów: cynamon 62%,cukier kandyzowany,goździki,kardamon,wanilia ognista mieszanka przypraw: pieprz czarny 30%,sól,chili 25%,kolendra,gorczyca biała,czosnek 6%, ekstrakt z papryki sól morska z pieprzem
potrawyregionalnereumatyzmie. Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy
potrawyregionalneznakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy
potrawyregionalnewzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny, tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około
potrawyregionalnemasą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Idealne na niedzielny czy świąteczny deser. Smacznego! Inspracje zaczerpnęłam od Kasi
Radość kipiąca uśmiechem.stworzyłam wspaniałą, lekką kolację. Zapraszam Was na moje lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem. Idealnie nadadzą się na kolację, śniadanie, a nawet obiad czy deser ;) Spróbujcie. Zwłaszcza dziś taka propozycja wydaje się wprost idealna. Świętujmy razem Światowy Dzień Makaronu. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki makaronu kokardki około 100 g makaronu ryżowego muszelki 1 jabłko
Słodkie okruszkiwinie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera mozarella. Francuzi dzisiaj tą potrawę jedzą jako deser – mleko jest mocno słodzone, grzanki są smażone na maśle i nie podaje się ich na śniadanie, a na zakończenie posiłku. Jajka wbijamy do płaskiego naczynia (ja używam zamykanego, prostokątnego plastikowego pojemnika
Karo in the KitchenCudowna i naturalna słodycz uwolni się, a zdrowe węglowodany dodadzą Ci energii na resztę dnia. Yummy Pomarańczowy Pyszny, idealnie słodki i delikatnie się ciągnący – oto idealna propozycja na deser. Skórka pomarańczowa i olejek cytrusowy grają tu główną rolę i wnoszą świeży powiew w głęboką, karmelową słodycz daktyli. Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja batoników: przypomina mi nieco batoniki ciągutki z dodatkiem karmelu
Roślinna - blog wegańskiwalczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama
Cynamonowe szczęścieprzez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda to książka Najlepsze przepisy na ciasta
Sama słodycz i szczypta chilipokroić na mniejsze kawałki, razem z żurawiną dodać do upieczonej i przestudzonej granoli. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoju. Smacznego! A ja tymczasem uciekam do kuchni - trzeba przygotować kolejny dyniowy deser
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ten pyszny deser przygotujemy w pięć minut ze składników, które zawsze mamy w domu. Tanio, szybko i pysznie. Składniki na 4 miseczki: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3 jabłka cynamon kilka pierniczków lukrowanych 3 łyżki soku malinowego Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIdealny deser na wypadek niespodziewanych gości, lub po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut i zrobimy je ze składników, które zawsze mamy w domu. Uwaga: ciasta nie należy piec za długo, bo będzie twarde dla dwóch osób: Składniki: 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowanie tego deseru potrzebujemy tylko pięciu minut. Dlatego świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości. Składniki: 2 kromki piernika lub kilka pierniczków 3 opakowania serka homogenizowanego (użyłam straciatella) 1 banan 3/4 szklanki malin kilka winogron Banana pokroić w plasterki.Piernik pokruszyć i część wyłożyć na dno trzech wysokich szklanek. Na to położyć po łyżce serka. Następnie ułożyć część owoców, zasypać piernikiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia