deser - 61894 przepisów (strona:1952/4127)

Jabłka prażone z aronią 139

abłka   prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :)  Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki

SzczyptaSmaQ
WIŚNIE W SPIRYTUSIE 122

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich  zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać

Niespełnione zdolności kulinarne
CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS 133

Cukinia na słodko bardzo przypomina w smaku ananasa.Doskonale sprawdza się zarówno w deserach jak również w wszelkiego rodzaju ciastach,szczególnie tych z bakaliami.kto jeszcze nie zna tego przepisu warto skorzystać i zrobić parę słoiczków na zimę.U mnie na razie wyszły 4 słoiczki,ale myślę,ze to nie koniec. Składniki: 3kg cukinii 1,5 l wody 3 łyżki kwasku cytrynowego

Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SYROPIE 119

Wspaniały przepis na wiśnie w syropie.Wersja bez spirytusu,dla dzieci.Zarówno do ciast,deserów ale też zamiast kompotu.Zatrzymuje smak lata,zapach oraz kolor.Są bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni. Składniki:   5kg wiśni  ok 2 kg cukru dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni  Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Flaugnarde z borówkami 169

stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się na pyszne śniadanie. Samo przygotowanie trwa chwilkę, piecze się już nieco dłużej, ale ten czas można przyjemnie spędzić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Konfitura z borówki brusznicy 191

jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców, które

codojedzenia
Malinowo-bananowy milkshake 118

malinowo-bananowy milkshake z dodatkiem nasion chia może być świetną propozycją na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżeczka chia Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Po zmiksowaniu poczekać kilka minut, aż nasiona chia namokną i napęcznieją. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Purée z dyni 195

Purée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. Wpływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy beta-karoten. Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem

Smakołyki Bereniki
Tartaletki ze śliwkami 114

robi się coraz zimniej, że dzień jest coraz krótszy, ale na szczęście dostaliśmy na pociechę właśnie je. Lubię jesień właśnie za śliwki. Dzisiaj propozycja będąca sla mnie kwintesencją jesiennego deseru, tartaletki ze śliwkami. kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka masa migdałowa

Polska Zupa
Korzenne ciasto z jabłkami 135

chyba prostszych ciast niż takie jak to  .  Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka

Malinowa Kawiarenka
Masło daktylowo - kakaowe 202

nich... no i niestety rozmyśliłam się, a daktyle zostały. Tu na ratunek przyszedł mi ten przepis, który z głowy wygrzebałam. Przyznam, że jestem tym zachwycona. Słodkie, mięciutkie, idealne do deserów i ciast. Polecam również jako alternatywa dla tych kupnych czekoladowych kremów typu nutella. W smaku dużo lepsze (nie jest tak strasznie ciężkie), a dodatkowo też zdrowsze. Polecam ! :) Składniki

Jedzeniomania
Oszukany sernik z jogurtu 198

21 września miałam urodziny, więc chciałam zrobić przyjemność Piotrowi i upiec coś słodkiego. Ale, że ostatnio liczymy kalorie, które najszybciej gubi Piotrek (schudł już 12 kg

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Do Liebster Blog Award nominuję następujące blogi: 111

szczerość i uczciwość.   11. Jakie są Twoje ulubione zioła? odp : Lubczyk , koperek . Moje pytania do nominowanych blogów .   1. Jaką potrawę najczęściej przygotowujesz dla rodziny ? 2.  Ulubiony deser ? 3.  Ulubiona książka ? 4.  Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni ? 5.  Który kwiat najlepiej lubisz ? 6.  Serek waniliowy czy jogurt ? 7.  Co używasz

Sama słodycz i szczypta chili
Zjawiskowe różyczki z jabłek i ciasta francuskiego 139

grubości paska. Plasterki jabłek powinny na siebie nachodzić. Paski ciasta składamy na pół. Zawijamy ślimaczki Różyczka gotowa! Gotowe różyczki układamy w natłuszczonej formie do muffinek I proszę, smaczny, efektowny deser gotowy w 30 minut! Bajecznie prosty, Kamila zrobiła go prawie w całości samodzielnie ;) Następnym razem zrobimy więcej, bo te rozeszły się błyskawicznie

two broke sisters
Orkiszanka pod jagodową ricottą 135

smaków, które by z nimi pasowały. Ostatnio postanowiłam połączyć pyszne i zdrowe płatki orkiszowe z jagodami i ricottą. W rezultacie otrzymałam wspaniały pucharek, który nadaje się świetnie na śniadanie, deser, a nawet wieczorną "zachciewajkę". Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g serka ricotta 3 łyżki jagód + 1/2 łyżki do posypania 1/2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 7 łyżek płatków orkiszowych Przygotowanie

Słodkie okruszki