abłka prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :) Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki
SzczyptaSmaQWiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać
Niespełnione zdolności kulinarneCukinia na słodko bardzo przypomina w smaku ananasa.Doskonale sprawdza się zarówno w deserach jak również w wszelkiego rodzaju ciastach,szczególnie tych z bakaliami.kto jeszcze nie zna tego przepisu warto skorzystać i zrobić parę słoiczków na zimę.U mnie na razie wyszły 4 słoiczki,ale myślę,ze to nie koniec. Składniki: 3kg cukinii 1,5 l wody 3 łyżki kwasku cytrynowego
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniały przepis na wiśnie w syropie.Wersja bez spirytusu,dla dzieci.Zarówno do ciast,deserów ale też zamiast kompotu.Zatrzymuje smak lata,zapach oraz kolor.Są bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni. Składniki: 5kg wiśni ok 2 kg cukru dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem
Niespełnione zdolności kulinarnestosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się na pyszne śniadanie. Samo przygotowanie trwa chwilkę, piecze się już nieco dłużej, ale ten czas można przyjemnie spędzić
Przepysznik - BLW i nie tylkojedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców, które
codojedzeniamalinowo-bananowy milkshake z dodatkiem nasion chia może być świetną propozycją na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżeczka chia Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Po zmiksowaniu poczekać kilka minut, aż nasiona chia namokną i napęcznieją. Smacznego
Moja Galeria SmakuPurée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. Wpływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy beta-karoten. Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem
Smakołyki Berenikirobi się coraz zimniej, że dzień jest coraz krótszy, ale na szczęście dostaliśmy na pociechę właśnie je. Lubię jesień właśnie za śliwki. Dzisiaj propozycja będąca sla mnie kwintesencją jesiennego deseru, tartaletki ze śliwkami. kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka masa migdałowa
Polska Zupachyba prostszych ciast niż takie jak to . Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia mmmmm Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka
Malinowa Kawiarenkanich... no i niestety rozmyśliłam się, a daktyle zostały. Tu na ratunek przyszedł mi ten przepis, który z głowy wygrzebałam. Przyznam, że jestem tym zachwycona. Słodkie, mięciutkie, idealne do deserów i ciast. Polecam również jako alternatywa dla tych kupnych czekoladowych kremów typu nutella. W smaku dużo lepsze (nie jest tak strasznie ciężkie), a dodatkowo też zdrowsze. Polecam ! :) Składniki
Jedzeniomania21 września miałam urodziny, więc chciałam zrobić przyjemność Piotrowi i upiec coś słodkiego. Ale, że ostatnio liczymy kalorie, które najszybciej gubi Piotrek (schudł już 12 kg
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczerość i uczciwość. 11. Jakie są Twoje ulubione zioła? odp : Lubczyk , koperek . Moje pytania do nominowanych blogów . 1. Jaką potrawę najczęściej przygotowujesz dla rodziny ? 2. Ulubiony deser ? 3. Ulubiona książka ? 4. Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni ? 5. Który kwiat najlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz
Sama słodycz i szczypta chiligrubości paska. Plasterki jabłek powinny na siebie nachodzić. Paski ciasta składamy na pół. Zawijamy ślimaczki Różyczka gotowa! Gotowe różyczki układamy w natłuszczonej formie do muffinek I proszę, smaczny, efektowny deser gotowy w 30 minut! Bajecznie prosty, Kamila zrobiła go prawie w całości samodzielnie ;) Następnym razem zrobimy więcej, bo te rozeszły się błyskawicznie
two broke sisterssmaków, które by z nimi pasowały. Ostatnio postanowiłam połączyć pyszne i zdrowe płatki orkiszowe z jagodami i ricottą. W rezultacie otrzymałam wspaniały pucharek, który nadaje się świetnie na śniadanie, deser, a nawet wieczorną "zachciewajkę". Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g serka ricotta 3 łyżki jagód + 1/2 łyżki do posypania 1/2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 7 łyżek płatków orkiszowych Przygotowanie
Słodkie okruszki