Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą okazję typu wesele czy komunia. Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl
Domowa cukiernia Ewybardzo fajny mimo, że robiony z mrożonych malin. Na pewno wrócę do tego przepisu i spróbuję przygotować go w wakacje z owoców sezonowych. Dla kogo: dla fanów owocowych deserów dla kochających budynie dla lubiących przygotować coś słodkiego bez zbędnych dodatków "E" Składniki: 500ml mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżka masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szklanka- półtorej
Mania WypiekaniaSernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka
Alutka-Gotujezastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis Składniki / na ok. 40 sztuk: 200 g suszonych daktyli 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia* 1 łyżeczka cynamonu skórka
Chilli Czosnek i Oliwaalkoholem i ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki na każdą osobę: duże jabłko do pieczenia pół łyżeczki cukru łyżka żubrówki (może być też anyżówka
Ugotowane pozamiataneZaczęłam, więc robić go sama w domu i powiem Wam, że jest sto razy lepszy!!! Można go jeść na ciepło lub na zimno. Jest idealny jako pożywne śniadanie lub deser. Testuję różne wersje oraz smaki i podzielę się z Wami tym najlepszym...z cynamonem i prażonymi jabłkami na miodzie, a do tego kawałki orzechów włoskich i płatki migdałowe. Niebo
Kuchnia MagdaLenylubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł
VioletoweKucharzenieChodził za mną jakiś deser. Najlepiej szybki, zdrowy i bez pieczenia. Znalazłam bardzo fajny przepis na blogu, którego obserwuję i trochę go zmodyfikowałam. Kuleczki wyszły pyszne :) Do zrobienia kuleczek potrzebujemy: 1 miarkę orzechów (u mnie włoskie, pekan, brazylijskie i migdały) 2 miarki wiórków kokosowych 1 miarkę masła orzechowego syrop klonowy ok. 8 daktyli nasiona (u mnie chia i sezam niełuskany
Mama z Motylemnutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej
Be Fit Be Strongbarwionej czekolady podczas jedzenia nieco brudzą ręce, ale kto by się przejmował takim drobiazgiem mając coś tak pysznego. Myślę, że dzieciaki będą nimi zachwycone jeśli przygotujecie im taki deser nie tylko z okazji Świąt, ale też na jakieś zimowe kinder party. Patrzę na nie i przypomniała mi się piosenka z przedszkola. Jak to leciało, pamiętacie? "Stała pod śniegiem panna
Smaczna Pyzaspotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru
zadanie-gotowanieciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia). Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę
Jeść, by żyć w zdrowiuposzukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie
Codzienna kuchnia niecodziennaKawy inka o smaku karmelowym dodatkowo: na jedną porcję kawy: 200 ml wody 5 łyżeczek Kawy inka o smaku czekoladowym 2 łyżeczki sosu wiśniowego do deseru Wykonanie: 1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą. Śmietanę ubijamy na sztywno, mleko skondensowane również lekko ubijmy, żeby było
Mój pomysł naostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska