czekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaPyszny deser? smakowite śniadanie? znakomity podwieczorek? tak czy tak budyń jest znakomity. Delikatny w smaku i bardzo kremowy, idealnie rozgrzewa brzuchy, polecam. Dyniowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę. Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany 30% 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka
Kuchcik gotujewiem czy ptysie to tradycyjny deser na Sylwestra, ale odkąd pamiętam na ostatnią noc roku przygotowuje właśnie taką słodką przekąskę. W tym roku trafiłam na wyjątkowy przepis. Ptysie z kruszonką! W dodatku pachnącą pomarańczami. Wypełnione czekoladą z pomarańczową nutą rozpływają się w ustach, są przepyszne :) Przepis pochodzi ze świetnej książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”. ptysie
Mienta blogcytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa
Miód i pieprzTarta jest chyba już znakiem rozpoznawczym jeśli chodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło
kuchnia do kwadratuKarnawał w pełni! Pora więc na karnawałowy deser. Zamiast faworków i pączków postanowiliśmy usmażyć gniazdka wiedeńskie, zwana także hiszpańskimi. Są przepyszne, mimo, że ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jest jednak w nich coś takiego, co sprawia, ze nie sposób przejść obok nich obojętnie. Może to ta lekkość, a może.. no właśnie co? SKŁADNIKI (ok. 60 dużych gniazdek
Kuchnia od dwojgaDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego
BullioLekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody
BullioJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne
Bulliosobie, że w tym roku będzie więcej systematyczności a tu od początku klapa! Mam nadzięję, że w ramach przeprosin przyjmiecie ode mnie przepis. Dziecinnie proste na śniadanie, obiad i deser. Ja najczęściej jadam na śniadanie z płatkami ryżowymi bo oszczędzam sporo czasu i jak mi się zachce to mogę sobie przygotować nawet przed wyjściem do pracy (między
Szybko Tanio Smacznieokazję. Rocznica urodzin mojego męża musiała być uczczona taką rozkoszną słodyczą. Może tort ten nie należy do najtańszych, ale na pewno do najpyszniejszych! Jest zdecydowanym faworytem wśród wszystkich moich deserów. Przygotowywałam go już kilkakrotnie na specjalne okazje i zawsze smakował każdemu. Gdy nadchodzi dzień urodzin mojej ukochanej osoby, nie kombinuję, nie wymyślam, po prostu przygotowuję tort, na który ON czeka
Jeść, by żyć w zdrowiuPavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Słodką, pyszną bezę proponuję
Życie zaczyna się w kuchnitrwało to tak długo ale latem szczególnie, mając 2 letniego brzdąca i pracę na pełny etat nieźle trzeba się nagimnastykować żeby to wszystko pogodzić;) tiramisu to mój ukochany deser bez pieczenia, robię go prawie zawsze w podobny sposób, bo jest po prostu najlepszy. Najczęściej wykorzystuję do niego biszkopty, tym razem tą podniosłą chwilę ;) uczciłam klasycznym biszkoptem. Składniki: 1 szklanka
Życie zaczyna się w kuchnikażdej miseczki z jogurtem, szybko mieszamy łyżką. Układamy ciastka na spodzie formy, zalewamy odrobiną galaretki. Nakładamy warstwę jogurtu jagodowego, następnie jogurt brzoskwiniowy, a wierzch zalewamy galaretką. Chłodzimy deser około 2 godzin w lodówce, podajemy na zimno
Życie zaczyna się w kuchni