Panna cotta oznacza “gotowaną śmietankę”. To wyjątkowo prosty, włoski deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Śmietankę tradycyjnie aromatyzuje się ziarenkami wanilii – to one nadają deserowi charakterystyczny smak. Panna cotta to jednak też kontrasty – podaje się ją z owocowym musem (ewentualnie konfiturą), który przełamuje łagodną słodycz oraz kremowość i wprowadza nieco pazura (mi najbardziej odpowiadają w tej roli(...)kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki. Panna cotta z musem owocowym: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju 250 g malin, truskawek lub innych
Poezja smakuTłusty czwartek i Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc może zamiast pączków, faworków lub słodkich, walentynkowych deserów zróbmy sobie deser w słoiczku na wypasie? Albo najlepiej zróbmy to i to! Deser jest niezwykle prosty, zabójczo pyszny i bardzo przypomina batonik 3 BIT, którego można kupić w sklepach. Inspiracją do jego przygotowania było ciasto 3 BIT na herbatniczkach, które chyba wszyscy(...)sztywno, pod koniec miksowania stopniowo dodajemy mascarpone. Słoiczki napełniamy kolejno: rozdrobnionymi herbatnikami, kajmakiem, ponownie rozdrobnionymi herbatnikami, budyniem, herbatnikami, bitą śmietaną i posypujemy posiekaną czekoladą. Podajemy schłodzone. Smacznego! Artykuł Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongDziś wyjątkowy deser. Francuski creme brulee. W moim wydaniu z dodatkiem owocu marakui. Sok z niego dodałam do masy kremu, zaś ziarenkowe kuleczki wykorzystałam do ozdoby. Użyłam właśnie marakui, aby przełamać słodycz kremu, bo, jak wiadomo, to deser, który podniebieniu dostarcza prawdziwego miodu…:) Próbujcie i odkrywajcie tę nową nutę! A co będzie potrzebne do wykonania deseru? ( na 6 porcji(...)marakui. Masę kremu przelewamy do kokilek/rameiknów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100C. Pieczemy krem przez 1h. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i schładzamy w lodówce. Zimny deser posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika lub zapiekamy w piekarniku na górnej blaszce przez 10min w funkcji grill (160-170), aż cukier utworzy skorupkę. Ozdabiamy połówkami
Raj dla Podniebieniakukurydzianymi to ulubione łakocie dzieci i dorosłych, to nie tylko puste kalorie ale także zdrowy miód i chrupiące płatki kukurydziane a także prosta w wykonaniu i smakowita przekąska na deser. składniki na około 15 sztuk 250 g miodu 200 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 1 łyżka kremu czekoladowego 3 szklanki płatków kukurydzianych przepis(...)masę wstawiamy do lodówki aby zastygła. Z lekko zastygłej, zimnej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, większe od orzecha włoskiego i ponownie wkładamy je do lodówki aż całkowicie zastygną. Gotowy deser przechowujemy w lodówce. Artykuł Kulki czekolodowo-miodowe + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaSernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami. Sernik piankowy z borówkami i jagodami z galaretką to pyszny deser sernikowy, który ma formę lekkiej serowej pianki. Ten sernik w szklankach jest prosty i bardzo szybki do przygotowania. Oprócz borówek na powierzchni w serniku zatopiłam maliny, ale mogą też być inne owoce albo bakalie np. siekane orzechy, czy też migdały. Uważam(...)owocową przygotowałam w szklanych naczyniach, a na powierzchni ułożyłam owoce, zalewając je krystaliczną galaretką. Sernik jest lekki jak pianka, ta wersja jest light gdyż nie dodałam dodatkowo cukru, słodycz deseru i jego smak zależy od smaku galaretki, którą wykorzystamy, u mnie o smaku cytrynowym. Polecam też przepis na piankowy sernik z truskawkami i bezami lub Piankę kawową z borówkami Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOpis Jabłka w karmelu : Jabłka w karmelu to przepyszna propozycja na deser. Jest to smakołyk, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i wszystkim dorosłym. Każdy uwielbia jabłka i karmel. Dlatego też ten deser będzie od dzisiaj ich ulubionym deserem. Jest na prawdę słodki i wygląda również obłędnie. Nie jest trudny ani skomplikowany do przygotowania. Zrobi go nawet osoba, która nie jest(...)przede wszystkim mają piękny, czerwony kolor. Im bardziej kształtne jabłko, tym łatwiej można je zanurzyć w karmelu i odstawić do zastygnięcia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na dania dla dzieci . Składniki : 8 jabłek 300 g cukru 80 ml śmietany kremówki 36 % Patyczki do lodów Opis przygotowania: Na początku blachę wykładamy papierem do pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCzekoladowy suflet korzenny Czekoladowy suflet korzenny to aromatyczny deser idealna propozycja na walentynki Składniki 250 g gorzkiej czekolady 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek 140 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 100 g orzeszków solonych 2 szczypty mielonego kardamonu 2 szczypty anyżu mielonego 2 szczypty cynamonu 100 g cukru kryształowego Sposób przygotowania 1. Do miski(...)brązowieć. 7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj. 8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną. 9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami. Deser dobrze komponuje się z winem wiśniowym, np. Winiarnia Zamojska Opis : Ten aromatyczny deser to idealna propozycja na walentynki Składniki : 250 g gorzkiej czekolady 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDeser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak kiedyś oglądając jakiś program kulinarny była mowa o top restauracji, gdzieś w Skandynawii, gdzie podawano marchewki z jadalną ziemią. Było to dla mnie tak dziwne i abstrakcyjne, że zostało to w mojej podświadomości(...)dłużej. Pokruszone brownie wyglądem przypomina mi ziemię, stąd nazwa! Ale nie obawiajcie się deser jest przepyszny! Wart chwili uwagi! PRZEPIS NA JADALNĄ ZIEMIĘ: - 100 g masła - 25 g kakao - 100 g cukru pudru - 50 g czekolady - 2 jajka - 80 g mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ucieraj z cukrem pudrem aż mocno zbieleją i podwoją swoją
SMYKWKUCHNIJeśli nie macie pomysłu na prezent, możecie zastąpić kwiatki cięte do bukietu, kwiatkami w deserze. Nie ma bardziej wartościowych prezentów, niż te przygotowane własnoręcznie. Pamiętajcie tylko o alergikach! Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, chociaż “przyklejenie” kwiatków wymaga odrobinę cierpliwości. Oprócz bratków jest jeszcze wiele innych jadalnych kwiatków. Autorytetem w tej dziedzinie jest Małgorzata Kalemba-Drożdż. Zajrzyjcie(...)sernik delikatnie wyjmujemy z foremki na paterę lub duży, płaski talerz. Na tym etapie zaniemówiłyśmy… naszym oczom ukazał się prześliczny obraz. Długo nie mogłyśmy się zdecydować na podzielenie deseru, chciałyśmy nacieszyć się tym cudnym widokiem. *Sok z brzozy pasteryzowany w butelce, najczęściej z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Jeśli skorzystamy z soku uzyskanego wczesną wiosną bezpośrednio z drzewa, możemy
Tajemnice SmakuCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza “spalony krem”. Aksamitny krem przygotowujemy z żółtek, śmietanki, cukru i wanilii, potem pieczemy, chłodzimy a na koniec posypujemy cukrem i opalamy palnikiem. Ponoć można gotowy krem zapiec(...)BRÛLÉE 4 żółtka 80 g cukru 80 ml mleka 250 ml śmietany kremówki ziarenka z laski wanilii 2 łyżki trzcinowego cukru DODATKOWO 4 łyżeczki cukru do posypania i skarmelizowania deseru Wykonanie WINNE ŚLIWKI Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy. Zalewamy winem, dodajemy posiekany rozmaryn. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, nawet na noc. Kiedy śliwki się zamarynują, na patelni
Tajemnice SmakuChrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem – pyszny, prosty letni deser. Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej. Gotowy krem przechowujemy w lodówce, a upieczone koszyczki w suchym miejscu. Tuż przed podaniem wypełniamy kremem koszyczki i obkładamy borówkami. Jeżeli komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym(...)pozostałym masłem po wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarnika około 15 minut, na zloty kolor. Upieczone wyjmujemy ostrożnie z foremek i studzimy na kratce. Tuż przed podaniem deseru wypełniamy koszyczki kremem, obkładamy owocami, możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Smacznego
Tajemnice SmakuJeśli macie ochotę na coś słodkiego i mocno sycącego to przygotujcie poniższy deser. Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. To takie "oszukane" tiramisu, bez jajek i śmietany. Deser najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 6 mniejszych porcji: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 g masy(...)literatek ułożyć po dwa biszkopty (które wcześniej zostały nasączone w kawie) . Następnie dodać połowę przygotowanego kremu oraz całą frużelinę owocową. Na sam koniec przełożyć resztę kremu, a wierzch deseru udekorować nasączonym biszkoptem. Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać gorzkim kakao
UgotowaćOpis Mikołajkowe truskawki: Mikołajkowe truskawki to świetny pomysł na przekąskę czy deser dla dzieci, ale również i dla dorosłych. Takimi mikołajkami możesz ozdobić tort lub podawać je jako samodzielny deser. Jest to bardzo prosty i szybki deser do przygotowania. Wystarczy nam tylko kilka podstawowych składników oraz odrobina kreatywności. Jeżeli Wasze pociechy mają urodziny właśnie w okresie świątecznym, polecam przygotować(...)przygotować na święta coś innego i ciekawego, a do tego chociaż odrobinę zdrowego (mam tu na myśli truskawki), polecam Wam poniższy pomysł. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1/2 kg truskawek 225 g naturalnego serka homogenizowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru Posypka czekoladowa Opis przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne