już chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma(...)opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też
Bon appetit mon amienasion chia w przygotowaniu popołudniowego deseru, są bardzo przekonywujące. Zaleca się zatem niezwłocznie udać się do kuchni, aby niżej opisany deser przygotować. U wszystkich konsumentów tegoż deseru zaobserwowano dotychczas wzrost sił witalnych, radości życia, spokój wewnętrzny i wzmocnienie układu nerwowego (próby prowokacji zostały przeprowadzone i uzyskały wynik pozytywny). Pudding z nasion chia www.kuchniasmakow.blogspot.com Pół szklanki(...)nasion chia zalewamy 2 szklankami mleka (krowie, sojowe, każde inne). Dodajemy dużą łyżkę miodu. Mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Dekorujemy owocami: mango lub truskawki = świetna kompozycja smakowa. Smacznego! Przepis/ wykonanie/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
Kuchnia smakówdeser, że dla mnie jest on wprost magiczny. I być może ta niezaspokojona tęsknota za takim jego smakiem, powoduje, że nadal przygotowuję go, choć teraz już głównie dla siebie, gdyż moje najmłodsze dziecię, nie podziela niestety mojego entuzjazmu, choć surowe owoce wprost pożera. Ot, to taka mała przyjemność dla mamusi... :-) Składniki na 4 porcje: - 350g odszypułkowanych truskawek (lub innych
Smaczne ZdroweTruskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser
Ciasteczkowy Potwórprzykład taki deser lodowy, który zawsze biorę sobie w pewnej znanej kawiarni na G ;) Bardzo go lubię, ale szczerze, nie należy do najtańszych więc postanowiła przygotować sobie go w domu. I jak wyszło? Niebo! Sami się przekonajcie jakie to pyszne! :)"Składniki na 2 porcje:80 ml śmietanki 30%2 duże gałki lodów waniliowych300 ml musu truskawkowego (świeżych truskawek)Sposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie
Kuchnia MagdaLenymiękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 500 g twarogu tłustego 5 łyżeczek żelatyny + woda do zalania Truskawki
Chocolate Muffin Blogtruskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) Keto placki z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto szparagi z jajkiem (Paleo, LowCarb) Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) Keto pankejki dyniowe (Paleo, LowCarb) Keto deser- Kokosowe donuty
Modern Cave GirlAutorem inspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał
Dieta bez mlekaSkładniki (na 1 porcję) - 1/3 awokado (ok. 47 g), - banan (ok. 115 g), - 3 łyżki soku z limonki (ok. 30 ml), - pół łyżeczki tartej skórki z
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZ mężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne
Kuchnia w oparachkokosowy pudding ryżowy z powodzeniem pełni przeróżne funkcje, np. śniadania czy deseru:). Jest mocno kokosowy, kremowy i pyszny! Sami możemy regulować jego słodycz i konsystencję - im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej będzie kremowy. Przepis na 4 sycące porcje. 200g suchego ryżu 2 łyżki cukru 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka mleka 4 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki do dekoracji Sos truskawkowy: 150g dżemu truskawkowego 100 ml mleka truskawki 1. Ryż przekładamy na sito, płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier i wiórki. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut często mieszając. Studzimy. 2. Przygotowujemy sos truskawkowy: mieszamy ze sobą dżem i mleko. 2 łyżki
Szefowa kuchnitruskawki, czy maliny. Bardziej możemy je kojarzyć z daniami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi (np. 1kg śliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru
365 dni dookoła kuchniklasyczny deser przyrządzany jest w moim domu dość często, córka uwielbia galaretki. Ale i dla mnie jest to smak dzieciństwa :) Nie wymaga dużego nakładu pracy, uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Składniki: * 1 galaretka truskawkowa * 1 galaretka jagodowa * 2 szklanki wrzącej wody * 3/4 szklanki świeżych jagód * 150 ml śmietany kremówki 36% * 150 g serka mascarpone * 150 g truskawek+ plus
Zrób to smaczniedeserze dowolność doboru galaretek , owoców wg własnych upodobań..można zrobić z samych różnokolorowych galaretek, można dodać różne owoce itd.Można zrobić bez biszkoptów..wszystko wedle własnego gustu. 500 ml mleka 3 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różne kolory na 0,5 l wody dowolne owoce [ u mnie mrożone jagody,maliny , porzeczki, truskawki
Moje domowe kucharzenie