Bardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić
Kuchnia PokoleńCześć! Cały smak tkwi chyba w prostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji
Pieprzyć z FantazjąTydzień temu piekłam ciacha na roczek wnusi, teraz ciasta na wesele dla znajomej. A patrząc na słodkości rodzinka domagała się czegoś słodkiego. Chcąc odpocząć od piekarnika
Ewa w kuchniZ mężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne
Kuchnia w oparachNa upały najlepiej zrobić coś bez pieczenia dlatego dziś przepis na pyszny truskawkowy sernik.Sezon truskawkowy rozpoczęty. Składniki: 700 g mielonego tłustego twarogu
Niespełnione zdolności kulinarneSorbet owocowy smakuje zawsze, bez względu na pogodę a przygotować go można w domu. Dzisiaj podam przepis na przepyszny sorbet truskawkowo - miętowy i co najważniejsze bardzo
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2
Prosto i Smacznie z AnetąMiałam dziś ogromną ochotę na słodkie i pożywne śniadanie :) Nie jest to dietetyczne rozwiązanie, prawdę mówiąc ale za to jakie pyszne ! MNiam ! Składniki: 10 dag
Tradycyjna KuchniaIdealny sposób na niewykorzystane białka. Składniki (przepis na 12 muffinek): 5 białek, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
rozgotowana3 szkl mąki 3 żółtka 2 łyżki śmietany 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru nadzienie dżem truskawkowy ok 1 szkl 1 łyżka mąki
Gotowanie jest łatweSezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam
dom-agi.plGrzaniec z wina czy po prostu grzane wino to najczęstsze określenia wina z przeróżnymi korzennymi przyprawami i miodem. Dziś nie zajmiemy się zrobieniem kolejnego grzanego wina
Kuchnia PROzdrowotnaalkohol. Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce. Najlepsze desery powstają ze świeżych owoców, choć rosnącą popularnością cieszą się także wytrawne sorbety z warzyw, na jaki wkrótce też Was zaproszę.* Ogromnie podoba mi się zdanie "...składał się z zapachów(...)sama myśl o śniegu zaczyna być coraz bardziej przyjemna i kojąca. A zapach? Wystarczy stanąć w ogrodzie lub na jednym z licznych straganów, zamknąć oczy i mocno wciągnąć powietrze - truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki uwodzą cudownym, dojrzałym aromatem. Tak jak sorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET
KUCHARNIAZrobiłam na walentynki mus z białej czekolady.Pyszny,słodki ,rozpływający się w ustach.Jak dla mnie rewelacyjny. Składniki: czekolada biała 100 g masło 25 g jajka 2 szt
Ala piecze i gotujeżółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy: 400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej 100 ml likieru amaretto Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Żelka truskawkowa: Truskawki umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść(...)biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę . Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów posypać kakao , wyłożyć ostatnią porcję kremu znów oprószyć grubo kakao i łożyć deser na całą noc do lodówki. Następnego dnia kroić jak ciasto i podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmak i wygląd deseru znacznie się wtedy zmieni. Nasz Ś mietanowiec z galaretką i czarną porzeczką będzie świetnie smakował z zatopionymi w galaretce owocami - ja użyłam kwaskowatych malin i porzeczek, ale sprawdzą się każde inne sezonowe lub mrożone owoce. Dobrze, by smakowo pasowały do dżemu, na przykład jeśli użyjecie brzoskwiń, można użyć dżemu brzoskwiniowego; truskawkowego do truskawek itp.). Ciasto Śmietanowiec
Lekcje w kuchniidealnie jako deser w upalne dni. Pokochają je dzieci za przepiękny kolor i słodki, truskawkowy smak. Te różowe cudeńka mogą być elementem menu na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki (zrobię je na pewno jeszcze raz na drugie urodzinki mojej córki). Pokochacie je od pierwszego wejrzenia, a później będzie tę miłość pogłębiać z każdym kęsem. ;-) Pędźcie po truskawki i dajcie znać
Jeść, by żyć w zdrowiuroladę z truskawkami, ale więcej w niej było owoców niż bitej śmietany :). Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi jednak w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący. Ponieważ nic słodkiego w domu nie było, a Wielbłądowi " włączyło " się marudzenie, to sięgnęłam, jak zwykle w takich sytuacjach, po "Moje wypieki i desery" autorstwa Doroty Świątkowskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapasują do deseru i wpadłam na pomysł koktajlu. Okazał się bardzo pożywny i idealny na drugie śniadanie - jestem mocno zaskoczona jego smakiem :) Zapraszam Was również do kreatywnej zabawy:) Potrzebne składniki na 1 szklankę koktajlu: 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 20 g tofu sok z kokosa (wychodzi ok. 1/3 szklanki) 0,5 szklanki mleka kokosowego 10 truskawek (u mnie
Łycha smaków