Jesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant
Kuchnia w oparachPyszny i orzeźwiający deser na lato czyli sałatka owocowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam soczystego arbuza i melona, truskawki, banany i moje ulubione winogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon
Monia miesza i gotujepasja, która sprawia mi mnóstwo przyjemności każdego dnia. Z tej okazji specjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser. składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy(...)być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy truskawkami
noteskulinarnyfigaprzygotowywania tortu dacquoise wg pomysłu Pawła Małeckiego skojarzyliśmy, że tamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha! Natomiast dziś u mnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego(...)ubitej śmietanki z kremem i delikatnie łączymy do uzyskania jednolitego kremu. Blat bez grubszych orzechów układamy na talerzu, na którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając
I tu będę miała takie tedeser cukrowy z wizerunkiem złotej świątyni (dziedzictwo UNESCO ) z dodatkiem jadalnego złota. Ogród herbaciany w Kinkakuji. Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha. Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową. Miasto Mishima
Kuchcik gotujesernik na zimno, ni to deser. Ale smakuje wyśmienicie, prezentuje się wspaniale. Wykonany w kieliszkach jest wspaniałą ozdobą letniego stołu. Lekko kwaśny smak rabarbaru i słodycz truskawek połączona z serkiem i jogurtem. Idealne orzeźwienie w ciepłe dni. Ja sobie tak umiliłam pracujące popołudnie :) 5 łodyg rabarbaru ok. 200 g truskawek 200 g jogurtu greckiego 250 g serka homogenizowanego 6 listków
KucharzycaTruskawkowy sezon w pełni! Gdzie się nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu
Plate of JoyDelikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim(...)zapewni naszym bezom sliczny niezmieniony bialy kolor.Smietane z dodatkiem cukru waniliowego ubic na sztywno i za pomoca rekawa zakonczonego gwiazdka wypelnic 16 krazkow bezowych.Kazda beze ozobic przecieta na pol truskawka i listkiem melisy lub miety.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, to w mojej kuchni słowo truskawka odmieniane jest na każdy możliwy sposób. Były i ciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego. Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi(...)spirytus do syropu - nie odwrotnie. Dodajemy do truskawek. Nalewkę odstawiamy do naciągnięcia na 1-2 tyg. Codziennie potrząsamy słojem. Dwa dni przed końcem, dodajemy pieprz. Zlewamy nalewkę przez gazę do butelek/karafek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-truskawkowa-rosolio-di-fragole/ BosowKuchni Artykuł Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkużelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki(...)myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki. Truskawki gotujemy ok 10 min. Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie. Dodajemy ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuktóry pokochałam od pierwszej łyżeczki. Gwarantuję, że Ty też go pokochasz. Połączenie domowej granoli z orzechami i cynamonem w towarzystwie musu owocowego z truskawek, malin, wiśni i porzeczek oraz jogurtu waniliowego. Można podać jako śniadanie lub deser. Podobny deser przygotowała jedna z ekip na warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział jakiś czas temu. Były to warsztaty zorganizowane z okazji
Moja pasja smakuWiosna za oknem więc czas zacząć sezon na lody! W oczekiwaniu na świeże owoce możemy wykorzystywać zapasy mrożonych truskawek, malin, bananów czy nawet jagód. Moja
Chocolate Muffin BlogIlość: 2 porcje Czas przygotowania: 5 min. Składniki: – 200 g truskawek – 300ml mleczka kokosowego z puszki – 1 -2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki
Podwójnaporcja