Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je
Kolorowy PrzepisownikMakowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl(...)minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców
Smakołyki AsiSzybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki(...)rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce, ułozyć drugą wartstwę owoców i także nanieść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mąż namówił mnie do udziału w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących klik :) Jako że zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować
Magiczna kuchnia Dariiukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka(...)stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym) Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję
prawdziwe jedzenieciągnące w środku bezy z bitą śmietaną i borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki to doskonała propozycja na podwieczorek a także świetny deser na uroczyste spotkanie w większym gronie. składniki na 10 sztuk 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany(...)miski a następnie ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fix. Ubitą śmietaną napełniamy wystudzone bezy a na wierzchu układamy borówki lub inne ulubione owoce. Gotowe bezy od razu podajemy. Artykuł Bezy z bitą śmietaną i borówkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWitajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki. Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl(...)biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów. Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA
Cynamonowe szczęścieSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych. Spód: 250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych ok. 100 g masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła(...)kaszą zagotuje się a kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić. Bardzo ciepłą masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Po ostudzeniu włożyć do lodówki by stężała. Owoce umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować. Truskawki wyłożyć pionowo na masę z kaszy i wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wyłożyć borówki i na wierzch
Czerwień i błękitdietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek(...)Łącznie 288 stron. Książkę wydało krakowskie wydawnictwo Insignis. Na codzień programy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa
WojnaNaSmaki.plDomowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np
Walijskie PichcenieDzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka. Wchodzę do lidla, a tam przy samym wejściu borówki amerykańskie w promocji. Z 5,99 na 3,99! Bez wahania wzięłam
Zgrabne GotowanieDzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na małosłodkie co nieco. Na pomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można(...)smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. adnie
Kulinarne przygody GatityTo moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz
Kulinarne przygody GatityOstatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego(...)torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła. Kluski wszystkim smakowały
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka ( jak łyżki nie są duże, to można dać ich
W kuchni u Moniki