Naszła mnie chęć na ryż z jabłkami i cynamonem...a to wszystko przez Monikę...no i cóż ..musiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak
Moje domowe kucharzenieNiedzielne słodkości. Przedstawiam Wam przepis na jeden z najsmaczniejszych tortów jaki zrobiłam do tej pory. Przygotowałam go dla siostry na 25 urodziny. Bardzo jej smakował, pozostałym
Miksturowniktuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest(...)sprawił, że się w nim zakochałam. Tarta rabarbarowa z puchem z bezy to rozkosz dla podniebienia. Mogłabym zjeść więcej takich porcji! Kocham słodkość wypieków połączoną z kwaskowatością owoców Jedyne co mnie zmartwiło, to, że tarta zniknęła pośród truskawek i kwiatów. Sorbety – smaczne, słodkie, dobre na upalny dzień, a nie zwieńczenie menu degustacyjnego. Było ich za dużo. Spróbowałam każdego
Kuchnia BazyliiKsylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante i nie lubicie robić zakupów przez Internet(...)czasu". 4. Musli - cukier to prawdziwa plaga w produktach tego typu. Trudno jest znaleźć niesłodzone musli, na szczęście tutaj nie mamy tego problemu. Niestety w musli z granatem zamiast owoców mamy kostki żelowe owocowe, ale już w musli z jagodami goi mamy suszone owoce bez udziwnień. Ciekawym dodatkiem jest tu inulina (należąca o grupy błonników pokarmowych), która
Powiedz dietom nieglukoza. Daje to w organizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak tradycyjny cukier. Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (np. jagodach), kolbach kukurydzy, grzybach. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym; organizm przetwarza go powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru(...)organizmie człowieka - w ilości ok. 15 gramów dziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym
Smaczne ZdroweW tym roku Walentynki wypadają w niedzielę i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą
W kuchni KatieSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o
IzaGotujePrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenieSorbet mocno bananowy, bez dodatku cukru, jest hiper szybki w przygotowaniu i jedyne czego do niego potrzebujecie to: banany :D Zdjęcie wykonane są od razu po
KreatywnePinyPieczenie sprawia mi wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane
Apetyczna babeczkaWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.
KUCHARNIAChrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje
Ostra na Słodkowinach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi(...)znajduje się w okolicach średniowiecznego miasteczka Andlau w północnej Alzacji, istnieje od 1888 roku i zajmuje powierzchnię 8 hektarów. Aromat tego wina jest bardzo intensywny. Wyczuwamy tu aromaty egzotycznych owoców, dzikiej róży, jaśminu, dojrzałych ananasów, melona oraz liczi. W ustach jest miękkie i łagodne z delikatną ( korzenno –pieprzną) goryczką na finiszu. ( wino do nabycia w sklepie Winkolekcja, cena
królestwo garówJak już pochwaliłam się na fanpage, (pewnie zdążyliście zauważyć, że lubię się chwalić nowymi produktami, bo to napawa mnie dumą!:) trafiła w moje ręce nowa przesyłka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego
Sama słodycz i szczypta chili