kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychużyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również dżem i warstwę orzechową. Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też(...)wykładamy masę orzechową. Na górę wykładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/mazurek-orzechowo-kajmakowy/ MieszamWGarnku Artykuł Mazurek orzechowo-kajmakowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProste i pyszne naleśniki z mnóstwem jabłkowego nadzienia, pachnącego wanilią, cynamonem i kardamonem. Dodatkowo sposób podania ich w formie sakiewek, sprawia że wyglądają niesamowicie kusząco ;) SKŁADNIKI
DefinicjaSmakumoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)boki tortownicy (nie muszą być całkowicie przykryte ciastem, ale przynajmniej do połowy wysokości blaszki). Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. 6. Za pomocą nożyka naciąć owoce kardamonu, wyłuskać czarne ziarenka, rozbić niezbyt drobno w moździerzu. 7. Jabłka (bez soku, który się wytworzył), rodzynki i kardamon wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić mieszając
Kuchnia PrezydentowejŚniadanie mistrzów Śniadanie mistrzów, czyli owsianka z bakaliami oraz miodem. To idealne bogato-błonnikowe danie, o wysokiej wartości odżywczej, które
Fit-aminaN ie wiem dlaczego bezy uchodzą za trudne do przygotowania. Wystarczy zachować kilka zasad, a uwierzcie mi że się udadzą. ½ szklanki schłodzonych białek 1 szklanka
Jadło i czytadłoTo już drugi zielony koktajl, który się u Nas pojawia. Pierwszy był tu tydzień temu. Polecamy takie koktajle szczególnie na drugie śniadanie. Są zdrowe, sycące, a
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWith Food (1630 rok) Co łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą(...)stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół
Przepisy AleksandryPrzepis podała mi znajoma. Jego inna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto
Państwo Wojtczuk gotująCiasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie
mojewypiekiinietylkoCiasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru
Moje domowe kucharzenieZa każdym razem gdy przyrządzam w kuchni coś z dodatkiem dzikiej róży, myślę, że to najpiękniejszy zapach jaki może być. Tym razem ten cudownie pachnący kwiat
Mienta blogpochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam w daleką(...)całość w krem o lekkiej konsystencji. *Można usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyOpis: Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneW zasadzie można powiedzieć, że mamy wiosnę na całego. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszki ćwierkają :) Słowem cudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na
Powiedz dietom nie