Kochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba
Rozpustne gotowanieIm bliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g
Taste Of My DayTakie ciacho zjadłam wczoraj jako nagrodę po kolejnej rundzie biegania. Muszę przyznać, że ostatnio idzie mi coraz lepiej, z czego jestem bardzo dumna! osoby które mnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCześć wszystkim! (; Poranek za oknem nie zapowiadał się dość ciekawie, jednak teraz miło nas zaskoczył "częstując nas" przyjemnymi promieniami słońca.. Niedziela w takim wydaniu jest
Symfonia Smakówmojprzepisna.pl | Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się
moj przepis naAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiO sobiście nie przepadam za piwem podawanym z syropami smakowymi, z jednym wyjątkiem :) Piwny spritz - to propozycja podania piwa w stylu lambic z domowym syropem z
SzczyptaSmaQZapraszam serdecznie na pyszne ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką. Do przygotowania kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol
Tradycyjna kuchnia KasiZaczynam od czegos slodkiego :) Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia... Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi(...)gofrownicy. Nie trzeba ich podwadzac, skrobac - one nabierajac chrupkosci i same odchodza. Po wyjeciu z gofrownicy, nalezy lekko ostudzic gofry i ... Wedle uznania i smaku uzupelnic je w owoce, bita smietane lub cukier puder Smacznego
dlaSmaQNie będę się zbyt wiele rozpisywać. To była zdecydowanie najlepsza beza jaką kiedykolwiek jadłam! Idealnie chrupiąca z wierzchu i ciągnąca w środku. Podałam ją w formie
Mienta blogprzystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż(...)zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru
My Culinary Artżeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość przewiązałam czekoladową wstążką(...)śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego. Do rondelka z grubym dnem przelać sok pomarańczowy, wsypać żurawinę i dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać, od tego momentu gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Znaczna część płynu odparuje i masa zacznie gęstnieć jak dżem. Pod koniec dolać likier i zamieszać. Zdjąć
KUCHARNIACudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych
Szybko Tanio SmacznieMiałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku
The Sweet DamselSezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co
dom-agi.pl