azjatyckich deserów i tym razem padło na MOCHI , czyli na ciastko/kluskę ryżową nadzianą najczęściej pastą ze słodkiej czerwonej fasoli, jednak my postanowiłyśmy nafaszerować je domowymi vege lodami :D Deser wygląda uroczo i bardzo efektownie a do tego ciekawie smakuje, dlatego jeśli już próbowaliście DANGO z naszego przepisu to koniecznie wypróbujcie również te słodkości :) Składniki: Mochi -75g mąki(...)wasze lody szybko się topią, można ponownie gotowe mochi włożyć do zamrażarki (nasze topią się wolniej więc już tego nie robiłyśmy). Mochi należy podawać odwijając z folii wraz z owocami lub polane ulubionym syropem np. kokosowym. Uwaga!: Polecamy obejrzeć filmy ( 1 i 2 ) aby zobaczyć jaką konsystencje powinno mieć ciasto oraz jak się z nim obchodzić. Mochi nadziane
Candy PandasSkładniki:Ciasto:200 g przesianej mąki pszennej2 łyżki cukru + 1 łyżeczka2 łyżki kakao1/4 łyżeczki soli110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 lekko
Smakowity Blog KulinarnyWarszawę i zorganizowała nam pobyt w Hotelu i Restauracji Złoty Lin w Serocku , która ma doskonałą rybną kuchnię, szczególnie polecam ich bulion rybny z sandaczem i francuskim kluseczkami, oraz deser panna cotta z sorbetem i sosem malinowym. Na terenie ich klimatycznej restauracji odbyło się spotkanie i warsztaty. Zaskoczono nas wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym/konkursowym grillowaniem, spotkaniem(...)zajęła pierwsze miejsce zdobywając tytuł Mistrzyń grillowania, a wygrałyśmy przygotowując 3 dania: Indyka w raju - pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnów placuszki/ racuszki, pierwszy raz robione, moja osobista kombinacja składników ;) właśnie skończyłam je jeść, mniam! do tego koktajl z mango, tak sobie zdrowo zaczynam ten śnieżny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiatr huczy, miota bezbronnymi gałęziami w przypływie gniewu, a liście szeleszczą na pomoc. Zaraz zacznie padać. Oglądam ten spektakl przez okno. Żeby nie kusić losu (ponoć
W kuchni Karmel-itkiRabarbar jadam głównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę(...)tydzień szkoły przede mną. Strasznie jestem podekscytowana nadchodzącymi wakacjami - mam mnóstwo planów (część uległa zmianie, ale pewnie tak właśnie miało być...) i oczekiwań, głównie względem pysznych, soczystych, słodkich, polskich owoców. Mniam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj na blogu kolejna wersja domowych lodów owocowych. Zasmakował nam karmelizowany rabarbar dodany do lodów truskawkowych , więc postanowiłam go wykorzystać też do innych
Kulinarne przygody GatityWitajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji
Symfonia SmakówWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie poziomki z sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoferuje klientowi ogromny zasób pełnoziarnistych ciasteczek, począwszy od maślanych (m.in. z m&m's, skórą cytryny), czekoladowych (m. in. z miętą, migdałami), owsianych, orzechowych, bez cukru, z suszonymi owocami aż po mocno czekoladowe brownie, nawet takie bez glutenu :) W ofercie możemy znaleźć także różne kombinacje smakowe granoli, orzechową, owocową czy Delux. Co my znalazłyśmy w swojej paczuszce? Brownie(...)może poznać prawdziwy smak naszych polskich, prawdziwych produktów i co najważniejsze dostarczymy organizmowi porządnej dawki energii w postaci witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. Idealnie sprawdzi się w postaci deseru, zdrowej przekąski, posiłku "do torebki" :) Polecam. Wkrótce kolejne recenzje smakowe pozostałych ciasteczek
Zdrowie na języku :PZapach kwiatów ogarnął pokój. Słońce nieśmiało zagląda przez szczeliny w zasłonach, słychać stukanie kubków i syk gotującej się wody. Mmm, toster wypluł przypieczone tosty, coś smaży
W kuchni Karmel-itkiJuż pora zacząć sezon na domowe lody ! Od tej pory miska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA od ETERNO -1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej u mnie SKWORCU Wykonanie(...)tort kawą rozpuszczalną miałką , przez siteczko. Ogólnie gotowy tort powninien leżakować w lodówce 12 godzin. W smaku jest rewelacyjny. A'la Tiramisu. Kolejny przepis Margarytki, z działu CIASTA I DESERY został wypróbowany i jest pyszny ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPo wyczerpującym dniu nareszcie nadchodzi chwila relaksu. Chwila tylko dla mnie, gdy już wszyscy śpią. Zanim i ja udam się w krainę snu, korzystam najpierw z
Słodkie okruszkiKochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba
Rozpustne gotowanie