Obłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka
DefinicjaSmakuTruskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na
karmelowyDziś przedstawiam przepis na chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam – Tarte Tatin. Przepis na tą klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na
karmelowyKochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co
Codzienna kuchnia niecodziennaNowy sezon na jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc pora, aby ją wykorzystać. Padło na naleśniki
Zdrowa Kuchnia Sowyzbyt dużej ilości, bo możemy uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków(...)ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo polecam wypróbować! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Symfonia SmakówMoja babcia była wspaniałą kucharka i gospodynią. Każdej soboty piekła w swoim starym, kaflowym piecu jakieś pyszne ciasto, które z racji tego, że
Rozpustne gotowanieTo nie są zwykłe muffiny. Składniki można kupić w każdym sklepie, a ich wykonanie nie zajmie dużo czasu. Ale to nie wszystkie ich zalety. To idealna
My Chcemy Jeśćcałej Metropolii [źródło: www.gdansk.pl ] Ja zwykle korzystam z tej gastronomicznej części :) Tak jest i w tym roku. Gdy czytacie ten wpis, ja właśnie delektuję się wykwintnym obiadem, fantastycznym deserem i energetyzująca kawą w kilku nieprzeciętnych miejscach w Gdańsku . Zdam relację z tych wrażeń kulinarnych, a jakże! W międzyczasie jednak zapraszam na fotorelację z moich zeszłorocznych wojaży kulinarnych(...)poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce na ciepło do towarzystwa - bajka! Obydwie porcje nie wiadomo kiedy zniknęły nam z talerzy :) Szacunek dla obsługi , która dwoiła się i troiła, aby obsłużyć lawinę gości - łatwo nie było
Grunt to przepis!rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką. Estetyczne butelki szklane posiadają korek niekapek. Uważam, że syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej(...)sałatki jest smaczna, ale surowiec został źle przygotowany do konserwowania w słoje. Dżem brzoskwinia i marakuja- Łowicz- opakowanie o pojemności 280 g. Dżem sporządzono z 35 g owoców na 100 g produktu. Głównym składnikiem jest brzoskwinia, a marakuja występuje tu pod postacią (odtworzonego z zagęszczonego)- soku. Substancją żelująca jest pektyna i guma guar jest substancją zagęszczającą. Dżem
Proste PotrawyTym razem ciasto, które tylko z pozoru wydaje się łatwe, wymaga jednak czasu i cierpliwości. A dokładniej, śmietana musi odpowiednio stwardnieć, porzeczki trzeba ugotować, ostudzić i
Passions hobbies lifeRobiąc przedświąteczne porządki natknęłam się na dawno zapomnianą foremkę do pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą śmietaną
Kuchenne zapiski EdytyDzięki uprzejmości firmy Ol’Vita miałam okazję przetestować olej kokosowy tłoczony na zimno. Recenzja pod przepisem. Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z
e-PrzepisyKulinarneTen serniczek jest z dedykacją dla wszystkich Mam, które obchodzą dziś swoje największe święto. Ja od dwóch lat należę do tego grona
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy
My Culinary Art