deser z owocami - 5670 przepisów (strona:285/378)

Truskawkowa kawa mrożona 130

Uwielbiam kawę w każdej postaci. W ciepłe dni często przygotowuję ją w wersji mrożonej. Od jakiegoś czasu ulubioną wersją jest kawa mrożona z truskawkami. Wykorzystując dzisiejszą

Magiczna kuchnia Darii
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 191

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów

Kuchnia PROzdrowotna
Lody z borówką amerykańską 131

Wyczytałam gdzieś ostatnio, że borówki amerykańskie są uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie borówki :-). Była tarta, teraz przyszła kolej

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto przekładane malinami 210

... takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta. Składniki: duża szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/2

Gorący kąsek
Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką (bez glutenu, mleka i jajek) 338

Sernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj.  Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana  1 szklanka  mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna  2 łyżki cukier(...)zależności od efektywności blendera może to potrwać kilka minut. Następnie dodać rozpuszczoną  galaretkę z dodatkową żelatyną i miksować do połączenia składników. Można dodać do masy rodzynki lub owoce (np. borówki, truskawki). Jeśli dodajemy świeże owoce, to po wymieszaniu trzeba spróbować czy masa nie jest zbyt kwaśna i ewentualnie dosypać cukru pudru. Jeśli mamy herbatniki, można wyłożyć nimi

głodny alergik
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 158

zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez(...)4.Rozgrzej mocno patelnię z tłuszczem. 5.Przed smażeniem możesz obtoczyć w mące. Smaż na małym ogniu,przewracając delikatnie w trakcie smażenia. 6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i... Podawaj z: ulubionymi owocami,  konfiturami, kremami Polane: jogurtami owocowymi sosami miodem roztopioną czekoladą -tak naprawdę z czym dusza zapragnie Smacznego

U Fiolki
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY 160

Domowy budyń jest nie tylko pożywny, ale również bardzo smaczny. Choć nigdy nie byłam fanką tego typu deserów (zawsze wolałam kisiele), to ten skradł moje serce totalnie. Jest pyszny, delikatny wręcz aksamitny, cudnie waniliowy i wprost rozpływający się w ustach. Polecam, nie tylko dla najmłodszych. Najcześciej przygotowuję z całej porcji- 4 małe kokilki, ale bywa, że Mała ma nagły apetyt(...)energicznie mieszam, po zagotowaniu gotuję jeszcze przez chwilę mieszając, masa powinna być gładka. Zdejmuję rondelek z palnika, dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia i rozlewam do miseczek. Podaję ze świeżymi owocami, sokiem malinowym lub sam- jest również przepyszny. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort z owocami i kremem śmietanowym 263

Mój drugi tort wyszedł zdecydowanie dużo lepiej niż pierwszy. A nawet mogę się przyznać, że wyszedł naprawdę pyszny. Wszystkim bardzo smakował, z czego bardzo się cieszę

W kuchni u Moniki
Serniczki śmietankowe z malinową niespodzianką 162

deser w biało-czerwonych kolorach. Choć maliny nie mają koloru mocnej czerwieni, to najważniejsze jednak, że jest powód do radości i świętowania :) Serniczki polecam także po prostu na deser. Przygotowuje się je bardzo szybko. Trzeba jedynie poczekać aż masa zastygnie. Ale naprawdę warto. :) Serniczki śmietankowe z malinową niespodzianką Składniki na 8 sztuk: 350 g malin 200 g serka Almette śmietankowego(...)lodówki do zastygnięcia na min. 4 godziny. W tym czasie przygotować sos malinowy. Odłożone na sos maliny przełożyć do rondelka, dodać łyżkę cukru, wino (lub sok malinowy) i wodę. Owoce rozgnieść widelcem. Całość gotować do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec doprawić sokiem z limonki. Odstawić do ostudzenia. Gotowe serniczki udekorować malinami, podawać z sosem. Smacznego

Pełny talerz
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i gruszkami w kokilkach 219

  Było dietetycznie to teraz zapraszam Was na coś słodkiego i czekoladowego, dla równowagi ;-)   Przepyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek i śliwek, ciasto jest bardzo

SMYKWKUCHNI
Kokosowa kaszka manna 147

Kaszka manna oficjalnie dołączyła do moich ulubionych deserów i śniadań, no może  bardziej lubię owsiankę. Proste rzeczy są zawsze najlepsze, ale fajnie jest dodać coś ekstra, dlatego ja swoją kaszkę ugotowałam na mleku kokosowym, jejku jeszcze lepsza niż na zwykłym mleku, dlatego polecam wam spróbować! Do tego dodałam zmiksowane siemię lniane, gdyż zawiera ono dużo zdrowych składników i dobrze(...)kaszkę cały czas mieszając doprowadzamy kaszkę z mlekiem do wrzenia. Przekładamy do miseczki, posypujemy siemieniem i wiórkami, dodajemy pokrojone kiwi. Ja zawsze przekrawam kiwi na pół i łyżeczką wydrążam owoc. Smacznego

Delusional Trine
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 214

upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia(...)świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern, w restauracjach desery raczej się pojawiają w karcie), ale zawsze na koniec posiłku możemy liczyć na małą karafkę greckiego raki oraz coś słodkiego: kawałki melona, jogurt

W kuchni Katie
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 138

Lekki posiłek w południe i późna kolacja - uczta pod gwiazdami. Najchętniej pod drzewem, przy stole. Takim, o jakim pisze Frances Mayes.  Uginającym się od sezonowych warzy i owoców. Oblanym brzoskwiniowym blaskiem zsuwającego się za horyzont słońca. Z pulsującym rytmicznie akompaniamentem świerszczy. Trzepotaniem dyskretnych nietoperzy pospiesznie łaskoczących granatowe powietrze.  I z nadzieją wypisaną na niebie złocistym atramentem spadających(...)limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką przyjemnością dodaję przepis do prowadzonej tradycjnie przez Kabamaigę akcji Morelkowo Brzoskwiniowo

KUCHARNIA
Torcik urodzinowy 203

Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt

Passion of Cooking
Sweet like chocolate 186

fareast-language:EN-US;} Czekolada. Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak! W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich,  jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam(...)miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy je do ostudzonej czekolady, którą wcześniej rozpuściliśmy. Następnie dodajemy   powoli mąkę przesianą przez sito. Robimy to ostrożnie drewnianą łyżką.   Dorzucamy owoce w rumie. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.   Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy

Sajkofanka smaku