Kaszka manna oficjalnie dołączyła do moich ulubionych deserów i śniadań, no może bardziej lubię owsiankę. Proste rzeczy są zawsze najlepsze, ale fajnie jest dodać coś ekstra, dlatego ja swoją kaszkę ugotowałam na mleku kokosowym, jejku jeszcze lepsza niż na zwykłym mleku, dlatego polecam wam spróbować! Do tego dodałam zmiksowane siemię lniane, gdyż zawiera ono dużo zdrowych składników i dobrze(...)kaszkę cały czas mieszając doprowadzamy kaszkę z mlekiem do wrzenia. Przekładamy do miseczki, posypujemy siemieniem i wiórkami, dodajemy pokrojone kiwi. Ja zawsze przekrawam kiwi na pół i łyżeczką wydrążam owoc. Smacznego
Delusional Trineupał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia(...)świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern, w restauracjach desery raczej się pojawiają w karcie), ale zawsze na koniec posiłku możemy liczyć na małą karafkę greckiego raki oraz coś słodkiego: kawałki melona, jogurt
W kuchni KatieLekki posiłek w południe i późna kolacja - uczta pod gwiazdami. Najchętniej pod drzewem, przy stole. Takim, o jakim pisze Frances Mayes. Uginającym się od sezonowych warzy i owoców. Oblanym brzoskwiniowym blaskiem zsuwającego się za horyzont słońca. Z pulsującym rytmicznie akompaniamentem świerszczy. Trzepotaniem dyskretnych nietoperzy pospiesznie łaskoczących granatowe powietrze. I z nadzieją wypisaną na niebie złocistym atramentem spadających(...)limonki. Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką przyjemnością dodaję przepis do prowadzonej tradycjnie przez Kabamaigę akcji Morelkowo Brzoskwiniowo
KUCHARNIADziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt
Passion of Cookingfareast-language:EN-US;} Czekolada. Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak! W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich, jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam(...)miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy je do ostudzonej czekolady, którą wcześniej rozpuściliśmy. Następnie dodajemy powoli mąkę przesianą przez sito. Robimy to ostrożnie drewnianą łyżką. Dorzucamy owoce w rumie. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy
Sajkofanka smakuJak już się zdążyłam wszystkim pochwalić, byłam na koncercie Justina Timberlake, brak mi słów by opisać jak rewelacyjnie się bawiłam, pozostaje mi tylko powiedzieć, że dla
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane
karmelowyOryginalnie to ciasto nazywa się Królewicz. Otrzymałam na nie przepis jakieś 25 lat temu :) wiem, ze wtedy krążył jeszcze pod nazwą Królewiec. Nieważne
Codzienna kuchnia niecodziennamiejscami wręcz wypływa. Odrobina soli wskazana, by podkreślić jeszcze bardziej czekoladowy smak deseru. Ja brownie uwielbiam, szczególnie z dodatkiem orzechów włoskich i gałką lodów waniliowych. Mam do tego deseru szczególny sentyment, więc tym chętniej się z nim dzielę. SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru 100 g mąki 50g orzechów włoskich ( opcjonalnie) szczypta soli(...)ciasta. Wystudź całkowicie i dopiero wtedy pokrój na małe kwadraty. Przechowuj w chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Brownie najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych/ śmietankowych oraz z owocami, typu maliny, czy truskawki
Calzonella.comjest delikatny, kremowy, orzeźwiający, kuszący kolorem i aromatem herbaty matcha. Soczysta limonka i delkiatna słodysz wspaniale uwydatniają oryginalny smak herbaty matcha. To mój nowy sernikowy hit :) Gwarantuję, że takim deserem zachwycicie nawet najbardziej wymagających gości :) SKŁADNIKI (tortownica 23 cm) 150 g kruchych ciasteczek cytrynowych ( mogą być zwykłe maślane) 1 duża łyżka masła 500 g twarogu sernikowego 500 g mascarpone(...)momencie można udekorowac sernik np. płatkami kokosa, wiórkami białej czekolady, lub innymi ulubionymi ozdobami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z owocami, świetnie pasują maliny, truskawki, czy jeżyny. Smacznego
DefinicjaSmakuspecjalizuje się w tych produktach. Kolejnymi tradycyjnymi wyrobami na Maderze są produkty z wikliny, wino Madeira , tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana , czyli panierowany filet(...)grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal
Taste Of My DayTen tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy
Quinoa Raz!Czekoladowa pascha wielkanocna, na bazie przepisu na klasyczną paschę, z modyfikacją dla czekoladoholików. Idealna dla zapracowanych matek, gdyż jej wykonanie jest arcyproste. Przepis sprawdzony przeze mnie
PatchworkChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja Delicjateraz na pewno częściej będzie gościć w moim jadłospisie. Wzbogaca kuchnię w nowe smaki i wnosi do diety wiele cennych właściwości zdrowotnych :) Dziś przygotowałam z niej zdrowy deser, który równie dobrze może stanowić pyszne śniadanie :) Komosa ryżowa, czyli inaczej quinoa należy do zbóż bezglutenowych , dzięki czemu mogą ją spożywać osoby chore na celiakię, świetnie zastępuje popularne kasze i można(...)przejdźmy do przepisu :) Składniki (na 1 porcję): - 3 łyżki komosy ryżowej Vibio - 200 ml mleka - 1 łyżeczka miodu - 1 płaska łyżeczka stewi waniliowej - 5 truskawek lub inne dowolne owoce - 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego - kilka malin Quionę wypłukać. Następnie uprażyć na suchej patelni przez 5 minut. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać stewię waniliową (bądź dowolny aromat
Zdrowie na języku :P