Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np
Walijskie PichcenieDzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka. Wchodzę do lidla, a tam przy samym wejściu borówki amerykańskie w promocji. Z 5,99 na 3,99! Bez wahania wzięłam
Zgrabne GotowanieDzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na małosłodkie co nieco. Na pomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można(...)smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. adnie
Kulinarne przygody GatityTo moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz
Kulinarne przygody GatityOstatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego(...)torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła. Kluski wszystkim smakowały
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka ( jak łyżki nie są duże, to można dać ich
W kuchni u MonikiCo tam, że mamy astronomiczną zimę. W zasadzie to czuć już wiosnę. A po wiośnie zaraz jest lato- a jak lato to pyszne owocowe sorbety :D
DefinicjaSmakuBardziej, jako deser, ale może też być na drugie danie. Ryż Kondeuszów. Bardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza”, z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami. Składniki: - 200g ryżu (u mnie jaśminowy)- 2 szklanki mleka- pół laski wanilii (dałam cukier wanilinowy(...)wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek. Z powrotem przelałam do czystego rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w zimnej wodzie. Sos malinowy doprowadziłam do wrzenia, dolałam mąkę
mojewypiekiinietylkodziś przedstawię jest obłędnie pyszny i ekstremalnie zdrowy. Nie zawiera glutenu, laktozy, białego cukru, jeśli zamienicie jedną łyżeczkę miodu która jest w przepisie na syrop z agawy, będzie to deser wegański, a do tego wszystkiego przygotowany jest bez obróbki termicznej. To wszystko oznacza, że możecie go bezkarnie jeść. Tarty zrobione są ze zblendowanych daktyli połączonych z płatkami quinoa, sezamem(...)przez kilka godzin (około 4 godzin powinno starczyć, ale najlepiej namoczyć je dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc). Sezam i orzechy włoskie mielimy. Z liofilizowanej żurawiny zostawiamy parę owoców do dekoracji, a resztę mielimy na puder. Namoczone daktyle odsączamy z wody i blendujemy, powstałą masę mieszamy z płatkami quinoa, sezamem, mielonymi orzechami włoskimi, mąką kokosową i mielonym
Quinoa Raz!Królem biszkoptu jest mój domownik, więc nie będę kłamać, że sama go upiekłam. Trzymam się od tego wypieku z daleka, bo po co mam mieszać w
Quinoa Raz!Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem
Moja DelicjaWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.comSkładniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 2 banany - 4 gruszki - 5 jaja - 2 szklanki
SMYKWKUCHNIDzisiaj zajmiemy się zagadnieniem cierpliwości. Zasada jest jedna. Pośpiech jest zły! Jest też w sumie czasem dobry. Są takie sytuacje, kiedy można zrobić to szybko. Najlepiej
GRUBY WAŁEKCoś na słodko, delikatne, puszyste placki jogurtowe malinowo-borówkowe. Świetne na niedzielne śniadanie lub do popołudniowej kawy. Składniki : 250g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki
zobacz ich smak