Czarne niebo. Zmęczenie materiału. Znaczący wzrok. Nerwy sięgają apogeum :P Już pomijam fakt, że moje słuchawki do telefonu zostały wyprane. :P Z góry przepraszam za słabą
My simple kitchenŚwięta spędzam w domu rodzinnym. Przygotowań mnóstwo, ale znalazłam chwilę by podzielić się przepisem na kruche babeczki. Są one piękną ozdobą świątecznego stołu. Razem z siostrami
Mój Smak na ŻycieLekki sernik na zimno na kukurydzianym biszkopcie z galaretką pomarańczową, czyli jak nie mogę się obyć na diecie bez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na
e-PrzepisyKulinarnePlacuszki z jabłkami na zsiadłym mleku pewnie każdy z nas zna z czasów dzieciństwa a czy z kaszy jaglanej też już znacie? Smak zupełnie inny ale
pieprzny smaczekpyszne co nieco, a mianowicie soczyste babeczki jagodowe z rabarbarem. Niebo w buzi! Kompozycja słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru bardzo nam smakuje, do tego jeszcze czapa bitej śmietany i deser gotowy ;) U nas jednak cieszyły się tak ogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek(...)kawałki rabarbaru i pieczemy w nagrzanym już piekarniku około 15-20 minut, czyli aż wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietana i owocami, lub bez dodatków
Rozpustne gotowaniePoniedziałek i nowy tydzień rozpoczęłam od jogurtowych, delikatnych i puszystych placuszków, skropionych syropem klonowym. Z tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po
Moja smaczna kuchniaBudyń waniliowy Chyba u każdego z nas budyń waniliowy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie
Miód i pieprzR abarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe
Smakowity Blog KulinarnyPamiętam wszystko jakby to było wczoraj. 2 kreski na teście ciążowym, miesiące oczekiwań... A tu mój synuś kończy 7 lat. A córcia skończyła 4
Malinowe Pocałunkizamku straszy. Zatrzymujemy się przed ciężkimi drewnianymi drzwiami do naszego pokoju. Za tymi drzwiami czekają na spełnienie nasze kolejne marzenia. Wybrałam Pokój morelowy, z miłości do tych owoców. Morelowe odcienie ścian subtelnie odbijają światło ukryte za zamkniętymi okiennicami. Zostajemy sami, kładziemy walizki i mimo ciszy, jaka nastaje, słyszę jak w każdym z nas rozbrzmiewają słowa zachwytu i szczęścia "Jest(...)dniu. Chowam je później w różne miejsca i celowo o nich zapominam. Właśnie po to, by znaleźć je w deszczowy dzień i przenieść się w czasie. Przygotowuję deser, którego smak, podobnie jak słowa z zeszytu, przenosi mnie na rozgrzaną prowansalską łąkę, pole lawendy i kolorowy koc. Łyżka za łyżką, słowo za słowem i już tam jestem. A Wy? Wybierzecie
KUCHARNIAzabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie. Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja droga prosto z zamrazalki(...)podwojnych kwadratow. Wkladamy je do natluszczonej foremki do muffinek i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami. Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie mieszamy. Dodajemy sok z 1 limonki i kilka malin. Dla mnie taka
Przysmaki KarolkiM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz WymalujPolska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów
SzczyptaSmaQKnedliki ... bo dostałam tak maleńkie morele, że nazwałam je knedlikami. Morele były bardzo "opalone" tzn miały czerwone policzki. Widocznie słońce mocno na nie świeciło. 12
AZgotuj!Sezon rabarbarowy rozpoczęty, tymczasem w zakamarkach mojej zamrażarki znalazłam jeszcze kilka paczuszek rabarbaru - obranego, pokrojonego i przesypanego cukrem. Pomyślałam, że fajnie byłoby ugotować z niego kompot
Kuchenne zapiski Edyty