Nie tylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat
The Sweet DamselZa oknem szaro, ponuro, krople deszczu spadają z nieba. Ciało tęskni za gorącym powietrzem, oczy marzą o słońcu i pięknych widokach, a
Mój Smak na ŻycieWyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca
SzczyptaSmaQRacuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli
Pasja Smakuzszarzałymi chodnikami. To co, że ludzie się gapią. Gdyby dało się każdemu dać garść pozytywnej energii, szczyptę radość i kilka gram miłości, świat stałby się tak apetyczny, jak słodki deser jedzony w towarzystwie ukochanego. Brzmi zbyt różowo? Lepiej tak niż myśleć tylko odcieniami szarości. Nie, nie jestem zakochana ;) Po prostu odpowiednio czekoladowe śniadanie jest lekiem na całe zło codzienności(...)Gotuję na małym ogniu pilnując, aby mleko nie wykipiało. W połowie gotowania dodaję wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową i sól. Gdy kasza będzie gotowa, mieszam ją ze startą czekoladą. Posypuję owocem granatu. I zajadam. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizalewie Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk(...)zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się
Kulinarne przygody Gatitymęczyły mnie o lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś(...)garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem. Żółtka ubijamy
Kulinarne przygody GatityTa pizza ma wszystko, co ma tradycyjna pizza, a w dodatku jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Spód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i
Quinoa Raz!Jabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia
Kuchnia na wzgórzuTak jak obiecałam, słowa dotrzymuję i dziś dla Was mam kolejny przepis na upalne dni. Dodam tylko, że jest śmiesznie prosty i chyba najłatwiejszy ze wszystkich
Garniec Magalierobi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie(...)jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy i osób
SzczyptaSmaQ