Tym razem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Wypieki Renemleka przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając. 2. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy do kokilek. 3. Malinową kaszę posypujemy migdałami. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanki wrzątku 100 gram świeżych malin do dekoracji świeża mięta do dekoracji Gotową granolę miksuję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i miksuję jeszcze chwilę do połączenia. Dwie obręcze cukiernicze smaruję wewnątrz oliwą z oliwek i układam na desce. Do każdej z nich nakładam kruchy spód z granoli i mocno ugniatam. Gotowy spód deseru umieszczam w lodówce. Tapiokę zalewam mlekiem(...)minuty a następnie mieszam do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę mieszam z musem malinowym. Całość studzę do temperatury pokojowej a następnie wylewam na pudding z tapioki. Deser umieszczam w lodówce na godzinę, następnie dekoruję świeżymi malinami i umieszczam w lodówce na -34 godziny a najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągam deser z obręczy i dekoruję listkiem mięty. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaskladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena. Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców. Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin i na bazie agaru. Agar jest bezwonny, bezbarwny i w 100% roślinny. Ułatwia trawienie, wspomaga wydalanie toksyn i ponoć chudnięcie. Zawiera sporo jodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis, który zapewnił mi wygraną w konkursie FRoSTY na najlepszy wiosenny koktajl szpinakowy, organizowanym z okazji dnia szpinaku :) Koktajl w sam raz na ciepłe dni
Kto ugości moich gości?Jeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;) Składniki: 2kg dorodnych malin 1kg cukru 3 opakowania żelfixu 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy
Kuchnia w czekoladzieNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa Kuchniakokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać drobnych wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy czekoladę, dodajemy śmietankę i na małym ogniu mieszamy(...)minut do lodówki, po tym czasie warto go zostawić jeszcze na chwilę w cieple nabierze wtedy lżejsze konsystencji. Podajemy z pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (ich lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz deseru) i listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiJuż od dawna chodził za mną ten deser ale zawsze bałam się ciast z dodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów(...)oraz przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować, wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do lodówki aby stężała. Na wierzch poukładać owoce, zalać ostrożnie tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Artykuł Śmietankowa Charlotta z malinami i borówkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDziś zapraszam na pyszne brownie przygotowane na piwie Guiness, podane z waniliowym sosem i świeżymi malinkami :) Brownie inspirowane jest torcikiem ze strony Caketime . Zapraszam do przygotowań
My Culinary ArtDziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą
karmelowywrześniu zawsze robię weki z malin :) Od soku po dżemy, konfitury. Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów. Składniki: 1,5 kg malin 50 dag cukru W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy
Delicious TitbitsOstatni kilka dni spędziłam w łóżku rozłożona chorobą. Przez pierwsze dni nie miałam ochoty na jedzenie (ani na cokolwiek prawdę mówiąc), jednak kiedy poczułam się lepiej
Kolizje Smakówmalinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 laska wanilii
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek
Pause Gotowanie!