W pewien deszczowy letni dzień moje dzieci bardzo się nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te
Kolizje SmakówWitajcie ! Co prawda lato już za nami, ale jako pożegnanie z pysznymi świeżymi owocami wstawiam przepis na tartę budyniową. Robi się ją dosyć szybko, a efekt
Czekoladowa muffinkaochotę na porządną dawkę ciepłego czekoladowego musu z malinami ? Jest to bardzo smaczny deser jak najbardziej odpowiedni na mroźne, zimne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mleka Maliny gotujemy w garnku dodając 2 łyżki cukru. Gotujemy do momentu
noteskulinarnyfigafantastyczny dzień. Działo się, oj działo... Jestem pewna, że nigdy tego nie zapomnę. Tymczasem mam dla Was przepis na bardzo prosty i zaskakująco pyszny deser. Wszystko zaczęło się od Komarki i jej lodów z malinami. Ogromnie mi się spodobały; a że akurat nabyłam drogą kupna sporą ilość malin, nie mogłam sobie odmówić. Zajrzałam jednak na stronę Half baked harvest
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser mleczny, który gotuje się kilkanaście minut, więc warto przygotować go w dobrym garnku, by mleko i skrobia z tapioki nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Składniki (na 6 pucharków): 750 ml mleka 6 czubatych łyżek tapioki w kulkach-perełkach 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli maliny(...)serwowania wrzucić po 10 malin. Wyłożyć na nie pudding. Odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. "Historię pszczół" napisaną przez norweską pisarkę Maję Lunde otrzymałam od magdalenardo (Magdo, jeszcze raz bardzo dziękuję 😊 ) za pierwsze miejsce w pierwszej edycji wyzwania "Cztery pory roku
Weekendy w domu i ogrodzieSuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych
Pyry na GazCudownie kremowy pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa, mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3 łyżeczki(...)cukru Szczypta soli 1 laska wanilii Frużelina rabarbarowo-malinowa 30 dag świeżego rabarbaru ½ szklanki wody 10 dag malin 3 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Płatki migdałowe do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli na wolnym ogniu około 15 minut
Wanilia i Kardamondomowy budyń. Beż żadnych chemikaliów, konserwantów i innych podejrzanych literek E. Tym razem malinowy! Ostatnio skusiłam się i zakupiłam paczkę pysznych słodkich malin – zajdałam aż mi się uszy trzęsły. Taki budyń jest fantastycznym pomysłem na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pięknie ozdobiony zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie! CIEKAWOSTKA! Ps. wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy(...)znany jest od czasów średniowiecznych. Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które
Ostra na SłodkoLekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej
Wanilia i KardamonKokosowy pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym, wymieszać oraz schłodzić. Polecam! Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje: 1 puszka mleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia(...)łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek/małych literatek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Co jakiś czas, masę przemieszać, aby nasiona chia równomiernie
Ugotowaćłyżki cukru. Schładzamy. Ubijamy śmietanę kremówkę (nie na sztywno) stopniowo dodając ugotowany grysik. Sos malinowy: Mrożone maliny zalewamy wodą, wsypujemy dwie łyżki cukru. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Gotowy sos blendujemy i przecieramy przez drobne sitko. Schładzamy. Do słoiczków bądź kubeczków na deser wkładamy część kremu grysikowego(...)który następnie wylewamy część sosu malinowego. Powtarzamy tą czynność jeszce raz. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Schładzamy w lodówce. Grysikowy deser z sosem malinowym Smacznego! Grysikowy deser z sosem malinowym Mrożone maliny można zastąpić dowolnymi owocami mrożonymi bądź z puszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksMuszę powiedzieć, że to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Jeszcze przed wstawieniem na bloga wywołał niemałą burzę w internecie. Pisząc to wiem, że kilkaset wygłodniałych kobiet czeka
Cook&LoveKolejny banalny, ale przesmaczny i bardzo słodki koktajl. Dzięki porzeczkom koktajl jest bogaty w witaminę C, PP, żelazo. Banan zaś dostarczy nam witaminy takie jak witamina
Czarnawisienkapołączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi. Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak możecie oczywiście zrobić deser w pucharkach ja w przepisie tutaj
Humanistka w kuchniczekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego(...)kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy
Rozpustne gotowaniechłodnik truskawkowo-malinowy Składniki na dwie porcje: - 500g świeżych malin - 500g świeżych truskawek kaszubskich - miód drahimski - jogurt naturalny, bądź w wersji bardziej kalorycznej ulubione lody Do przygotowania potrzebujemy: świeże maliny i truskawki Owoce delikatnie płuczemy i oczyszczamy, po czym wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. By pozbyć się pestek i niepotrzebnych grudek z masy przecieramy wszystko przez(...)żeby chłodnik nie był zbyt kwaśny. Chłodzimy około godziny w lodówce. Podajemy z jogurtem naturalnym (wersja fit), bądź ulubionymi lodami (wersja dla wszystkich ;). I tak mamy słodki i zdrowy deser idealny na upały - smacznego
Sajkofanka smaku