wyboru. Ten okazał się więcej niż tylko trafiony. Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort
Ratunku obiadDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)Składniki: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki
Mała CukierenkaTaki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się w ustach krem truskawkowy. Składniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem
Pyszności SłodkościNa pewno nie raz zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba
Z miłości do słodkościBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują
mojewypiekiinietylkoOto tarta z figami. Figi to piękne owoce i z chęcią je kupuję, gdy nastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym
Poezja smakuwiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła 2 jaja szczypta soli Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty 200 gr wiśni z syropu 200 ml syropu
La grande e la piccola cuocaOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku!Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru!Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę!SKŁADNIKI: ( na 5 foremek )- ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch
Ostra na Słodkodziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty
Smaczne ZdroweSkładniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia ŁukaszaCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na
Kuchnia w czekoladziedeser to trochę (uwaga, trudne słowo) oksymoron, jednak zawsze miałam słabość do połączenia kwaskowatości ze słodyczą. Wzbogacone obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem
sama złodyczmango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEKprzygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam
Ratunku obiad