Polecam desery z kaszy jaglanej. Są zdrowe i na tyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego! 100g suchej kaszy jaglanej 350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu 250ml wody
Szefowa kuchniPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą
La grande e la piccola cuocaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą
La grande e la piccola cuocaCałkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym
Kolizje SmakówPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej(...)margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo
mojewypiekiinietylkodeseru latem, gdy w ogrodzie będę miała sezonowe owoce. Ten torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza, jest przyjemnie wilgotny w środku i jest piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem
Bon Appetit Małgorzatydeser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie.Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja droga prosto z zamrazalki) i bielutki, dosc tajemniczy krem.Bo coz to moze byc takiego? Moze smietana? A moze jeszcze cos innego?Nie trzymalam nikogo w niepewnosci i zdradzilam coz to takiego.A smak? Lekki krem, niby
Przysmaki KarolkiMałe, zgrabne, dedykowane indywidualnie, a do tego bajecznie pyszne... o czym mowa? Torcik na raz! Idealny na każdą okazję, idealny by podarować odrobinę słodkości komuś bliskiemu
Mój Smak na ŻycieDziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy(...)koniec ubijania dodajemy serek naturalny. Całość delikatnie mieszamy. Na nałożony do miseczki mus truskawkowy nakładamy krem śmietankowy. Pozostałe truskawki troimy w poprzek i układamy na śmietance. Podany przepis wystarcza na przygotowanie 4 porcji. Smacznego
paapilotkaaTort Kukułka z alkoholem to lekki, dekadencki torcik nie tylko dla fanów popularnych cukierków „kukułek”, ale także dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z
Poezja smakuPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać. Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym. Delikatnie wymieszać
wyzwania kuchenneSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym
W Mojej Kuchni LubięPo długiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać
W poszukiwaniu inspiracjiWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się(...)naczynie nie jest zanurzone w wodzie .Za pomocą miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJuż kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie
Ostra na Słodko