Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj:klik.Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder.Upieklam go w foremce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków
Emcia Pichcibyły przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba(...)Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą
Słodka Stronasmak podbudowany dodatkiem Malibu.Resztki melonow i arbuza zuzylam do melonowego smoothie.Przepis znajdziesz tutaj:klik Jesli uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej.Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też , więc dziś niech
Ostra na SłodkoSą takie ciasta, potrawy, których wygląd tworzy się w mojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to
Blondynka GotujeOczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto
Mia Cucina Sofietawsypujemy cukier i ubijamy, aż powstanie krem. W pucharkach układamy biszkopty (mogą być nasączone w kawie lub alkoholu - co kto lubi), dajemy część kremu i posypujemy owocami. Układamy przynajmniej 3 takie warstwy. I deser gotowy. Przed podaniem warto go schłodzić ;) A na koniec można dać gałeczkę lodów waniliowych, ale wtedy to już się nazywa rozpusta... Smacznego
Lawendowe Niebodopiero we wtorek się za niego zabrałam. I musiałam się mocno powstrzymywać, by nie zjeść wszystkiego od razu. Rozdzieliłam do 4 szklanek takie małe porcje, w końcu to kaloryczny deser. Jednak śmiało można zrobić z tego 2-3 porcje, dodając do każdej nieco więcej owoców. Mus jest mega prosty, prościej naprawdę się już nie da. Do tego tak intensywnie czekoladowy(...)więc za mus czekoladowy na jajkach zabiorę się dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao
Anioszek w kuchniskosztować tego rarytasu parę lat temu, już tu w Holandii. Przygotowała go dla mnie wtedy Jola. Od pierwszego kęsu zakochałam się w tym kremie, do tego stopnia, że gdy tylko byłam w restauracji, jako deser zamawiałam właśnie crème brûlée, o ile znajdował się w menu. Przygotowanie nie jest wcale trudne, i nie wymaga jakiś
W mojej holenderskiej kuchniSezon szparagowy w pełni.Skończyłam lekcje, zadzwonił upragniony dzwonek, wszyscy zerwali się z krzeseł i wybiegli z klasy. Okrzyki radości,że już czas do domu, wypełniły
W kuchni Karmel-itkikiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam przygotować coś podobnego. Ilość kruszonki nieco zmniejszyłam, a zamiast twarożkowego kremu wymieszałam śmietanę z jogurtem - akurat miałam w lodówce bananowo-jagodowy, który nadał deserowi słodyczy i słodkiego, różowego koloru (który nie jest, niestety, za dobrze widoczny na zdjęciach). Oczywiście możecie użyć dowolnego jogurtu owocowego lub nawet naturalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja
Karo in the KitchenIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z
Mienta blog