Efektowna filiżanka z białej czekolady wypełniona pysznym musem truskawkowym… Tak podany deser na pewno zachwyci gości Składniki:Filiżanki (4 szt.):3 tabliczki białej czekolady (lub gotowej polewy czekoladowej)czerwony barwnik spożywczyforemki silikonowe (opcjonalnie po serkach, jogurtach)Mus truskawkowy:1 galaretka truskawkowa „Winiary”400 g truskawek125 ml śmietanki 30%Przygotowanie:Filiżanki:Trzy połamane tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli
Oryginalny smakUwielbiamy latem jeść desery z owocami. A że teraz czas na truskawki więc jest galaretka z truskawkami do tego ładnie podana. Zrobiłam ją w foremkach firmy Tescoma. które otrzymałam z sklepu internetowego Mykitchen. W opakowaniu są 4 foremki. Sprawdziły się idealnie. Mam w planach zrobić w foremkach jeszcze budyń i panna cotta. Z pewnością wyjdą pyszne i efektowne
Ala piecze i gotujeobrać i zmiksować na mus z łyżką cukru pudru. Powinno go być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko. Dla mnie jest to zbędne . Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu(...)łyżkami cukru pudru. W misce utrzeć połowę jogurtu z łyżką cukru , dodać ok 4 łyżek ubitej śmietany , połaczyć z galaretką i posiekaną miętą. Dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika. Powstałą masę wylać na pierwszą warstwę naszego deseru. Ponownie wstawić do lodówki. Warstwa trzecia : Pozostałą żelatynę namoczyć w ok 1/4 szklanki zimnej wody , po czym rozpuścić ją wstawiając szklankę
Malinowa Kawiarenkaproste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego w wersji light, wtedy kremówkę należy dosłodzić cukrem pudrem według własnych upodobań) 4 galaretki
Słodka StronaNamiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam.Składniki:2 galaretki truskawkowe750 ml wody200 g truskawek1 pomarańcza1 duża garść czerwonego winogrona1
Kuchnia domowa AniJeśli smakował Wam mój domowy twarożek truskawkowy (tu przepis) i lubicie galaretkę, to mam coś dla Was. Nie wiem czy pamiętacie oldschoolową galaretkę śmietanowiec? Była biała
Ugotowane pozamiatanemnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze) 300 g truskawek (do kremu) kilkanaście truskawek do galaretki i dekoracji 350 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru(...)jeszcze miksować. Truskawki obrać z szypułek, umyć i zblendować. Powstałą masę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki. Na galaretkę wyciskać szprycą nieco śmietany truskawkowej, dodać pokrojone truskawki i znowu wyciskać śmietanę. Górę deseru udekorować truskawkami. Podawać schłodzone
Passions hobbies lifeWalentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego masła Masa
Czerwień i błękitOstatnio na blogu WaniliowySmoczek pojawił się tęczowy konkurs w którym postanowiłam wziąć udział. Wybrałam pomarańczowy kolor tęczy i tak powstała brzoskwiniowa galaretka Składniki: - 1 opakowanie galaretki
Kuchenne Wariacjewtedy wylać masę czekoladową. Odstawić do całkowitego stężenia. truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów. Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte d'Or Lemon Pie... pojemność 900ml sugerowana cena detaliczna 18,49zł
Z miłości do słodkościminut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser Składniki:2 kubki po 330 ml każdy smietany 18%3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona2 galaretki zólte cytrynowe5 szklanek wody wrzącejWykonanie:3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy w odzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchnikefiru Galaretkę przesypać do naczynia, dodać żelatynę i zalać 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Do zimnej i tężejącej galaretki dodać kefir, cały czas mieszając rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się. Tężejące wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Składniki na wierzch: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie, ( ja dałam dwa małe(...)szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Na zimno Tagged: brzoskwinie w puszce , ciasto cytrynowe , cukier , cytrynka , galaretka cytrynowa , jajka , kefir , kisiel cytrynowy , mąka pszenna , Na zimno , z galaretką , żelatyna
Mam apetyt na ...Smaczny deser niczym lekka pianka podany w szklanych pucharkach z kolorowymi galaretkami posypany tartą gorzką czekoladą, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych, doskonały na słodki wiosenno letni podwieczorek. Banalnie prosty i kolorowy. SKŁADNIKI: Na 4 pucharki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka krystaliczna o smaku cytryny 400 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru(...)szklanych pucharków wsypujemy część galaretek, zalewamy masą ze śmietanki, na wierzchu posypujemy tartą czekoladą i resztą galaretki. Schładzamy w lodówce godzinę, podajemy. Szklaneczki ze zdjęcia znajdziecie w sklepie Cookin.pl idealne do kawy latte jak i deserów
Wanilia i KardamonJakiś czas temu koleżanka wspomniała, że robi jogurtowca. Aż westchnęłam z żalu, że daleko mieszka... Sama bym zjadła ;) Poczekałam więc do weekendu i zrobiłam w kwadratowej
Kuchnia w czekoladzieznalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.źródło : "link" Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 % galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania: Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia(...)wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić
Słodkości i nie tylko