kogo: dla fanów truskawek dla lubiących ciekawe - efektowne desery dla szukających zdrowego deseru Składniki: galaretka truskawkowa 400g serka homogenizowanego truskawkowego 400g truskawek 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretkę wykonujemy wg przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400ml, żeby lepiej się ścięła. Wylewamy ostudzoną galaretkę do pucharków i układamy je pochyło w lodówce, do całkowitego(...)cukru. Podgrzewamy 100ml wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki miksujemy razem z syropem żelatynowym. Owoce wykładamy do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo. Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany. Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować
Mania WypiekaniaSkładniki: ćwiartka niedużego arbuza (tak aby po zmiksowaniu 1 litr płynu) 3 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny
Qchnia po prostuPrawie jak z cukierni... prawie idealne ;) Kolejna edycja tartinek będzie z pewnością jeszcze lepsza. Testowanie moich nowych foremek wypadło bardzo pomyślnie. Szybkość znikania tartinek z talerzyka
Lawendowe Niebopołowie do każdej miseczki z jogurtem, szybko mieszamy łyżką. Układamy ciastka na spodzie formy, zalewamy odrobiną galaretki. Nakładamy warstwę jogurtu jagodowego, następnie jogurt brzoskwiniowy, a wierzch zalewamy galaretką. Chłodzimy deser około 2 godzin w lodówce, podajemy na zimno
Życie zaczyna się w kuchniTo ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta
DefinicjaSmakuZrobiłam wczoraj taki oto torcik z przepisu od sąsiadki Madzi. Jest lekki, smaczny i szybko się go robi. A poza tym nie wymaga pieczenia. Składniki są
Pyza i Surówka5 porcji 5 torebek herbaty pomarańczowej 3 morele 1 litr wody 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 4 łyżeczki żelatyny Gotujemy wodę w garnku. Gdy
Humanistka w kuchniOstatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego
DefinicjaSmakuWracając z pracy doszedł nas wspaniały słodki zapach... tak to były one, truskawki! Sezon na nie wreszcie się rozpoczął! Długo i z ustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz
Kolizje SmakówSkładniki na budyń: 1/2 litra mleka 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 laski wanilii --niekoniecznie 2 żółtka jaj 3 łyżki
w mojej kuchniGdy temaperatura za oknem nie zachęca do włączania piekarnika, pora na serniki na zimno :) A że do tego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na
Malinowo w kuchniUpały nadal trwają i ciężko coś pichcić w kuchni [chociaż i tak trzeba]...i w ten weekend z racji wydarzenia Ciasto na niedzielę robiłyśmy ciasto bez
Moje domowe kucharzenieJako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego
My Culinary Arttaką pogodę nic się nie chce - jedynie orzeźwienia! Chciałam zrobić coś na deser, co będzie smaczne, owocowe i orzeźwiające. Tak powstał właśnie ten mus. Pyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier(...)owoce rozlewamy do szklaneczek, wystudzone wstawiamy do lodówki. Świetnie smakuje z bitą śmietaną, kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego. * Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania musu o bardziej stałej konsystencji dajmy odrobinę więcej żelatyny
Plate of JoyNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa Kuchnia