świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina. Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża, ociepla(...)kiedy żelatyna się rozpuści do lekko przestudzonego dodajemy wino i studzimy w zimnej wodzie cały czas mieszając. Do wnętrza ciasta wsypujemy oczyszczone owoce (truskawki można przekroić) i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, Kiedy galaretko zacznie tężeć, ostrożnie rozkładamy resztę białej masy i zawijamy ostatni brzeg ciasta. Teraz ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu oblewamy czekoladą
Gotowanie jest łatweWeekend minął mi w tak zastraszającym tempie, że niestety, ale nie zdążyłam podzielić się z Wami niczym słodkim. Na szczęście- dla niektórych, trwa właśnie długi weekend
Kuchnia w czekoladzieSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych
MarcinChefLista TOP 10 przepisów najczęściej przeglądanych w lipcu. Czas na podsumowanie lipca. Jest to czas kiedy mamy dużo świeżych sezonowych owoców, dlatego dostaliście ode mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuKażdego roku na świątecznym stole stawiam nowe dania. Oczywiście pojawiają się one obok tych tradycyjnych, ale powiew świeżości musi się pojawić. Wielkanoc jest wiosenna. Bez względu
W mojej kuchniPyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą! Omonomonnn! ;-))) Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych
SMYKWKUCHNICzasami natrafiam na bardzo dziwne przepisy. Początkowo je odrzucam, odkładam, chowam jak najdalej od moich rąk i oczu. Od mózgu się jednak schować nie da, więc
Życie zamknięte w smakuNajbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko
CzarnawisienkaChoć dziś tłusty czwartek, ja już prezentowałem pączki i faworki. Dziś chciałbym wam zaproponować coś już na walentynki, przecież do nich zaledwie 2 dni Składniki
Konrad GotujeW ostatnim czasie szałwia hiszpańska, popularnie nazywana nasionami chia szturmem zdobyła "rynek" zdrowego odżywiania. Trzeba przyznać ziarenka są naprawdę fantastyczne, ale niestety nie należą do najtańszych
Kuchnia od dwojgaTarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500
Pelusiowa Kuchniapodane dania i przekąski dlatego w tym wpisie podsyłam kilka przetestowanych prze zemnie pomysłów. *** Winogronowy jeż – bardzo lubiana przez dzieci owocowa przekąska. Instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ *** *** Galaretki w skórkach pomarańczy – idealne, słodkie przekąski na przyjęcie dla dzieci. Takie proste, a sprawia najmłodszym tyle radości! Zachwyt i zadowolenie dzieci gwarantowane PRZEPIS TUTAJ *** Szaszłyki owocowe – i znowu(...)sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki – PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich
Blog z Apetytemskładniki na spód ciasta: 100 g daktyli suszonych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 50 g orzechów np. włoskich, drobno posiekanych gorąca woda do namoczenia
Domowy Smak JedzeniaOrzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami. Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś się z Wami dzielę przepisem na pyszny tort z lemon curd i kremem śmietanowym. Jest to mój trzeci tort. Pierwszy niestety nie wyszedł mi taki
W kuchni u Moniki